CE: Pierderile de la Bank of Cyprus şi Laiki ajung la 10,6 miliarde de euro

Restructurarea celor mai mari două bănci din Cipru, Bank of Cyprus şi Cyprus Popular Bank (Laiki), va costa aproape dublu faţă de estimarea iniţială, de la 5,8 miliarde euro la 10,6 miliarde euro, informează Comisia Europeană.

Acești bani vor fi acoperiţi din sumele deponenţilor şi creditorilor băncilor, adaugă instituția.

Costurile totale ale programului financiar de susţinere a statului cipriot se situează la 23 de miliarde de euro şi nu la 17 miliarde de euro, cât s-a estimat iniţial, potrivit unui proiect de raport în care CE evaluează sustenabilitatea datoriei Ciprului.

Documentele, datate 9 aprilie, au fost obţinute de Financial Times şi postate pe site-uil cotidianului britanic.

„Se estimează că închiderea Laiki Bank şi implicarea creditorilor fără garanţii (junior debt) şi schimbul de acţiuni pentru depozite în cazul depozitelor negarantate la Bank of Cyprus ar putea genera un impact de 10,6 miliarde de euro”, se arată proiectul de raport.

Laiki a fost închisă, iar sumele garantate din depozite, de până la 100.000 de euro, au fost transferate către Bank of Cyprus. Deponenţii Laiki ar putea înregistra pierderi de până la 80% din sumele mai mari de 100.000 de euro pe care le au în conturi, au declarat, recent, reprezentanţi ai autorităţilor cipriote.

În cazul Bank of Cyprus, deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro vor afla în septembrie cu exactitate cât vor pierde din sumele care depăşesc acest prag de garantare, banca centrală din Cipru anticipând un procent între 37,5% şi 60%. Deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depăşesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% dacă va fi nevoie de mai mulţi bani pentru salvarea băncii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.