Centenar Maria Tănase

A fost supranumită de către istoricul Nicolae Iorga „pasărea măiastră” a folclorului românesc şi a fost adesea considerată o „Edith Piaf a României”: MARIA TĂNASE. În această toamnă se împlinesc o sută de ani de când, pe 25 septembrie 1913, se năştea la Bucureşti celebra artistă, moment care nu putea trece neobservat în stagiunea Sălii Radio. Duminică, 13 octombrie (17.00), pe scena bucureşteană, sub titlul „CENTENAR MARIA TĂNASE” se va desfăşura o gală dedicată celei care a îmbogăţit frumuseţea folclorului românesc, concert susţinut de Orchestra de Muzică Populară Radio, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş.
Va fi evocată personalitatea puternică a unei interprete cu o voce inconfundabilă şi o carismă deosebită, care trecea rampa scenei, un artist complet, care s-a dăruit publicului prin cântece şi doine, melodii populare culese de la ţărani, cântece de pahar, romanţe, muzică uşoară, cuplete şi jazz. Puţini sunt poate cei care ştiu că în plus faţă de cariera muzicală, Maria Tănase a jucat în filme, teatru şi comedii muzicale.
Programul evenimentului prezentat de Orchestra de Muzică Populară Radio a fost conceput astfel încât publicul să se bucure de oameni ai scenei şi momente în directă legătura cu viaţa şi cariera Mariei Tănase. Spectatorii se vor întâlni cu artişti care au cunoscut-o pe Maria Tănase şi care vor evoca amintiri despre aceasta şi cu muzicieni care au dus mai departe tradiţia cântecelor interpretate de „pasărea măiastră”. Lucrările pe care le veţi asculta au făcut parte din repertoriul său. Printre cei care vor păşi pe scenă se numără: Maria Dragomiroiu, Dumitru Zamfira, Maria Butaciu, Lia Lungu, Rodica Anghelescu, Ionuţ Sidău, Ovidiu Homorodean, Emilia Dorobanţu, Florin Boita, Ancuţa Corlăţan, Andreea Feraru, Ileana Constantinescu (care a fost elevă a Mariei Tănase). Invitaţi speciali: Margareta Pâslaru, Temistocle Popa.
Evenimentul va fi prezentat de actriţa Nataşa Raab. Programul serii va include şi o frumoasă evocare a artistei prin proiecţii ale unor fragmente de interviuri.
Legătura între Sala Radio şi Maria Tănase nu este de altfel una întâmplătoare: artista a imprimat mai multe piese la postul public de radio şi unul dintre evenimentele importante ale Societăţii Române de Radiodifuziune la care a participat este inaugurarea fundației noii clădiri a instituţiei – 28 octombrie 1946 – când a interpretat câteva cântece românești de mare popularitate.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.