Ce se intampla cu banii plasati in depozite la o banca falimentara?

Evenimentele recente cu privire la bancile din Cipru, au facut ca romanii care au economii in banci, sa fie putin ingrijorati cu privire la siguranta acestora.

Economiile depuse in bancile locale sunt garantati pana la limita a 100.000 euro. Plafonul de garantare a depozitelor bancare a fost majorat la 100.000 euro, incepand cu 1 ianuarie 2013, aceeasi valoare fiind valabila in toate tarile Uniunii Europene.

Pentru majoritatea romanilor, aceasta garantie este mai mult decat suficienta pentru a acoperi economiile plasate in banci, iar pentru cei care depasesc valoarea garantata, exista solutia plasarii a cate 100.000 euro la fiecare banca.

Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar este institutia care garanteaza depozitele deschise de persoanele fizice si de persoanele asimilate intreprinderilor mici si mijlocii la bancile participante din Romania.

Toate institutiile de credit din Romania, autorizate de Banca Nationala a Romaniei sa primeasca depozite de la public, precum si sucursale ale bancilor straine din afara Uniunii Europene, sunt obligate sa participe la Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

La sfarsitul lunii octombrie 2012, in schema de garantare a depozitelor din Romania erau incluse 32 de institutii de credit persoane juridice romane, din care 31 de banci si Banca Centrala Cooperatistă Creditcoop.

Depozitele plasate la sucursalele institutiilor de credit cu sediul in alte state membre ale Uniunii Europene, care opereaza in Romania, sunt garantate de catre institutii similare Fondului din statul de origine, in conditiile prevazute de legislatia acelui stat. In aceasta situatie se incadreaza si deponentii la Bank of Cyprus, care este o sucursala a bancii cipriote, iar romanii care au economii la aceasta vor primi compensatii de la fondul de Garantare din Cipru, in cazul falimentului bancii.

In cazul bancii Marfin Bank, aceasta este o banca romaneasca, astfel ca depozitele de pana la 100.000 euro sunt garantate de Fondul de Garantare din Romania.

Ce produse bancare de economisire sunt garantate?

Produsele bancare care intra in schema de garantare a depozitelor sunt: depozitele la termen, certificate de depozit nenominative, conturile curente, conturile de economii inclusiv cele pentru copii, conturile de card, conturile comune si alte produse bancare similare de economisire. Sumele aflate in aceste conturi la o banca sunt garantate pana la limita maxima de 100.000 euro.

Daca aveti un depozit de 50.000 euro, un cont de economii de 40.000, iar in contul curent se afla alte 20.000 euro, toate aceste sume sunt garantate in limita a 100.000 euro, iar ce depaseste aceasta valoare nu mai este suma garantata. Garantia se ofera pentru orice valuta a depozitelor si economiilor personale.

Cum se calculeaza valoarea depozitelor recuperate de la Fondul de Garantare

Deponentii la o banca care a intrat in faliment vor primi suma tuturor depozitelor la acea banca mai putin valoarea totala a datoriilor catre acea banca, respectiv credite, comisioane, si alte datorii. Valoarea totala platita nu poate depasi 100.000 euro, plafonul maxim de garantare.

In cazurile in care o persoana detine un cont comun cu alti deponenti la banca respectiva, compensatia primita reprezinta cota parte din soldul contului, conform legii sau contractului dintre client si banca. Daca nu exista aceste prevederi, soldul contului se divizeaza in mod egal la fiecare deponent.

Cand primiti inapoi economiile care sunt garantate

Fondul de Garantare pune la dispozitia deponentilor garantati compensatiile cuvenite, prin intermediul institutiilor de credit mandatate, in cel mult 20 de zile lucratoare de la data la care depozitele au devenit indisponibile, precizeaza institutia.

Compensatiile sunt platite in numerar, la ghiseele bancilor mandatate sau prin transfer bancar, in contul indicat de deponent.

Plata compensatiei se face in moneda nationala, indiferent de moneda depozitului sau a depozitelor detinute la banca falimentara. Astfel daca aveti un depozit/depozite in euro, sau in alte valute, veti primi contravaloarea acestuia/acestora in lei.

Potrivit datelor de la Fondul de Garantare, la finele anului 2012 populatia avea constituite la cele 32 de bancile participante la schema de garantare, depozite bancare in valoare totala de 115.4 miliarde lei. Majoritatea acestor depozite se aflau sub incidenta schemei de garantare depozite, respectiv 114.9 miliarde lei. Dintre aceste depozite doar 99 miliarde pot fi compensate de Fondul de Garantare, aproape 17 miliarde lei nefiind garantate, fiind depozite ale persoanelor care detin mai mult de 100.000 euro la o banca.

Sursa: moneycenter.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.