Cu câtă grație ratează România cele 3 spitale regionale

La 326 de milioane de euro se cifrează fondurile europene alocate de UE investițiilor în sistemul de sănătate din România în actualul exercițiu financiar. Însă aproape jumătate din acești bani, 150 de milioane de euro, ar putea fi pierduți, întrucât în patru ani nu au fost realizate nici măcar studiile de fezabilitate necesare celor trei spitale regionale propuse la Cluj, Craiova și Iași.

Proiectele au fost aprobate în iulie 2015 și, conform graficului inițial, construcția lor trebuia să fie deja începută.

Întârzierile sunt atât de mari, încât au determinat-o pe Corina Crețu, comisarul european pentru politica regională, să declare săptămâna trecută că este foarte îngrijorată de situație și că este puțin probabil ca lucrările să demareze măcar în 2019.

Cele trei spitale trebuie recepționate până în anul 2023, atunci când este permisă ultima cerere de plată, aceasta fiind una dintre condiţii stabilite la negocierea fondurilor europene.

Problemele, varianta oficială

  • România nu avea o hartă a nevoilor din sistemul medical, deși UE ceruse acest document de mai mulți ani. Abia în 2016, în mandatul lui Vlad Voiculescu, a fost realizată hartă.
  • Inițial, consiliile județene nu au alocat terenuri corespunzătoare.
  • Apoi, terenurile s-au dovedit prea mici: În august 2017, fostul ministru al Sănătății Florian Bodog declara că lucrurile “se mișcă foarte repede”, au fost identificate terenurile necesare, se pregătesc documentele pentru transferul lor în proprietatea Ministerului Sănătății. Noul termen avansat – în martie, finalizate studiile de fezabilitate, în aprilie, trimise la Comisiei proiectele.
  • martie 2018 – Studiile nu sunt realizate, Comisia a fixat o nouă dată limită pentru depunerea lor – trimestrul III. Dacă nu se respectă nici acest deadline, este foarte probabil că se vor pierde cei 150 de milioane de euro. Sau spitalele vor fi realizate în grabă, cu mari concesii făcute la capitolul calitatea lucrărilor.

Situația actuală, așa cum a fost descrisă de premierul Vicorica Dăncilă, după vizita la Bruxelles:

  • la Craiova – trebuie găsit un alt teren
  • la Cluj – mai este nevoie de 1,4 hectare
  • administrațiile locale nu au realizat PUZ-urile (Plan Urbanistic Zonal) sau extinderile de PUZ, și nici partea de utilități, infrastructura. Cele din urmă trebuie să meargă în paralel cu ridicarea spitalelor și pentru anul acesta nu s-au alocat bani.

“M-am întors de la Bruxelles, iar ceea ce am discutat cu comisarul pentru politici regionale m-a îngrijorat foarte mult. De aceea, rog cei trei preşedinţi ai Consiliilor judeţene Iaşi, Cluj şi Dolj să se implice în deblocarea situaţiei terenurilor – şi aici mă refer la Cluj şi la Craiova, dar şi pentru dezvoltarea proiectelor de utilităţi publice, acces la amplasament, PUZ-uri şi alte obiective”, declara Viorica Dăncilă, săptămâna trecută, la întâlnirea cu peședinții de consilii județene.

Integral pe cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.