Pandemia „omoară” contrabanda cu țigări

Pe fondul restricţiilor de circulaţie şi al controalelor intensificate la graniţe şi în pieţe impuse de pandemie, autorităţile române au capturat în 2020 circa 111 milioane de ţigarete de contrabandă, astfel că „piaţa neagră” a ţigaretelor din România a coborât în 2020 sub nivelul de 10%, ceea ce înseamnă că 1 din 10 ţigarete consumate în România provine în prezent de pe piaţa neagră, faţă de 1 din 7 cu un an înainte.

Valoarea de piaţă a ţigaretelor de contrabandă capturate de autorităţile române anul trecut se ridică la peste 64 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe platforma www.stopcontrabanda.ro.

Pe fondul micşorării „pieţei negre” a ţigaretelor, contribuţia British American Tobacco la bugetul de stat în anul 2020 a fost de circa 9,4 miliarde de lei, cu aproximativ 500 de milioane de lei mai mult decât în anul precedent.

British American Tobacco este cel mai mare jucător din industria tutunului din România, cu o cotă de piaţă de peste 53%, iar contribuţia companiei la bugetul de stat este reprezentată de accize, TVA, taxe salariale şi alte taxe.

România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est, în condiţiile în care are 2.000 de km de graniţa cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic.

Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 3 miliarde de lei.

Comments

comments

Un comentariu la „Pandemia „omoară” contrabanda cu țigări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.