Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Cei cu depozite de peste 100.000 de euro din bancile cipriote vor pierde bani

Publicat: miercuri, 17 aprilie 2013

Un document al Comisiei Europene consultat de Reuters avertizează că marii deponenţi care şi-au păstrat banii la primele două bănci cipriote vor pierde 8,3 miliarde de euro în urma restructurării celor două bănci.

În conformitate cu programul de asistenţă convenit cu creditorii internaţionali, autorităţile cipriote au acceptat restructurarea sectorului bancar prin închiderea celei de a doua mari bănci, Popular Bank, în timp ce deponenţii care au mai mult de 100.000 de euro în primele două bănci (Popular Bank şi Bank of Cyprus) vor pierde o parte din bani pentru a contribui la recapitalizarea instituţiilor, alături de acţionari şi deţinătorii de obligaţiuni.

‘Pierderile impuse deponenţilor neasiguraţi de la Popular Bank şi Bank of Cyprus vor oferi o contribuţie la recapitalizare de aproximativ 8,3 miliarde de euro’, se arată într-un document datat 12 aprilie şi catalogat drept ‘final’. Într-o notă de subsol a acestui document se precizează că ‘aceasta este o estimare maximă. Cifra finală va depinde de conversia datoriilor în acţiuni la Bank of Cyprus şi de recuperările de la Laiki Bank’.

În acest document nu se face nicio distincţie între necesităţile brute de finanţare, care includ şi banii pe care Ciprul îi poate strânge singur, şi necesităţile nete de finanţare, care se referă la fondurile pe care Nicosia trebuie să le împrumute.

Comisia Europeană estimează că necesităţile brute de finanţare ale Ciprului în perioada cuprinsă între al doilea trimestru al acestui an şi primul trimestru din 2016 se ridică la 23 miliarde de euro, dintre care 13 miliarde de euro vor fi asiguraţi de Cipru. Potrivit acestor estimări, necesităţile nete de finanţare se ridică la 10 miliarde de euro, dintre care Mecanismul European de Stabilitate va furniza nouă miliarde de euro, iar Fondul Monetar Internaţional va asigura restul de un miliard de euro.

Din cele 10 miliarde de euro, o sumă de 2,5 miliarde de euro este alocată pentru recapitalizarea celorlaltor bănci cipriote, alte 4,1 miliarde de euro vor merge spre răscumpărarea datoriilor care ajung la maturitate şi 3,4 miliarde de euro vor acoperi cheltuielile guvernului.

Sectorul bancar cipriot a intrat în dificultăţi în special după ce a pierdut patru miliarde de euro, sau 22% din PIB-ul Ciprului, după restructurarea de anul trecut a datoriilor suverane ale Greciei. După închiderea Laiki Bank, vânzarea subsidiarelor din Grecia ale băncilor cipriote şi restructurarea Bank of Cyprus, mărimea sectorului bancar în raport cu economia cipriotă se va înjumătăţi, până la aproximativ 350% din PIB

Sursă: Bancherul.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=4947

Publicat de la data apr. 17 2013. Categorii FINANȚE - BĂNCI.

Zona comentariilor

Meteo în țară

25 ianuarie 2020, 23:49
 

V
Noros
0°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 1°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 74%
Vânt: 0 km/h V
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:42
Apus: 17:14
Prognoza 26 ianuarie 2020
Zi
 

ENE
Predominant însorit
9°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

NE
Nori intermitenti
-1°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 258.436 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team