Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Ce se intampla cu banii plasati in depozite la o banca falimentara?

Publicat: marți, 09 aprilie 2013
Evenimentele recente cu privire la bancile din Cipru, au facut ca romanii care au economii in banci, sa fie putin ingrijorati cu privire la siguranta acestora.

Economiile depuse in bancile locale sunt garantati pana la limita a 100.000 euro. Plafonul de garantare a depozitelor bancare a fost majorat la 100.000 euro, incepand cu 1 ianuarie 2013, aceeasi valoare fiind valabila in toate tarile Uniunii Europene.

Pentru majoritatea romanilor, aceasta garantie este mai mult decat suficienta pentru a acoperi economiile plasate in banci, iar pentru cei care depasesc valoarea garantata, exista solutia plasarii a cate 100.000 euro la fiecare banca.

Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar este institutia care garanteaza depozitele deschise de persoanele fizice si de persoanele asimilate intreprinderilor mici si mijlocii la bancile participante din Romania.

Toate institutiile de credit din Romania, autorizate de Banca Nationala a Romaniei sa primeasca depozite de la public, precum si sucursale ale bancilor straine din afara Uniunii Europene, sunt obligate sa participe la Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

La sfarsitul lunii octombrie 2012, in schema de garantare a depozitelor din Romania erau incluse 32 de institutii de credit persoane juridice romane, din care 31 de banci si Banca Centrala Cooperatistă Creditcoop.

Depozitele plasate la sucursalele institutiilor de credit cu sediul in alte state membre ale Uniunii Europene, care opereaza in Romania, sunt garantate de catre institutii similare Fondului din statul de origine, in conditiile prevazute de legislatia acelui stat. In aceasta situatie se incadreaza si deponentii la Bank of Cyprus, care este o sucursala a bancii cipriote, iar romanii care au economii la aceasta vor primi compensatii de la fondul de Garantare din Cipru, in cazul falimentului bancii.

In cazul bancii Marfin Bank, aceasta este o banca romaneasca, astfel ca depozitele de pana la 100.000 euro sunt garantate de Fondul de Garantare din Romania.

Ce produse bancare de economisire sunt garantate?

Produsele bancare care intra in schema de garantare a depozitelor sunt: depozitele la termen, certificate de depozit nenominative, conturile curente, conturile de economii inclusiv cele pentru copii, conturile de card, conturile comune si alte produse bancare similare de economisire. Sumele aflate in aceste conturi la o banca sunt garantate pana la limita maxima de 100.000 euro.

Daca aveti un depozit de 50.000 euro, un cont de economii de 40.000, iar in contul curent se afla alte 20.000 euro, toate aceste sume sunt garantate in limita a 100.000 euro, iar ce depaseste aceasta valoare nu mai este suma garantata. Garantia se ofera pentru orice valuta a depozitelor si economiilor personale.

Cum se calculeaza valoarea depozitelor recuperate de la Fondul de Garantare

Deponentii la o banca care a intrat in faliment vor primi suma tuturor depozitelor la acea banca mai putin valoarea totala a datoriilor catre acea banca, respectiv credite, comisioane, si alte datorii. Valoarea totala platita nu poate depasi 100.000 euro, plafonul maxim de garantare.

In cazurile in care o persoana detine un cont comun cu alti deponenti la banca respectiva, compensatia primita reprezinta cota parte din soldul contului, conform legii sau contractului dintre client si banca. Daca nu exista aceste prevederi, soldul contului se divizeaza in mod egal la fiecare deponent.

Cand primiti inapoi economiile care sunt garantate

Fondul de Garantare pune la dispozitia deponentilor garantati compensatiile cuvenite, prin intermediul institutiilor de credit mandatate, in cel mult 20 de zile lucratoare de la data la care depozitele au devenit indisponibile, precizeaza institutia.

Compensatiile sunt platite in numerar, la ghiseele bancilor mandatate sau prin transfer bancar, in contul indicat de deponent.

Plata compensatiei se face in moneda nationala, indiferent de moneda depozitului sau a depozitelor detinute la banca falimentara. Astfel daca aveti un depozit/depozite in euro, sau in alte valute, veti primi contravaloarea acestuia/acestora in lei.

Potrivit datelor de la Fondul de Garantare, la finele anului 2012 populatia avea constituite la cele 32 de bancile participante la schema de garantare, depozite bancare in valoare totala de 115.4 miliarde lei. Majoritatea acestor depozite se aflau sub incidenta schemei de garantare depozite, respectiv 114.9 miliarde lei. Dintre aceste depozite doar 99 miliarde pot fi compensate de Fondul de Garantare, aproape 17 miliarde lei nefiind garantate, fiind depozite ale persoanelor care detin mai mult de 100.000 euro la o banca.

Sursa: moneycenter.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=4255

Publicat de la data apr. 9 2013. Categorii FINANȚE - BĂNCI.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 iunie 2019, 6:53
 

NNE
Soare
22°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 22°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 73%
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 5:30
Apus: 21:03
Prognoza 19 iunie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
30°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

NNE
Predominant senin
19°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 17-06-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:15 si 00:30 In zona : Județul Bacău: Târgu Ocna, Dărmănești, Dofteana, Oituz, Mănăstirea Cașin, Slănic-Moldova, Pârgărești, Cașin; Se vor semnala : averse care vor cumula 35...40 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni mici
 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 17-06-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 23:10 si 00:30 In zona : Județul Iaşi: Răducăneni, Cozmești, Gorban, Dolhești, Moșna, Grozești;Județul Vaslui: Huși, Stănilești, Duda-Epureni, Pădureni, Drânceni, Lunca Banului, Roșiești, Hoceni, Albești, Bunești-Averești, Dimitrie Cantemir, Oltenești, Tătărăni, Boțești, Vutcani, Arsura, Crețești; Se vor semnala : averse […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-06-2019 Ora : 23 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂInterval de valabilitate: 17 iunie, ora 10 – 19 iunie, ora 23Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică       Instabilitatea atmosferică va fi […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-06-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 23:00 si 00:00 In zona : Județul Covasna: Baraolt, Brăduț, Bățani, Vârghiș, Aita Mare;Județul Braşov: Rupea, Racoș, Homorod, Cața, Ormeniș, Augustin;Județul Harghita: Mărtiniș, Feliceni, Ocland, Dârjiu, Ulieș; Se vor semnala : averse ce vor cumula 25-30 l/mp, descărcări electrice, […]
 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 17-06-2019 Ora : 22 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 22:40 si 23:30 In zona : Județul Prahova: : zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Prahova: Breaza, Sinaia, Comarnic, Bușteni, Măneciu, Brebu, Valea Doftanei, Azuga, Șotrile, Bertea, Provița de Sus, Adunați, Secăria, Talea;Județul Dâmboviţa: zona de munte;Județul […]

Loto

Horoscop

 • 215.454 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team