Cetatea Câlnic
Cetatea este cel mai valoros edificiu istoric și marca distinctivă a satului Câlnic. Situată în centrul localității a păstrat până azi amprenta civilizației coloniștilor germani ce s-au stabilit în Transilvania.
Cetatea este formată din două rânduri de ziduri cu traseu oval, dispuse concentric și întărite cu elemente de flancare: două turnuri și un bastion. Poarta de intrare este apărată de un coridor fortificat iar centurile zidurilor protejează curtea interioară în care se află capela, fântâna și donjonul. Ansamblul a fost construit din piatră de carieră, calcar, pietre de râu, cărămidă și lemn. Curtina ( zid defensiv construit între două turnuri sau bastioane) este sprijinită pe mai multe contraforturi și prezintă în anumite locuri guri de tragere. Incinta interioară are 7m înălțime, traseul ei are formă ovală cu diametrul de cca 50m. Aici se află cămările, capela și turnul donjon, cămările sunt funcționale și astăzi. Capela este o construcție de tip sală iar accesul în clădire se face printr-un portal gotic, singurul element din piatră al construcției. Donjonul este ultima construcție care compune ansamblul cetății, are un plan dreptunghiular, ziduri groase de aproximativ 1m și o înălțime de 27m. Astăzi , donjonul a fost amenajat ca spațiu muzeal fiind expuse colecții de artă populară și medievală.
Așa cum se văd astăzi, elementele cetății Câlnic nu aparțin unei singure etape de edificare, ci sunt rezultatul unor faze succesive, adaptări și refuncționări. Fortificația nu impresionează prin dimensiuni sau prin sisteme defensive complexe, cetatea este mai degrabă mică și cu elemente de fortificație de bază. Deși nu poate concura cu marile cetăți, ansamblul din Câlnic este considerată reprezentativă pentru o civilizație locală transilvăneană.
Mai multe fotografii aici.
Pentru ziarul online Ultima Oră, Daniela Eremia