Ce pact de coabitare va mai semna Ponta cu Băsescu?

Reîntors la armele lui pe care i le-a șters de rugină Victor Ponta, arendașul din Deal se prezintă iar samurai. Duminică dimineața, pe o vreme ploioasă la București și în satul meu prahovean , Traian Băsescu a dat fuga în fața camerelor de filmat ale ProTV-ului să transmită un mesaj. Unii l-au îngurcitat împreună cu cafeaua din zori, alții l-au pritocit mai spre prânz. Nu știu cum l-a primit Ponta, fiindcă, de astă dată este singurul vizat, cu majuscule onomastice. Nu te mai pun premier, zice Băsescu, nici să mă piști cu ceară. De ce? Fiindcă ești corupt! Când o spune un expert în domeniu, trebuie să te gândești dacă n-o avea dreptate. Din greșeală, poate că Traian Băsescu o fi nimerit un adevăr. Nu știu, n-am probe. Ce știu limpede e că Ponta joacă fariseic politică, știu că și-a bătut joc de Antonescu (am de multă vreme informații din surse PSD că nu l-ar fi susținut NICIODATĂ la președinție), că l-a trimis pe sasul Johannis îndărăt la Sibiu (pe modelul Băsescu), refuzând un gest de-o simplitate care nu-i știrbea nici din înălțime, nici din putere, nici din plăcerea de a juca, și dacă ar începe al treilea război mondial, baschet – să-l accepte vicepremier. N-a vrut și s-a făcut întruna că nu pricepe ce i se cere. Acu, după ce l-a zvârlit afară pe Antonescu (liberalul stătea și el, parcă invitând, să i se dea un șut în dos), fratele lui de cruce, prietenul lui pentru veșnicie, nedespărțiți până la mormânt, dă iar piept cu mult mai hârșitul în combinații politice Băsescu. Rechinul a stat la pândă și acum mușcă tare. Ești, zice el, că până la urmă ăsta-i mesajul cu care a alergat matinal în ecranul televizorului, de era să-l spargă, la mâna mea. E alt guvern – și cu ungurii va fi alt guvern -, va fi alt program guvermanental (nu va fi zice Ivan, purtător de cuvând PSD, dar maghiarii cer un protocol și niște condiții care se arată al dracului de dure, iar ele trebuie scrise undeva, nu doar în ”înțelegeri secrete”), trebuie să vină la mine să le aprob Guvernul, iar IO nu-l aprob, s-a bățoșit Băsescu. Face așa ceva? Poate? Face și chiar și poate. Am văzut cum a zvârlit o majoritate parlamentară când era propus Johannis premier. A încălcat Constituția? O mai încalcă o dată. Trimite la Curtea Constituțională o reclamație? A mai trimis și a câștigat cu Aspaziile lui.

Ce va face Ponta, dincolo de chiuituri belicoase, strigate prin gura proprie sau prin cea a purtătorului de cuvânt? Ce a mai făcut. Un pact de coabitare. Altul. Un nou pact secret, firește, cu Băselu, semnat în genunchi, la Cotroceni. Numai că atunci Traian Băsescu avea nevoie de un pact de coabitare și se prezenta mieros, ca o mâță potolită, ieșită din călduri și frisoane. Era moale, moale, moale. Acum e ghimpos. Ponta e moale, în vorbă și stil actoricesc, mereu. E tehnica lui de aburire. Acum se va înmuia și mai jalnic fiindcă el se cere coabitant și n-are nevoie, după războiul câștigat cu liberalii, de un război cu scufundătorul flotei. Atunci a insultat, prin pactul de coabitare, 7,4 milioane de votanți antibăsescu. Azi nu se mai insultă decât pe sine dacă se duce mieros la Cotroceni și se va duce.

Chestiunea, din punct de vedere constituțional, e interpretabilă. Când interpretează însă Băsescu, prin translatorul Zegrean,  iese mereu ca arendașul din Deal. Oricum, socotelile făcute de Victor Ponta, construind acel USD pe cadavrul USL, n-au fost în totul inspirate și joaca pisicii Băsescu cu șoarecele abia a început. Cu șoarecele Ponta. Jalnic spectacol.

P.S. Ce va face Crin Antonescu? Orice atingere cu Băsescu – și va fi probabil una, obligatorie – va fi la fel de periculoasă ca orice atingere sau reatingere cu Ponta. Liberalilor li se întind zbilțuri din toate direcțiile. E drept că ele au existat și până acum, iar cei care se duelează azi, Băsescu și Ponta, fac iute pace când e vorba să-i îngroape pe urmașii Brătienilor.

Lucian AVRAMESCU

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.