CE lansează o carte verde privind finanțarea pe termen lung a economiei europene

Comisia Europeană a adoptat o carte verde prin care lansează o consultare publică de trei luni privind modalitățile de promovare a furnizării de finanțare pe termen lung și de îmbunătățire și diversificare a sistemului de intermediere financiară pentru investițiile pe termen lung în Europa.

Investițiile pe termen lung reprezintă cheltuieli care consolidează capacitatea de producție a economiei. Printre acestea se numără infrastructurile de energie, de transport și de comunicații, echipamentele industriale și de servicii, tehnologiile în domeniul schimbărilor climatice și al ecoinovării, precum și educația și cercetarea și dezvoltarea. Europa se confruntă cu nevoia de investiții de mare anvergură, pe termen lung, care sunt esențiale pentru sprijinirea creșterii economice durabile.

Pentru a finanța investițiile pe termen lung, guvernele, întreprinderile și gospodăriile populației au nevoie de acces la finanțare previzibilă pe termen lung.

Criza financiară a afectat capacitatea sectorului financiar din Europa de a direcționa economiile către investiții pe termen lung. Prin urmare, este esențial să vedem ce se poate face pentru a îmbunătăți disponibilitatea finanțării pe termen lung, iar cartea verde se concentrează asupra modului în care se desfășoară acest proces.

Una dintre întrebările importante este dacă dependența tradițională a Europei de bănci pentru finanțarea investițiilor pe termen lung va fi înlocuită sau ar trebui înlocuită de un sistem mai diversificat, în care ponderea finanțării directe de pe piața de capital să fie semnificativ mai ridicată (și anume, finanțarea prin obligațiuni) și în care să existe o implicare mai mare a investitorilor instituționali (de exemplu, fondurile de pensii), sau de alte alternative. Nevoile de finanțare ale IMM-urilor merită o atenție deosebită întrucât acestea au potențialul de a susține creșterea economică pe termen lung. IMM-urile au nevoie de acces la finanțare atât bancară, cât și nebancară.

Răspunsurile la această consultare vor permite Comisiei să stabilească ce se poate face pentru a elimina barierele din calea finanțării pe termen lung. Acțiunile în urma acestei consultări ar putea lua forme diferite, cu sau fără caracter legislativ.

Comisarul pentru piața internă și servicii, domnul Michel Barnier, a declarat: „Economia Europei se confruntă cu provocări majore, inclusiv cu nevoia de investiții de anvergură, pe termen lung. Acestea sunt esențiale ca bază pentru inovare și competitivitate, sprijinind o revenire la creșterea economică durabilă și la crearea de locuri de muncă în Europa. Aceste nevoi necesită finanțare pe termen lung. A asigura că economia și sectorul nostru financiar — inclusiv băncile și investitorii instituționali, cum ar fi societățile de asigurări și fondurile de pensii — sunt apte să finanțeze investiții pe termen lung este o sarcină importantă, dar complexă. Avem nevoie să identificăm care sunt barierele în calea finanțării pe termen lung și ce se poate face pentru a le elimina.”

Vicepreședintele Olli Rehn, responsabil cu afaceri economice și monetare și cu moneda euro, a declarat: „Procesul necesar de reechilibrare a economiei europene este în curs, iar piețele financiare ar trebui să poată sprijini schimbările structurale care se accelerează. Este important să asigurăm un cadru pentru investițiile și finanțarea pe termen lung cuprinzător și destul de flexibil pentru a se adapta la aceste provocări, în vederea consolidării potențialului de creștere economică al Europei”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.