Ce şmecherii mai folosesc controlorii în Bucureşti
De mult am vrut să scriu despre controlori. Am vrut să scriu acest articol încă de când am văzut cum sunt trataţi studenţii din provincie de angajaţii RATB. Acum am ocazia să scriu despre cei care te agresează la fiecare pas, la fiecare staţie şi nu te lasă să circuli liber prin ţara ta, prin oraşul tău. În marile oraşe ale lumii, simplul fapt că plăteşti taxele locale îndreptăţeşte cetăţeanul la călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun.
Este tot mai clar că amenzi nu iau decât puştanii, domnişoarele timide şi unele doamne mai obosite, fără chef de harţă, plus cei din provincie. Aşadar, cu tupeul poţi trece de control.
Şiretlicurile controlorilor mi se dezvăluie unul câte unul în zilele de goană prin autobuzele sau tramvaiele din Bucureşti.
O controloare poartă în poşetă o cărămidă neagră cu ecran verzui. E şi aparat de control, şi casă de marcat, şi registru electronic de activitate, tot ce vrei. Într-o zi, pe la Herăstrău, controloarea găseşte o domnişoară cu cardul nevalidat. Asta, frumuşică, zice că n-are nici buletin, nici bani. Ştie poezia. “Nu-i nimic”, răspunde angajata RATB-ului zâmbind, “o să primeşti amenda acasă. Când ai cumparat cardul, ai dat buletinul, nu? Deci datele tale sunt la noi. Am pus cardul tău la aparatul ăsta, te-am identificat, îţi scriu procesul-verbal şi-ţi vine acasă, plăteşti dublu”. Domnişoara se sperie, începe să-i tremure rujul. Scoate banul şi plăteşte pe loc.
De fapt, în aparatul ăsta nu se pot vedea datele persoanei, adică adresa, CNP-ul, obligatorii la întocmirea procesului-verbal. Dar fata n-a ştiut asta şi a plătit. Dacă ţine, ţine.
Cărămida e o sperietoare pentru mulţi. Într-o zi dau de o domnişoara fără bilet. Cică n-a avut de unde să-şi ia. Scuza asta nu prea mai ţine de când biletele de hârtie au fost înlocuite cu carduri electronice pe care poţi încărca mai multe călătorii, poţi să-l alimentezi şi de acasă, pe internet. În Bucureşti sunt 2282 de staţii, nu se poate pune la fiecare chioşc de bilete. Văd că fata bate în retragere, dar încă rezistă pe metereze, de unde mitraliază cu lacrimi şi scuze. “Nu vrea să arate buletinul. Ok”, zice controlorul, “chemăm poliţia să vă legitimeze. Colega!”, strigă la celălalt controlor, care duce acum cărămida, “ia dă şi tu prin staţie!” Punct ochit, punct lovit. Fata plăteşte.
O face el multe aparatul ăla, dar staţie de emisie-recepţie sigur nu-i. Însă nu e total lipsit de eficienţă să-i faci pe anumiţi oameni să creadă asta.
Dar pentru a arăta că voi sunteţi mai inteligenţi decât ei, urmaţi cele scrie mai joi:
Accepţi să cobori împreună cu controlorii şi când ajungi cu picioarele pe pământ le spui direct: “Ce s-a întâmplat?”, iar ei îţi vor spune să prezinţi buletinul pentru a fi legitimat şi amendat. Răspunsul tău va trebui să fie unul singur: “Ce s-a înâmplat, oameni buni? Eu mergeam pe stradă şi voi v-aţi găsit să mă opriţi aşa aiurea. N-am mai mers cu RATB-ul de o grămadă de timp”.
Mâine voi scrie şi ce drepturi are cetăţeanul care este pus să prezinte biletul controlorilor.