Cetățenii chinezi, informatori pentru „Chaoyang public”

În China au început să fie pe buzele tuturor cuvintele „Chaoyang public”, un fel de agenție de informații, potrivit „South China Morning Post”.

Aceasta a ieșit recent în evidență când poliția a anunțat că l-a reținut pe recunoscutul pianist Li Yundi, sub suspiciunea că ar folosi serviciile unei prostituate – această ocupație este ilegală în China. Și Fong Jo-Ming, fiul lui Jackie Chan și entertainerul Kai Ko au fost reținuți 2014 tot în urma unor astfel de denunțuri.

Poliția a anunțat că a primit „o informare din partea publicului că unele persoane recurgeau la prostituție într-un complex rezidențial din Chaoyang”, iar investigația a dus la reținerea lui Li.

Înainte de cazul lui Li, multe celebrități au căzut în dizgrație în același fel. Potrivit unei postări pe Weibo a China Culture Administration Association, din 2014, cel puțin 10 celebrități au fost investigate de poliție pentru consum de droguri sau prostituție, în urma „unor informații publice”.

Chaoyang este cel mai mare district din Beijing, cu o zonă comercială faimoasă, numeroase ambasade, precum și Slitun, centrul vieții de noapte a orașului. Are apartamente scumpe, mall-uri și mereu a fost locul favorit pentru celebrități și oameni de afaceri.

„Mătuși”, „unchi”, cititori de contoare, proprietari de magazine…

Cu ani înainte ca „Chaoyang public” să devină popular, un articol din 1974, din cotidianul Partidului Comunist „People’s Daily” scria despre modul în care publicul chinez a cooperat cu poliția pentru a captura spioni din fosta Uniunea Sovietică.

Spionii credeau că schimburile lor de secrete dintr-un colț întunecat nu erau cunoscute de nimeni. Cât de proști erau! Activitățile lor erau observate de ochii ageri ai publicului chinez”, spunea articolul. Ceea ce astăzi se numește „Chaoyang public” a avut, așadar, un predecesor.

Misteriosul termen a început să fie menționat oficial în rapoarte în anii 2010. În 2013, poliția din Beijing spunea că, mulțumită informărilor publicului, l-a prins pe Charles Xue Biqun, cunoscut ca Xue Manzi, un miliardar și unul dintre cei mai activi investitori în internetul chinezesc, pentru folosirea unei prostituate.

De atunci, „Chaoyang public” a devenit untermen popular care se referă la informatorii publici. Alte arestări au avut legătură cu depozite ilegale de artificii și șoferi neînregistrați care au jefuit pasageri.

Poliția protejează identitatea informatorilor, așa că vă rog să nu întrebați cine sunt”, atrage atenția poliția din Beijing, pe Weibo.

În 2015, „Beijing Youth Daily” a vizitat o astfel de comunitate în Chaoyang, care avea mai mult de 200 de informatori.

Este vorba despre cetățeni simpli sau proprietari de magazine. Pe lângă „mătușile” și „unchii” pensionari din ansambluri rezidențiale, pot fi informatori pentru poliție persoanele care citesc contoarele de apă și de energie electrică, oamenii de livrare, curățenia casei și chiar agenții de închiriere, notează globaltimes.cn. Există chiar echipe care patrulează 24 de ore din 24 și sunt atente la tot ce se întâmplă în comunitate.

Zeci de mii de informări pe lună

De multă vreme există tradiția „qunfang qunzhi” (prevenire și guvernare de către mase) în China. Cuvintele au fost ale fostului lider comunist Mao Zedong în 1949, potrivit „People’s Daily”.

În Beijing, tradiția a fost încurajată prin propagandă oficială mulți ani, folosind voluntari chiar și în spațiul cibernetic.

Din 2014, poliția din Beijing a recrutat voluntari pentru a ajuta în depistarea înșelătoriilor prin internet, pornografie, jocuri de noroc online, folosirea de droguri și la oprirea răspândirii zvonurilor. Până în 2015, mai mult de 3.000 de persoane au fost recrutate.

În 2017, poliția din Beijing a lansat aplicația de mobil denumită „Chaoyang Public”, care oferă posibilitatea cetățenilor să încarce poze și să ofere descrieri, respectiv ca organelle de ordine, la rândul lor, să emită alerte și notificări oamenilor cu privire la cazurile investigate.

Potrivit mass-media, în 2018, 190.000 de voluntari din districtul Chaoyang ajutau la securitatea publică, reprezentând 5% din toată populația districtului. Împreună oferă 20.000 de informări poliției în fiecare lună.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.