Ce face Cîțu? Minte sau șantajează?

Pe nepusă masă, Florin Cîțu, în calitatea sa de premier, a lansat o știre năucitoare. Intenționează să concedieze 40% din bugetari. Sunt 1.230.083 de bugetari.  Cîțu urmează să arunce în stradă aproape 500 de mii de persoane. Este un proiect grandios. Pe care și l-au propus, de-a lungul timpului, mai mulți prim-miniștri. Dar nimeni nu a reușit. Va reuși el?

Numărul bugetarilor a crescut sub fiecare guvernare. A fost creat un aparat birocratic uriaș, disproporționat în raport cu celelalte state din Uniunea Europeană și, firește, raportându-ne la populația României. Deși fiecare guvern s-a angajat să facă reduceri, în special imediat după instalarea la Palatul Victoria, a procedat, în realitate, invers. Au fost, mereu, mărite schemele. Și există un principiu pe care până acum nimeni nu a putut să îl conteste. Ceea ce o majoritate politică nu face în primul an de mandat guvernamental, nu mai poate să facă ulterior. Fiindcă se erodează.

În ceea ce mă privește, am susținut întotdeauna și susțin și în continuare teza conform căreia în România, aparatul bugetar trebuie redus în mod semnificativ și, din această perspectivă, acuz toate guvernele și toate majoritățile parlamentare că au fost incapabile să dea dovadă de voință politică și au acționat în mod laș, de câte ori a fost necesar să ia taurul birocrației de coarne. Să vedem însă dacă această coaliție și acest govern vor reuși. Eu cred că nu.

Florin Cîțu a pornit cu stângul. A început prin a face un enunț, scoțând un procent din burtă.  Cum că va disponibiliza 40% din bugetari. În realitate, membrii cabinetului domniei sale nu au făcut încă nicio analiză pe domeniile de activitate pe care le gestionează. Numai în urma unei analize inteligente dar și minuțioase, în același timp, se poate ști de câte persoane se poate dispensa un minister sau altul. Astfel încât, aparatul guvernamental să nu se blocheze și să nu se gripeze nici celelalte domenii de activitate. Din această perspectivă, Cîțu s-a pripit.

În câteva zile vom ști cum arată bugetul. Dacă Florin Cîțu este hotărât să disponibilizeze, pe parcursul acestui an, 40% din aparatul bugetar. Aceste reduceri fără precedent de personal, cu sau fără restructurări, ar trebui să se reflecte la capitolul cheltuieli. Pun mâna în foc că nu vom vedea așa ceva în proiectul noului buget, care, cu mare întârziere, urmează să fie supus aprobării parlamentului. Deci o nouă bilă neagră, la acest capitol, pentru Cîțu.

În al treilea rând, s-a spus mereu și pe bună dreptate că reducerile de personal nu se pot face, fără a compromite eficiența, în absența digitalizării. Ceea ce înseamnă, că mai întâi, trebuie să digitalizezi tot ceea ce înseamnă administrația public central și locală, toate sectoarele în care lucrează bugetarii și, abia apoi, să vezi de câte persoane te poți dispensa. Cîțu a pus carul înaintea boilor. Și nu așa se face treaba. Adică ,,România lucrului bine făcut”.

În fine, a sosit momentul ca, analizând categoriile de bugetari, să vedem pe cine putem trimite la plimbare și pe cine nu putem trimite la plimbare. Să începem cu Armata. Poate fi trimisă o parte a Armatei acasă? Așa ceva este exclus. Cum să concediem personal din Armată tocmai într-o perioadă în care încercăm să ne consolidăm capacitățile de apărare. Să continuăm cu personalul din educație.  Și aici sunt excluse concedierile. Nu fiindcă Klaus Iohannis visează cai verzi pe pereți, amețindu-ne cu proiectul ,,României educate”, care nu are cap și nu are coadă. Dar tocmai l-am auzit pe Ministrul Educației anunțându-ne că se redeschid școlile pe 8 februarie și că mai sunt necesari      încă o mie de profesori. Să dai afară oameni din Poliție? Să reeduci personalul Ministerului de Interne? Mă îndoiesc că se poate. Mai ales în condițiile în care, infracționalitatea în loc să scadă, a crescut. Dar și judecătorii, cu tot personalul asimilat, sunt bugetari. Aici avem, statistic vorbind, un deficit, și nu un excedent. Valabil și în ceea ce îi privește pe procurori. Ar putea guvernul să dea afară personal sanitar în vremuri de pandemie? Nicidecum. Și aici suntem în deficit.

Dacă excludem toate aceste categorii cărora firește, le pot fi adăugate multe altele, ce mai rămîne? Unde mai avem bugetari?  În transporturi, unde iară nu cred că putem umbla?  În aparatul guvernamental, unde putem umbla, atât ceea ce privește executivul, cât și în privinta aparatului din ministere?  S-ar mai putea umbla, cu succes, și în aparatul administrației publice locale. Și în prefecturi. Și în fel de fel de autorități ale statului. Dar oricât de mulți ar fi disponibilizați, din aceste categorii, cărora din nou le putem adăuga multe altele, tot nu se strâng 500 de mii de persoane. Nici pe departe. Și atunci ce ne facem, domnule Cîțu?

Nu ne mai rămân decât serviciile secrete. Despre care nu știm cât personal au. În schimb, avem certitudinea că sunt supraponderale. Iar certitudinea ne oferă cifrele din Buget, alocate acestor ași care cresc îngrijorător, an de an, împovărând finanțele statului.  Raportat la numărul de cetățeni ai României, aparatul total a ceea ce înseamnă securitate națională, ne plasează pe primul loc în lume. Ca și când am fi cea mai fioroasă dictatură.

Întrebarea e dacă Florin Cîțu are curajul să atace la baionetă serviciile secrete?  Și dacă nu, pe unde își scoate cămașa? Cum va disponibiliza el, așa cum a anunțat, 40% din dispozitivul bugetar? Sau alergăm ca fraierii după o fentă lansată de premier?  Sau, și mai grav, îi șantajează pe toți bugetarii, încercând astfel să domolească avântul revendicativ al acestora.

SORIN ROȘCA STĂNESCU

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.