Ce pregătire au liderii politici…

Puţini dintre liderii lumii moderne au studiat… ştiinţele politice. O anchetă asupra educaţiei şefilor de stat şi de guvern a condus la un rezultat curios: cele mai răspândite discipline care stau la baza educaţiei politicienilor sunt Dreptul şi Economia.

Cel care a fost preşedinte al Mexicului până în 2018, Enrique Peña Nieto, este licenţiat în business, având, totodată, şi o diplomă în Drept.

Despre studiile președintelui Turciei, Recep Tayyp Erdogan, se știe că au fost pe direcția Administrației, dar un detaliu interesant este că liderul turc a câștigat cândva un concurs de recitare de poezie și a exersat ani la rând această ocupație de timp liber, pentru a-și putea perfecționa arta de a se adresa maselor, după cum mărturisea mai târziu. De altfel, Erdogan a fost și fotbalist profesionist în tinerețe.

La rândul său, premierul Canadei, Justin Trudeau, a avut în tinerețe joburi departe de politică – animator de club, instructor de snowboard și realizator de emisiuni de radio. Este licențiat în literatură și educație.

Dreptul şi Jurisprudenţa stau, în schimb, la baza educaţiei a doi giganţi ai puterii mondiale: fostul preşedinte al SUA, Barack Obama, încă atât de influent, şi cel al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

Cel dintâi a absolvit Dreptul la Harvard, după ce s-a specializat în relaţii internaţionale, având, totodată, şi o diplomă în Artă. Iar liderul de la Kremlin şi-a încheiat studiile în Drept ale Universităţii din Leningrad cu o lucrare axată pe Dreptul Internaţional, potrivit solidnews.ro.

Actualul președinte al Ucrainei, Volodymyr Zelensky are, în spatele carierei de actor, o diplomă în Drept. Dar vodevilul l-a făcut și bogat, și celebru, și șef de stat.

La rândul său, fosta Doamnă de fier a Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, prima femeie în această funcție până în 2019, a lucrat într-o fabrică și a studiat, în același timp, Economie Politică. Între timp a căpătat și centura neagră la karate…

Fost luptător, campion la lupte, membru al echipei naționale de wrestling, este și președintele Mongoliei, Khaltmaagiin Battulga, fost președinte al Federației naționale de judo sub conducerea căruia naționala a câștigat cel dintâi titlu olimpic din istoria acestui sport în Mongolia, a absolvit arte frumoase și chiar și-a vândut picturile. Apoi s-a mutat în Ungaria și a cusut jeanși, a economisit 600 de dolari cu care a cumpărat o cameră de luat vederi de la care a pornit un business cu electronice. Privatizările post-comuniste din țara sa l-au transformat într-un om bogat…

Președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, este un fost profesor de Drept. Studii de aceeași natură are și președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, care a lucrat ca vânzător în Londra înainte de fulminanta carieră politică.

Cancelarul german Angela Merkel, considerată de mulți cea mai puternică femeie din lume, a studiat Chimie şi Fizică, fiind cercetător înainte de a deveni om politic. De altfel, este unul dintre puţinii lideri care au o educaţie bazată pe aceste discipline.

Fost student militant într-o vreme în care această atitudine însemna represalii, actualul președinte al Chinei, Xi Jinping, al cărui tată a făcut închisoare și a cărui soră s-a sinucis în anii teribili ai Revoluției Culturale, este om de știință – a studiat inginerie chimică.

Preşedintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedow, a absolvit Medicină şi a practicat o vreme stomatologia, fiind unul dintre puţinii politicieni de vârf care au la bază studii medicale, alături de premierul din Butan, Lotay Tshering, fost urolog, și președintele Pakistanului, Arif Alvi, fost stomatolog.

Un… filosof este actualul președinte al Franței, Emmanuel Macron, care a trecut în rândul Bisericii Catolice, la 12 ani, la propria cerere, apoi a intrat într-un colegiu iezuit.

La polul opus se află cariera președintelui Venezuelei, Nicolás Maduro, care a fost șofer de autobuz în Caracas și a intrat în politica mare cu… școala vieții și cu o experiență sindicală semnificativă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.