Cele mai bune dobanzi pentru depozite bancare la termen

Bancile au continuat sa reduca dobanda platita la depozite, astfel ca cele mai bune dobanzi la depozite bancare in lei nu mai trec peste 7 procente, iar la euro ajung pana la 4.95%.

In primele luni ale anului 2013, majoritatea bancilor comerciale din Romania au operat modificari ale dobanzilor platite pentru depozitele in lei si euro.

Cu o rata a inflatiei care se invarte in jurul valorii de 5 procente, dobanda platita de bancile locale la economiile in lei ofera clientilor un randament negativ pentru majoritatea dintre ele, singurele oferte care au un randament peste inflatie fiind cele situate peste 6 procente.

Dobanda medie la depozitele in lei oferite de bancile locale este de 5.43% la 3 luni si de 5.82% la euro, in timp ce la euro acestea sunt de sub 3% la 3 luni si la 3.22% la 12 luni, in scadere fata de finalul anului trecut.

Dobanda maxima de 7% la lei, si pana la 4.95% pentru economiile in euro

Bancile mici fara o institutie financiara puternica in spate care sa le sustina, dar si cele cu capital grecesc continua sa ofere romanilor cele mai mari dobanzi din piata. In schimb, cele mai mari banci locale platesc dobanzi la depozitele bancare in lei care cu greu mai trec de 5 procente, sau peste 3 procente la euro.

Pentru depozitele bancare la termen in lei dobanda maxima oferita de bancile din Romania a coborat de la 8% cat era la inceputul anului trecut la un maxim de 7.0%, in timp ce pentru economiile in euro, rata dobanzii urca pana aproape de 5 procente. O tendinta tot mai frecvent intalnita in piata, este aceea de a oferi dobanzi mai ridicate clientilor care isi incaseaza salariul sau pensia printr-un cont curent deschis la banca respectiva sau pentru deschiderea depozitelor prin internet banking.

Cele mai bune dobanzi pentru depozite la termen pe 3 luni in lei.

Banca
Rata dobanzii
Tip dobanda
Suma minima RON
Comision retragere numerar
Comentarii
Credit Europe Bank 6.75% Fixa 300
NU
prin internet banking
Bank of Cyprus 6.50% Fixa 500
NU
Banca Feroviara 6.45% Fixa 100
NU
prin internet banking
Alpha Bank 6.25% Fixa 50
NU
studenti / pensionari
Libra Bank 6.25% Variabila 100
NU
pentru pensionari
Piraeus Bank 6,15% Fixa 4000
NU
OTP Bank 6.10% Fixa 12000
NU
sume noi
Garanti Bank 5.95% Fixa 200
NU
prin internet banking
Banca Carpatica 5.90% Fixa 100
NU
pentru pensionari

Compara oferta completa de dobanzi pentru depozite bancare la termen in lei

Cele mai bune dobanzi pentru depozite la termen in Euro, sunt disponibile la bancile cu capital grecesc.

Astfel, puteti alege o dobanda de 4.95% la Alpha Bank prin intermediul depozitului Progressive pe 24 luni, unde suma minima este de 500 euro sau 4.76% pe 24 saptamani, daca nu doriti sa plasati economiile pe o perioada lunga.

In top a urcat OTP Bank, dupa ce mai multe banci, inclusiv cele cu capital grecesc au redus dobanda la euro, cu dobanzi de peste 4 procente. Depozitul standard cu maturitate de 2 ani are o dobanda de 4.25%, iar daca sunteti pensionar, primiti o dobanda mai mare, de 4.45% la 2 ani si de 4.5% la un an.

O dobanda de 4.35% pe 12 luni ofera Piraeus Bank prin depozitul STAR pentru studenti si pensionari, pentru care aveti nevoie de minim 500 euro, sau o dobanda de 4.20% la 12 luni pentru toti clientii.

Banca Romaneasca, ofera in continuare dobanzi de peste 4% la euro. Dobanda maxima ajunge in cazul acestei banci la 4.35% pentru o maturitate de 120 de zile sau 210 zile. Suma minima este de 150 euro.

Volksbank, prin intermediul depozitului la termen Sigur, plateste o dobanda de 4.15% la euro, pe termen de 12 luni, suma minima solicitata de banca in acest caz este de doar 10 euro, iar la scadenta retragerile de numerar nu sunt comisionate de catre banca. Cei care aleg insa constituirea online primesc un bonus de 0.15% la dobanda.

Cele mai importante banci din Romania platesc dobanzi de sub 4 procente la economiile in euro

La Raiffeisen Bank dobanda maxima ajunge la 3.35%, in cazul depozitului cu o valaore mai mare de 30.000 de euro constituit pe 12 luni, si este valabila doar pentru clientii bancii care isi vireaza salariul sau pensia prin banca. Acelasi depozit are o dobanda de 3.1%, daca nu este virat salariul sau pensia prin banca, in scadere cu 0.1% fata de inceputul anului.

La BCR, cea mai mare banca locala dupa valoarea activelor, care anul trecut a raportat si cea mai mare pierdere din sistemul bancar, de peste 1200 milioane de lei, dobanda la euro nu trece de 2.45% procente.

BRD, ofera celor care doresc sa economiseasca pe o perioada mai lunga, de 3 ani, o dobanda medie de 3.56%, prin intermediul depozitului Progresso. Dobanda este platita de banca la fiecare interval de 6 luni. Pentru maturitati de 1 an, banca ofera o dobanda de 3.25% sau 3.5% daca virati pensia prin intermediul bancii.

Compara oferta completa de dobanzi pentru depozite bancare la termen in euro

Ce sunt depozitele bancare la termen?

Depozitele la termen ofera posibilitatea de a plasa banii pe anumite perioade prestabilite, de regula cele mai frecvent intalnite depozite sunt constituite pentru perioade reprezentand 1 luna, 3 luni, 6 luni, 9 luni sau 12 luni, dar, in ofertele institutiilor bancare este posibil sa regasiti si alte perioade contractuale.

Ce trebuie sa stiti inainte de a deschide un depozit bancar la termen:

– care este rata dobanzii pentru depozitul la termen;
– care este tipul de dobanda fixa sau variabila;
– care este suma minima solicitata de banca pentru a deschide un depozit la termen;
– daca la termen depozitul se reinoieste automat sau nu;
– conditiile pentru retragerea depozitului inainte de scadenta, dobanda oferita pana la acel moment sau existenta unei penalizari;
– comisioanele necesare pentru deschiderea de depozite la termen;
– daca este necesara existenta unui cont curent;
– daca se pot face depuneri sau retrageri ulterioare, pana la scadenta;
– valoarea comisionului de retragere numerar;

Principalele costuri pentru depozitele bancare la termen sunt: comisionul de retragere numerar, comisionul pentru deschidere si administrare lunara cont curent (daca este cazul).

Incepand cu 01 Ianuarie 2011 nivelul maxim al garantarii per deponent garantat si per institutie de credit este de 100.000 euro in echivalent lei.

Sursa: moneycenter.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.