Cele două Coreei – activități îngemănate

Coreea de Sud: unitate militară specializată în drone

În decembrie 2022, cinci drone nord-coreene au survolat spațiul aerian din Coreea de Sud, determinând Seulul să trimită avioane de vânătoare și elicoptere de atac și să încerce să le doboare: militarii au tras aproximativ 100 de gloanțe dintr-un elicopter echipat cu o mitralieră, dar nu au reușit să doboare nici una dintre dronele care au zburat deasupra mai multor orașe sud-coreene, inclusiv capitala Seul, timp de aproximativ cinci ore.

Incidentul a reaprins discuțiile legate de apărarea aeriană a Coreei de Sud, într-un moment în care țara se confruntă cu amenințările militare din Nord ”a arătat o lipsă substanțială a pregătirii și antrenamentului militarilor noștri din ultimii ani și a confirmat în mod clar necesitatea unei pregătiri și antrenamente mai intense”, a declarat președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol în cadrul unei reuniuni a cabinetului.

Am planificat să înființăm o unitate de drone pentru a monitoriza și recunoaște principalele instalații militare nord-coreene și acum vom accelera planul cât mai mult posibil”, a adăugat președintele.

Armata a oferit scuze pentru că nu a reușit să doboare dronele, despre care a spus că erau prea mici pentru a fi interceptate cu ușurință. De asemenea, reprezentanții armatei au anunțat că vor investi în echipamente și tehnologie de bruiaj și radar și vor intensifica exercițiile de apărare aeriană.

Demisii răsunătoare în Coreea de Sud

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a acceptat demisia lui Kim Kyou-hyun, directorul National Intelligence Service (NIS), potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, care nu oferă detalii, în plină ascensiune a tensiunilor cu Coreea de Nord vecină pe tema programelor nuclear şi ballistic (https://www.stiripesurse.ro/demisii-rasunatoare-in-pline-tensiuni-cu-coreea-de-nord-seful-spionajului-sud-coreean-si-doi-conducatori-ai-national-intelligence-service-renunta-la-functii_3153055.html, postat pe 26 noiembrie 2023): alţi doi conducători ai NIS au demisionat în contextul în care Coreea de Nord îşi accelerează dezvoltarea programelor de înarmatre, reușind (vezi mai jos) să plaseze pe orbita circumterestră primul satelit militar de spionaj nord-coreean.

Kim Kyou-hyun, un diplomat de carieră, care a fost adjunctul consilierului în probleme de securitate naţională, a fost numit în funcţie în mai 2022, în urma instalării la putere a preşedintelui conservator Yoon Suk-yeol.

Potrivit biroului preşedinţiei, Kim Kyou-hyun a lucrat la ”restabilirea reputaţiei NIS ca principala agenţie de informaţii şi de securitate din ţară” după instalarea noului Guvern sud-coreean.

„Iadul distrugerii”

Pe 13 decembrie 2023, ministrul apărării sud-coreean, Shin Won-sik, a ameninţat că va declanşa un „iad al distrugerii” asupra Coreei de Nord ca represalii la orice acţiuni nesăbuite ale acesteia (https://www.stiripesurse.ro/pozitie-belicoasa-la-seul-coreea-de-nord-amenintata-cu-un-iad-al-distrugerii_3170191.html): avertismentul ministrului sud-coreean vine după ce Phenianul a a anunțat pe 23 noiembrie 2023 –  vezi mai jos – că nu va mai respecta un acord militar din 2018 între cele două state care are drept scop reducerea tensiunilor. Coreea de Nord a luat această decizie după ce Seulul a declarat că va suspenda parţial acordul, după lansarea unui satelit spion de către Phenian.

Coreea de Nord are doar două opţiuni – pacea sau distrugerea”, a spus ministrul Shin Won-sik într-un comunicat publicat de Ministerul Apărării sud-coreean.

Dacă Coreea de Nord întreprinde acţiuni nesăbuite care dăunează păcii, îi aşteaptă doar un iad al distrugerii”, a spus el.

Declaraţiile, făcute în timpul unei întâlniri cu cei mai importanţi comandanţi militari, au loc la mai puţin de o săptămână după ce Shin a vizitat comandamentul balistic sud-coreean, despre care a spus că va fi însărcinat cu „lovirea letală a inimii şi a capului inamicului” în cazul unui război.

Coreea de Nord a afirmat că programul său de dezvoltare a rachetelor şi armelor nucleare este un drept suveran necesar pentru a contracara acţiunile Statelor Unite şi ale aliaţilor săi: „Agresiunea SUA şi acţiunile ei hegemonice pentru o alianţă consolidată sunt principala cauză a agravării tensiunii regionale”, a scris pe 12 decembrie 2023 ziarul oficial nord-coreean Rodong Sinmun, în legătură cu exerciţiile militare comune ale SUA, Australiei şi Japoniei.

În întâlnirea sa cu comandanţii militari, ministrul Shin a subliniat paşii pe care armata îi face pentru a-şi spori capacităţile de luptă. Aceştia includ lansarea de sateliţi, îmbunătăţirea bunăstării soldaţilor şi întărirea sistemului de apărare cu „trei axe” al Coreei de Sud, conceput pentru a contracara ameninţările militare ale Phenianului, inclusiv planuri de război care prevăd, dacă este necesar, lovituri preventive.

Racheta spațială cu combustibil solid, sateliți de spionaj și racheta balistică intercontinentală (ICBM)

Pe 4 decembrie 2023, Coreea de Sud a testat cu succes o rachetă spaţială cu combustibil solid deasupra mării, în zona insulei Jeju, a anunţat Ministerul Apărării sud-coreean (Coreea de Sud a testat cu succes o rachetă spaţială cu combustibil solid (stiripesurse.ro)): este vorba despre al treilea test de acest fel efectuat de Seul, precedentele teste având loc în martie şi decembrie 2022.

Lansarea rachetei a implicat tehnologie elaborată de Agenţia pentru Dezvoltarea Apărării de la Seul, o rachetă spaţială şi un satelit produse de grupul sud-coreean Hanwha Systems.

”Imediat ce dezvoltarea vehiculului de lansare spaţială va fi completă, armata sud-coreeană va fi capabilă să lanseze mici sateliţi pentru supraveghere şi recunoaştere, în concordanţă cu nevoile noastre de securitate”, a precizat Ministerul Apărării de la Seul.

În viitor, Coreea de Sud va dezvolta un sistem de lansare a unor sateliţi cu o greutate de 500-700 kg pe orbita Pământului. Seulul şi-a propus să trimită în spaţiu cinci sateliţi de recunoaştere până în 2025 pentru a monitoriza mai bine Coreea de Nord, în contextul creşterii temerilor legate de programele nuclear şi de rachete ale Phenianului.

Pe 21 noiembrie 2023, Coreea de Nord a plasat pe orbită primul său satelit de spionaj, după două tentative eşuate efectuate anterior tot în 2023. De asemenea, Phenianul a efectuat în aprilie şi iulie 2023 două teste ale rachetei sale balistice intercontinental, Hwasong-18.

Pe 17 decembrie 2023, Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică intercontinentală, spre mare, în largul coastei sale de est. Paza de Coastă japoneză a anunţat că racheta a căzut după 20 min de zbor dirijat în afara zonei economice exclusive (ZEE) a Japoniei.

Lansarea a avut loc după avertismente ale oficialilor de la Seul şi Tokyo, potrivit cărora Coreea de Nord, înarmată nuclear, se pregăteşte să testeze una dintre rachetele sale balistice intercontinentale (ICBM) cu rază lungă de acţiune.

Toate activităţile Coreei de Nord în domeniul rachetelor balistice sunt interzise de rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, deşi Phenianul le apără ca fiind dreptul său suveran la autoapărare.

La mai puţin de o jumătate de oră după lansare, presa de stat nord-coreeană a difuzat o declaraţie a Ministerului Apărării care critica „gangsterii militari” – Statele Unite şi Coreea de Sud – pentru creşterea tensiunilor prin exerciţii, demonstraţii de forţă şi planificarea unui război nuclear.

Declaraţia unui purtător de cuvânt anonim al ministerului citează sosirea pe 17 decembrie 2023 a submarinului american cu propulsie nucleară USS Missouri în oraşul-port sud-coreean Busan: „Forţele armate ale RPDC (Coreea de Nord – n.n.) vor neutraliza temeinic încercarea SUA şi a forţelor sale vasale de a declanşa un război nuclear şi, astfel, vor asigura în mod fiabil pacea şi securitatea în peninsula coreeană”, se arată în declaraţia Phenianului.

Purtătorul de cuvânt nord-coreeana criticat, de asemenea, Coreea de Sud şi SUA pentru că au organizat pe 14 decembrie 2023, la Washington, cea de-a doua reuniune a Grupului Consultativ Nuclear, ca parte a eforturilor aliaţilor de a creşte demonstraţiile militare de forţă ca avertisment pentru Coreea de Nord.

Suspendarea parțială a Acordului militar din 2018

Pe 22 noiembrie 2023, Coreea de Sud a decis să suspende o parte a Acordului militar pe care l-a semnat cu Phenianul în 2018, după ce Coreea de Nord a lansat cu succes pe 21 noiembrie 2023, un satelit de supraveghere, primul său satelit spion şi a promis că va lansa alţi sateliţi în viitorul apropiat (Seul suspendă o parte din pactul militar cu Phenianul după lansarea unui satelit nord-coreean de supraveghere | adevarul.ro): oficialii din Coreea de Sud şi Japonia, care au raportat pentru prima dată lansarea, nu au putut verifica imediat dacă acest satelit se află pe orbita terestră. Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că Armata SUA încă evaluează dacă lansarea a fost una de succes.

Prim-ministrul sud-coreean Han Duck-soo a găzduit o reuniune a cabinetului şi a declarat, că guvernul merge mai departe pentru a suspenda o parte a pactului inter-coreean.

Preşedintele Yoon Suk Yeol se află în Marea Britanie pentru o vizită de stat şi a condus anterior o întâlnire a Consiliului de Securitate Naţională cu unii miniştri şi cu şeful serviciului de informaţii printr-o intervenţie video.

Cunoscut sub numele de Acord Militar Cuprinzător, acesta urmăreşte reducerea tensiunilor în peninsula coreeană, fiind semnat la un summit din 2018 între fostul preşedinte sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Cele două părţi au convenit să impună zone tampon în care exercițiile cu foc real sunt suspendate, precum şi zone de excludere a zborului, să elimine unele posturi de pază din Zona Demilitarizată ce separă ţările şi să menţină liniile de asistenţă telefonică, printre alte măsuri.

Însă acordul a fost supus unei analize din ce în ce mai atente şi s-a confruntat cu solicitări de a fi anulat sau suspendat, deoarece criticii spun că limitează capacitatea Seulului de a monitoriza acţiunile Coreei de Nord în regiunea graniţei.

Consiliul Naţional de Securitate al Coreei de Sud a afirmat, într-o declaraţie, că această decizie implică restabilirea operaţiunilor de recunoaştere şi supraveghere în jurul liniei de demarcaţie militară dintre cele două ţări.

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.