Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Cetatea Câlnic

Publicat: luni, 20 februarie 2017

Cetatea este cel mai valoros edificiu istoric și marca distinctivă a satului Câlnic. Situată în centrul localității a păstrat până azi amprenta civilizației coloniștilor germani ce s-au stabilit în Transilvania.

Cetatea este formată din două rânduri de ziduri cu traseu oval, dispuse concentric și întărite cu elemente de flancare: două turnuri și un bastion. Poarta de intrare este apărată de un coridor fortificat iar centurile zidurilor protejează curtea interioară în care se află capela, fântâna și donjonul. Ansamblul a fost construit din piatră de carieră, calcar, pietre de râu, cărămidă și lemn.  Curtina ( zid defensiv construit între două turnuri sau bastioane) este sprijinită pe mai multe contraforturi și prezintă în anumite locuri guri de tragere. Incinta interioară are 7m înălțime, traseul ei are formă ovală cu diametrul de cca 50m. Aici se află cămările, capela și turnul donjon, cămările sunt funcționale și astăzi. Capela este o construcție de tip sală iar accesul în clădire se face printr-un portal gotic, singurul element din piatră al construcției. Donjonul este ultima construcție care compune ansamblul cetății, are un plan dreptunghiular, ziduri groase de aproximativ 1m și o înălțime de 27m. Astăzi , donjonul a fost amenajat ca spațiu muzeal fiind expuse colecții de artă populară și medievală.

Așa cum se văd astăzi, elementele cetății Câlnic nu aparțin unei singure etape de edificare, ci sunt rezultatul unor faze succesive, adaptări și refuncționări. Fortificația nu impresionează prin dimensiuni sau prin sisteme defensive complexe, cetatea este mai degrabă mică și cu elemente de fortificație de bază. Deși nu poate concura cu marile cetăți, ansamblul din Câlnic este considerată reprezentativă pentru o civilizație locală transilvăneană.

Mai multe fotografii aici.
Pentru ziarul online Ultima Oră, Daniela Eremia

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=21499

Publicat de la data feb. 20 2017. Categorii La pas prin...galeriile bucureștene.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 februarie 2020, 2:44
 

V
Senin
3°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 3°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 86%
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:04
Apus: 17:55
Prognoza 24 februarie 2020
Zi
 

VNV
Parţial însorit
17°C
Vânt: 14 km/h VNV
Rafale de vânt: 32 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

VNV
Senin
-1°C
Vânt: 4 km/h VNV
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-02-2020 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textului; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : conform textului; Mesaj : MESAJ 1ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 23 februarie, ora 06:00 - 23 februarie, ora 18:00 Fenomene și zone vizate: intensificări ale vântului […]
  • Avertizare meteorologica
    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 22-02-2020 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : conform textului; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : conform textului; Mesaj : MESAJ 2AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN  Interval de valabilitate: 23 februarie, ora 18:00 - 24 februarie, ora 18:00 Fenomene și zone vizate: intensificări ale vântului […]

Loto

Horoscop

  • 266.387 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team