Cele două Corei au convenit să organizeze un summit în aprilie

Cele două Corei au convenit să organizeze un summit la frontiera comună la sfârşitul lunii aprilie şi să deschidă o linie de comunicaţii de urgenţă între cei doi lideri, a anunţat marţi emisarul sud-coreean Chung Eui-yong, consilier pentru securitate al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, după întâlnirea avută cu liderul nord-coreean Kim Jong-un la Phenian, relatează AFP.

Totodată, Coreea de Nord a promis să suspende testele nucleare şi balistice pe durata dialogului intercoreean, şi şi-a exprimat voinţa de a se denucleariza cu condiţia ca securitatea să-i fie garantată, a indicat Chung Eui-yong.

Summitul va avea loc în satul Panmunjom, în Zona demilitarizată (DMZ) care desparte cele două Corei, şi va fi precedat de o discuţie telefonică între Kim şi Moon, a precizat Chung.

Summitul din aprilie va fi cel de-al treilea după încheierea războiului din Coreea (1950-1953), precedentele întâlniri având loc în 2000 şi 2007.

‘Sudul şi Nordul sunt de acord să deschidă o linie de comunicaţii de urgenţă între lideri pentru dezamorsarea tensiunilor militare şi a se coordona îndeaproape’, a mai declarat emisarul Seulului.

Chung şi diplomaţii care l-au însoţit sunt responsabilii sud-coreeni de rangul cel mai înalt care s-au deplasat la Phenian în ultimii mai bine de zece ani, în urma apropierii prilejuite de Jocurile Olimpice de la Pyeongchang. Discuţiile lor cu Kim Jong-un au durat mai mult de patru ore.

Emisarii sud-coreeni urmează să plece miercuri spre Washington pentru a informa despre vizita la Phenian. Statele Unite au impus recent noi sancţiuni unilaterale împotriva Coreei de Nord, considerate de preşedintele Donald Trump drept cele mai dure de până acum.

De altfel, șeful administrației americane a salutat  ‘progresele posibile’ în dosarul nord-coreean, relatează AFP.

‘Progrese posibile în discuţiile cu Coreea de Nord’, a scris Trump pe Twitter, la scurt timp după anunţul privind organizarea unui summit intercoreean la sfârşitul lunii aprilie, o premieră după 2007. ‘Pentru prima dată după mulţi ani, un efort serios este făcut de toate părţile implicate. Lumea priveşte şi aşteaptă!’, a continuat preşedintele american, pe un ton mai degrabă pozitiv.

‘Pot fi speranţe false, dar SUA sunt gata să se implice din plin în orice direcţie!’, a adăugat Trump.

 

Sursa: AGERPRES

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.