Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Centrul European al Consumatorilor România publică broşura „Somaţia Europeană de Plată”

Publicat: luni, 22 aprilie 2013

Aveţi de recuperat o sumă de bani de la un comerciant dintr-un stat membru UE? Aţi epuizat toate mijloacele de soluţionare a litigiului pe cale amiabilă şi nu aţi obţinut rezultatele aşteptate? Sunteţi tentat să îl acţionaţi în instanţă şi nu ştiţi cum să procedaţi?

Ceea ce trebuie să ştiţi este că odată cu intrarea României în Uniunea Europeană aveţi la dispoziţie un nou instrument de recuperare a datoriilor născute din relaţiile contractuale cu comercianţii şi anume somaţia europeană de plată.

Procedura europeană a somaţiei de plată este o procedură urgentă şi sumară, lipsită de caracter contencios, bazată pe formulare standard, care a fost instituită prin Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 decembrie 2006, cu scopul de a simplifica, accelera şi reduce costurile litigiilor transfrontaliere referitoare la creanţe pecuniare necontestate.

Aşadar, condiţiile necesar a fi îndeplinite pentru admisibilitatea procedurii europene a somaţiei de plată sunt:

 • existenţa unui litigiu tranfrontalier de natură civilă sau comercială; un litigiu transfrontalier este un litigiu în care cel puţin una din părţi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită într-un stat membru, altul decât statul membru al instanţei sesizate;
 • existenţa unei creanţe lichide şi exigibile la data introducerii cererii;
 • creanţa să nu fie contestată de către comerciant.

Formularele standard şi informaţii suplimentare cu privire la instanţele care au competenţa de a primi cereri şi de a emite somaţie europeană de plată sunt accesibile pe site-ul:

https://e-justice.europa.eu/content_european_payment_order_forms-156-ro.do

Mai multe informaţii puteţi găsi în broşura elaborată de ECC Romania.

Broşura este disponibilă pentru a fi studiată sau tipărită pe site-ul nostru http://www.eccromania.ro/ la secţiunea „Publicaţii”

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=5192

Publicat de la data apr. 22 2013. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 iunie 2019, 13:01
 

NNE
Soare
30°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 36°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 54%
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 10
Răsarit: 5:30
Apus: 21:02
Prognoza 18 iunie 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
30°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

NNE
Parţial înnourat
20°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-06-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 iunie, ora 10 – 19 iunie, ora 23Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică       Instabilitatea atmosferică va […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-06-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 17 iunie, ora 23 – 18 iunie, ora 10; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată; Mesaj : MESAJ 2 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 17 iunie, ora 23 […]

Loto

Horoscop

 • 215.347 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team