Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Aviz favorabil pentru simplificarea evaluării persoanelor cu handicap

Publicat: marți, 08 octombrie 2013

Inițiativa legislativă propusă de parlamentarul PSD Vlad Cosma cu privire la simplificarea sistemului de evaluare și reevaluare a persoanelor cu handicap, care trebuie să beneficieze de servicii administrative de calitate a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ.

Propunere legislativă depusă de reprezentantul PSD în luna mai a acestui an urmărește simplificarea evaluărilor persoanelor cu handicap, astfel încât acestea să nu mai fie nevoite să se deplaseze la direcțiile de asistență socială, iar evaluarea lor periodică să se facă doar pe baza rapoartelor întocmite de medicii specialiști și a formularelor completate de solicitanți. În prezent, persoanele cu handicap au obligația să se prezinte periodic, din oficiu, la direcțiile de asistență socială județene sau de sector pentru obținerea sau prelungirea certificatelor de încadrare în grad și tip de handicap.

„Prin modificările propuse de inițiativa legislativă se va elimina efortul și cheltuielile de deplasare pentru persoanele cu handicap care au dreptul de a beneficia de prestații și servicii sociale”, a declarat deputatul PSD.

Persoanele cu handicap vor avea în continuare obligația de a se prezenta pentru evaluare sau reevaluare la Comisia de evaluare, însă nu din oficiu, cum este în prezent, ci doar la cererea reprezentanților acestei comisii, în cazul în care aceștia au nelămuriri sau dubii privind concluziile din rapoartele de evaluare întocmite de medicii specialiști. În același timp, persoanele cu handicap vor trebui să realizeze periodic controalele medicale cu privire la afecțiunile care au generat disfuncții funcționale, mentale sau structural-anatomice și să trimită către Comisiile de evaluare noile rapoarte de evaluare din partea medicilor specialiști.

„Reprezentanții serviciului de evaluare complexă din cadrul direcțiilor de asistență socială și protecția copilului vor putea realiza controale la domiciliul persoanelor cu handicap pentru a constata veridicitatea celor declarate de acestea și de medicii specialiștii care au constatat starea de handicap. De asemenea, a fost înăsprită pedeapsa pentru situația în care medicii specialiști care ar întocmi în mod abuziv rapoartele medicale. Fapta se pedepsește cu ridicarea licenței de practică și cu plata unei amenzi egale cu suma tuturor plăților primite în mod necuvenit de către persoana cu handicap”, a completat reprezentantul social democrat.

Dacă propunerea legislativă a deputatului PSD va fi adoptată de Parlament, vor fi eliminate definitiv cozile de la comisiile de asistență socială, care se vor putea concentra mai mult pe activitatea de control, la domiciliul persoanelor cu handicap, unde evaluarea este mult mai relevantă decât cea realizată în prezent.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=16052

Publicat de la data oct. 8 2013. Categorii SĂNĂTATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 august 2019, 16:26
 

N
Soare
31°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 34°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 28%
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 4
Răsarit: 6:23
Apus: 20:15
Prognoza 20 august 2019
Zi
 

NE
Predominant însorit
33°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Senin
17°C
Vânt: 0 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 224.854 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team