Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

La pas prin : Cetatea Medievală a Severinului

Publicat: luni, 20 februarie 2017

Fortificația este un ansamblu de monumente istorice situat pe teritoriul municipiului Drobeta Turnu Severin.  Cetatea Medievală este ridicată pe malul Dunării, la 500 de metri de Castrul Roman și podul construit de Apollodor din Damasc.

Este una dintre cele mai importante fortificații de zid de la sud de Carpați, construcția ei începând în a doua jumătate a secolului al XIII-lea. O dovadă în acest sens sunt săpăturile arheologice din anii 2011-2012, dar și analizele materialelor descoperite în urma săpăturilor. Planul cetății este dreptunghiular și este înconjurată de două ziduri de incintă. Există elemente de zidărie, care arată că primele lucrări de construcție au fost după anii 1260-1270, când este construit turnul cel mare și mai târziu sunt ridicate zidurile de incintă împreună cu celelalte turnuri. În jurul anilor 1290-1291 fortificația va fi preluată de domnitorii Țării Românești. Prima atestare documentară a cetății datează din secolul al XIV-lea, în documentul „Cronica pictată de la Viena”, în care se povestește că în vremea lui Basarab I, la începutul războiului dintre Regatul Maghiar și Țara Românească, regele Ungariei cucerește această fortificație și instalează un Ban al Severinului.
Astăzi vizitatorii au ocazia să admire elemente de arhitectură militară, zidurile de incintă, turnurile de apărare, capela fortificației a cărei poveste este cu totul deosebită. În perioada interbelică, în urma săpăturilor arheologice au fost descoperite două construcții suprapuse. Prima construcție a fost ridicată cel mai probabil la începutul secolului al XII-lea și avea legătură și cu alte complexuri funerare. Aceasta a funcționat până la marea invazie a tătarilor. După ce se retrag cetele tătarilor la nordul Mării Negre încep acțiunile de edificare a fortăreței în preajma acestei capele. La începutul secolului al XIV-lea prima capelă este demolată iar pe fundația ei se ridică altă construcție ale cărei urme le putem vedea până astăzi.  Aceasta a funcționat până la începutul secolului al XVI-lea, când fortificația a fost distrusă de turci. În anul 2009 au început lucrările de reabilitare a fortăreței și a fost deschisă publicului în anul 2015.

Cetatea medievală a Severinuli este un loc plin de istorie și merită vizitat .

Mai multe fotografii aici.
Pentru ziarul online Ultima Oră, Daniela Eremia

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=21511

Publicat de la data feb. 20 2017. Categorii La pas prin...galeriile bucureștene.

Zona comentariilor

Meteo în țară

24 septembrie 2019, 12:53
 

NE
Noros
17°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 17°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 82%
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:04
Apus: 19:10
Prognoza 25 septembrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
23°C
Vânt: 7 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

ESE
Parţial înnourat
14°C
Vânt: 0 km/h ESE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 229.998 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team