Ziua Culturii Naționale la Casa Artelor Dinu Lipatti – Ediția a VI-a. Deschiderea stagiunii 2024

Casa Artelor Dinu Lipatti deschide Stagiunea de Evenimente culturale ale anului 2024, duminică, 14 ianuarie, de la ora 19:00, cu „Ziua Culturii Naționale” – Ediția a VI-a, continuându-și astfel Misiunea de promovare a valorilor Culturii românești.

Publicul este așteptat în Saloanele Casei Lipatti pentru a sărbători Cultura românească, o sursă inepuizabilă de inspirație și creativitate, dar și împlinirea a 174 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, cu Audiții, Expoziții și un Recital extraordinar de Poezie și Muzică clasică românească.

În Salonul de Muzică al Casei Artelor Dinu Lipatti vor urca pe scenăcelebra actrița Rodica Mandache, soprana Ana Maria Godoroja și pianista Andra Băcilă, studente la Academia Regală de Muzică din Londra. Poeziile românești scrise de Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Geo Bozga și Adrian Păunescu se vor împleti cu compoziții muzicale de Dinu Lipatti, George Enescu, Paul Constantinescu, Constantin Silvestri, Gheorghe Scheletti, Tudor Flondor și George Grigoriu, punând în valoare bogăția culturii naționale.

Actrița Rodica Mandaches-a născut la 13 aprilie 1943, la Iaşi, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (1964). Şi-a început activitatea profesională ca actriţă jucând pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti, fostul ”Giuleşti”. Și-a afirmat talentul în zeci de roluri pe scena Teatrului Odeon, între care amintim: Domnişoara Macri cea mică în ”Trei generaţii” de Lucia Demetrius, regia Dinu Cernescu; Blanche DuBois în ”Un tramvai numit dorinţă” de Tennessee Williams, regia Dinu Cernescu; Coana Moaşă Spiritista în ”C.F.R. – Cometa, Copilul şi Căţelul” după texte de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija; Mary Desti în ”Când Isadora dansa” de Martin Sherman, regia Răzvan Mazilu; Vulpea în ”Micul Prinţ” după Antoine de Saint-Exupery, regia Carmen Lidia Vidu; Fulg de nea în ”Aventurile lui Habarnam” după Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija; Charlotta Ivanovna în ”Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Sorin Militaru; actor ambulant în Arden din ”Feversham dureroasa şi adevărata tragedie a domnului Arden din Feversham”, autor englez anonim din secolul XVI, regia Dragoş Galgoţiu; Zinaida în ”Ivan cel Groaznic” de Bulgakov, regia Beatrice Bleonţ; Ea în ”Vorbeşte-mi ca ploaia şi lasă-mă să te ascult” de Tennessee Williams, regia Răzvan Mazilu; Aristiţa Romanescu în ”Şi totuşi Eminescu” de Ion Nicolescu, regia Tudor Mărăscu; Miţa, Didina, Ziţa, Veta, Eftimia, Zoe în ”Doamnele domnului Caragiale” one woman show, regia Tudor Mărăscu; Kote în ”Woyzeck” de Georg Buchner, regia Alexa Visarion; Ziţa în ”O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regia Alexa Visarion; Alia în ”Serenadă târzie” de Alexei Arbuzov, regia Geta Vlad; Silvelle în ”Romanţioşii” de Edmond Rostand, regia Geta Vlad; Barmaniţa în Hotel „Zodia Gemenilor” de Valentin Munteanu, regia Tudor Mărăscu; Eleva în ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia Geta Vlad; Neda în ”Liola” de Luigi Pirandello, regia V. Al. Toscani; Polia în ”Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki, regia Geta Vlad; Trina în ”Comedie cu olteni” de Gheorghe Vlad, regia Geta Vlad; Anais în ”Pălăria florentină” de E. Labiche, regia Lucian Giurchescu.

Soprana Ana Maria Godoroja este studentă în ultimul an la Royal Academy of Music din Londra la secția canto clasic, este soprană cu o experiență scenică deja de mai bine de trei ani de zile . A început prin a studia pianul și violoncelul la școala de muzică din București și a continuat studiile până la terminarea liceului . Ana se afla sub indrumarea lui Marcus van den Akker si Chad Vindin. Are experiență și în domeniul concertelor de blues, fiind prezentă la câteva festivaluri importante cum ar fi Brezoi sau Târgu Mureș . În materie de canto clasic, a participat la câteva spectacole de operă la Paris, la Londra sau Budapesta. În prezent se pregătește pentru masterat și are în repertoriu numeroase lucrări de autorii clasici și contemporani dar și autori români precum George Enescu. Aprecierile pe care le-a primit din partea facultății precum și la concursurile de canto au favorizat-o pe Ana Maria Godoroja să primească o serie de propuneri pentru proiecte viitoare importante in cadrul unor institutii precum University of Arts London, ICR Londra si Central Saint Martins.

Pianista Andra Bacila este studenta in al doilea an la Academia Regala de Muzica din Londra, sub indrumarea doamnei profesor Joanna MacGregor. Dupa obtinerea unei burse integrale, atat in Academie cat si in Conservatorul Regal din Scotia, a tinut numeroase concerte solo, precum si concerte de muzica de camera in interiorul si in afara Regatului Unit. Printre realizările ei recente se numără obținerea premiului la Masterclass-ul Muzical Odyssey din Nafplio și participarea la Gala, a participat in cadrul Festivalului de Pian de Toamnă al Academiei, un recital solo format integral din repertoriu de Franz Liszt la Hailsham Pavilion, un recital solo la Institutul Balassi din Paris, un concert de seară la Ambasada Elveției, sponsorizat de Arthur Mattli si a sustinut un concert duo la Ambasada Cehiei in Londra, in prezenta marelui dirijor Semyon Bychkov.

Conceptul evenimentului „Ziua Culturii Naționale” la Casa Artelor Dinu Lipatti, Ediția a VI-a aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12.

Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 0314252563.

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, ULTIMA ORĂ, Radio Bucureşti FM, Radio Romania Cultural,Observatorul Cultural, TRINITAS TV, Societatea de Transport București.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.