CE recomandă partidelor să desemneze un candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene

În temeiul unei recomandări adoptate de Comisia Europeană, ar trebui ca, la următoarele alegeri europene, partidele politice să desemneze un candidat la președinția Comisiei Europene și să specifice afilierea lor la un partid politic european.

Aceste propuneri sunt menite să prezinte electoratului informații mai detaliate cu privire la chestiunile cu miză în contextul alegerilor pentru Parlamentul European de anul viitor, să încurajeze o dezbatere la nivel european și, în cele din urmă, să genereze o creștere a ratei de participare la vot. De asemenea, Comisia invită statele membre să convină asupra unei date comune pentru aceste alegeri, care, în mod tradițional, se desfășoară pe parcursul a patru zile.

„Europa nu poate fi construită fără participarea europenilor. Este esențial ca cetățenii să aibă un cuvânt de spus în privința transformărilor și a evoluției viitoare a Uniunii Europene”, a declarat Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie.

„Recomandările practice vor contribui la consolidarea vocii poporului în cadrul democrației europene și la transformarea alegerilor europene de anul viitor într-o dezbatere autentică despre viitorul Europei.”

 Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei și comisar pentru administrație și relații interinstituționale, a declarat: „Sunt convins că această recomandare, alături de propunerea noastră de a consolida eficacitatea partidelor politice europene, va contribui într-adevăr la stimularea interesului electoratului față de alegerile europene. Aceasta reprezintă un aspect pozitiv, atât în ceea ce privește încurajarea unor dezbateri autentice la nivel paneuropean, cât și în ceea ce privește democrația europeană în general.”

Recomandarea adoptată se bazează pe rezultatele unui nou sondaj Eurobarometru (publicat în data de 12 martie), potrivit căruia 84 % dintre cetățeni consideră că rata de participare la alegerile europene ar crește dacă ar exista mai multe informații despre impactul UE asupra vieții lor cotidiene (a se vedea anexa), despre programele partidelor din Parlament și despre alegeri ca atare. 73 % dintre respondenți sunt de părere că o mai bună informare cu privire la afilierea politică europeană a candidaților ar încuraja cetățenii să voteze, în timp ce 62 % estimează că participarea la vot ar putea fi mai importantă dacă partidele politice ar propune candidați la funcția de președinte al Comisiei și dacă ar exista o singură zi de votare.

2013 este Anul European al Cetățenilor, un prilej pentru cetățeni de a-și face auzită vocea. În perspectiva alegerilor europene din 2014, Comisia prezintă următoarele recomandări în vederea consolidării legăturii dintre cetățeni și UE:

– înainte de alegeri și pe parcursul acestora, partidele politice naționale ar trebui să specifice în mod clar partidul politic european la care sunt afiliate;

– statele membre ar trebui să convină asupra unei zile comune pentru alegerile europene;
partidele politice ar trebui să precizeze care este candidatul la funcția de președinte al Comisiei Europene pe care îl susțin;

– ar trebui ca, pe parcursul campaniei electorale, partidele politice naționale să își informeze alegătorii cu privire la candidatul lor la funcția de președinte al Comisiei.
Din sondajul Eurobarometru privind drepturile electorale ale cetățenilor UE reiese, de asemenea, că cea mai mare parte a persoanelor au cunoștință de faptul că cetățenii UE au dreptul de a vota cu ocazia alegerilor europene (în prezent 72 % dintre respondenți, față de 54 % în 2007) și a alegerilor locale (66 %) din țara lor de reședință.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.