Centralele eoliene – un adevărat "cal troian" pentru mediu

Potrivit ecologiştilor, câmpurile de generatoare eoliene au un impact negativ asupra ecosistemelor gazdă, pornind de la însăşi ideea existenţei lor. Astfel, terenurile pe care sunt construite aceste imense construcţii trebuie, mai întâi, curăţate de vegetaţie, iar dacă se află într-o zonă împădurită şi greu accesibilă el va fi defrişat şi vor fi construite căi de acces – de cele mai multe ori şosele asfaltate.

Potrivit site-ului wind-power-problems.org, pentru fiecare generator instalat într-o zonă împădurită trebuie defrişaţi între 16.000 şi 24.000 de metri pătraţi de pădure, iar copacii tăiaţi pentru construcţia unui câmp cu 25 de turbine ar putea umple 100 de stadioane de fotbal.

Totuşi, chiar şi criticii sunt de acord că impactul asupra vegetaţiei este foarte mic în comparaţie cu dezastrul ecologic provocat de centralele termice pe combustibili fosili, iar terenul poate fi uşor readus în starea iniţială atunci când eolienele sunt scoase din funcţiune.

De aceea, în cele mai multe situaţii, fermierii nu au obiecţii şi îşi închiriază terenul pentru amplasarea de turbine, la sume care pot ajunge până la 5.000 de dolari pe generator, în Statele Unite. În plus, experţii în energie eoliană afirmă că sub 1% din teren este folosit pentru fundaţii şi drumuri către câmpurile de eoliene.

O situaţie aparte a apărut în Marea Britanie, unde mai multe organizaţii ecologiste au acuzat o influenţă negativă asupra turbăriilor, iar un membru al Parlamentului Scoţiei a militat chiar pentru un moratoriu asupra amplasării turbinelor eoliene în zonele mlăştinoase cu turbă, pe motiv că „instalarea turbinelor ar elibera în atmosferă mai mult dioxid de carbon decât ar scuti exploatarea acestora”.

Pe lângă vegetaţie, un impact negativ este resimţit şi de populaţiile de păsări şi animale din ecosistemul în care sunt amplasate câmpurile de eoliene. Evident, primele afectate sunt păsările, dar şi aici lucrurile depind mult de zonele în care sunt amplasate câmpurile de turbine.

Sursa: Financiarul.ro

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.