Tratat internațional privind pandemiile, o propunere fără mare susținere

Lideri din 23 de ţări, preşedintele Consiliului European şi directorul general al OMS au cerut într-un demers comun, elaborarea unui „tratat internaţional privind pandemiile” pentru a face faţă viitoarelor crize sanitare, informează AFP.

Propunerea este prezentată într-un articol semnat de lideri din ţări de pe cinci continente, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Boris Johnson, preşedinţii sud-coreean Moon Jae-in, sud-african Cyril Ramaphosa, indonezian Joko Widodo sau chilian Sebastian Pinera.

În timp ce COVID-19 „profită de slăbiciunile şi diviziunile noastre, un astfel de angajament colectiv reînnoit ar fi un pas important în consolidarea pregătirii pentru pandemii la cel mai înalt nivel politic. Vor exista alte pandemii şi alte urgenţe sanitare de mare amploare. Niciun guvern sau organism multilateral nu poate face faţă acestei ameninţări de unul singur”, potrivit unui articol publicat în Le Monde.

Aflaţi printre semnatari sunt și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Întărirea rezilienţei în faţa pandemiei presupune „consolidarea puternică a cooperării internaţionale pentru îmbunătăţirea, de exemplu, a sistemelor de avertizare, a schimbului de informaţii, a cercetării, precum şi a producţiei şi distribuţiei de vaccinuri, medicamente, produse de diagnosticare şi echipamente de protecţie.

Un tratat ar trebui să ducă la o mai mare responsabilizare reciprocă şi responsabilitate comună şi să încurajeze transparenţa şi cooperarea în cadrul sistemului internaţional”, susţin semnatarii, potrivit solidnews.ro.

În acest sens, „ne angajăm să asigurăm un acces universal şi echitabil la vaccinuri, medicamente şi produse de diagnosticare sigure, eficiente şi la preţuri accesibile pentru această pandemie şi cele care vor urma. Vaccinarea este un bun public global”, susţin cei 25 de lideri semnatari.

În aceste demers comun se recunoaşte că este vorba de o sarcină care „va cere timp, va necesita un angajament susţinut timp de mulţi ani şi va necesita un leadership global”.

Lideri ai unor membri importanţi ai G20 (SUA, Rusia, China, Japonia, India şi Brazilia) nu se numără printre semnatarii articolului…

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.