Din nou în pandemie

De data asta, pandemia are apucăturile serialelor cu îndrăgostiți, spaniole. Când crezi că s-a terminat, hop, mai apare încă un sezon.

Așa și pandemia la noi, în România, și nu numai, după un an de continuă stare de alertă, cu vârfuri, platouri și scăderi, odată cu venirea verii și bineînțeles al sezonului estival, Guvernul, DSP, Ministerul Sănătății, dar și Arafat, ca prin minune au uitat de COVID, și ne-au lăsat în pace.

Poate pentru că urma Congresul PNL-ului, de la sfârșitul lunii septembrie unde 5800 de delegații din întreaga țară, au socializat la Palatul Expozițional fără măști și restricții și unde liberalii și-au ales o nouă conducere. Ca apoi prin minune într-un mod cât se poate de galopant a venit al patrulea val de Pandemie, așa zisul DELTA, înfiorător de-a dreptul.

Cu vârfuri de 25.000 de îmbolnăviri pe zi și peste 500 de morți, am reușit să fim după numărul populației, pe primul loc în lume la îmbolnăviri și la mortalitate. Speriați de această grozăvie, Directorul OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a venit de urgență în România să vadă dezastrul din sistemul de sănătate din țara noastră (și chiar a avut ce să vadă, cât de rămas în urmă este sistemul medical din România).

În mod normal, în România înainte de această blestemată pandemie mureau zilnic în jur de 780 de persoane din diverse motive, acum se pune problema dacă cei 500 de decedați zilnic infectați cu noul virus, COVID-19 Delta sunt cuprinși în număr de 780 sau sunt în plus, atâta timp cât marea majoritate a lor, aveau și alte comorbidități pe lângă virus. Dacă acești 500 de cetățeni sunt peste cei 780, atunci România chiar are o mare problemă, ce a scos la iveală,  dacă mai era nevoie, o serie de mari nereguli din sistemul sanitar, învechit și total nepregătit de o asemenea Pandemie. Hai să analizăm unde, de altfel, ne aflăm în acest moment la capitolul sănătate, economie și viață socială:

 1. În timpul acestui al patrulea val de pandemie sanitară, spitalele românești sunt într-un dezastru de nedescris, vechi și nerenovate, unele dintre ele chiar din perioada comunistă
 2. Instalațiile electrice din spitale, sunt foarte vechi și la suprasolicitare, generează incendieri care inevitabil au dus la un număr mare de morți prin carbonizare. Este inadmisibil cat de multe spitale au luat foc în această perioadă critică pentru țara noastră! Culmea, au murit oameni carbonizați în spital, la tratamentul anticovid
 3. Spațiile și locurile de la ATI s-au dovedit insuficiente la această avalanșă de îmbolnăviri
 4. S-a constatat și o insuficiență de cadre medicale, specializate în ATI
 5. De asemenea, un lucru foarte grav care a dus la o mortalitate inadmisibil de mare, a fost lipsa crasă de medicamentație destinată tratării infiecției cu COVID-19, gen AVIGON Invermectivă, Remdesivir, medicamentul care i-a fost administrat fostului Președinte SUA, Domnul Donald Trump, Arbidol sau Azitrox, Azitromicină, Hidroxiclorocină, Dexametazonă. Cine, se face vinovat de lipsa de asemenea medicamente în spitale? Guvernul, prin Ministerul Sănătății, DSP-ul, sau pur și simplu managerii de spitale care nu și-au comandat asemenea medicamente
 6. Un infectat nu se poate trata doar cu oxigen, fără medicamentație
 7. Ce s-a mai constatat, de altfel? Vedem cum populatia României a devenit suspicioasă de a face vaccinul de imunizare simțind cum politicienii noștri îi momesc, cu vouchere, cu bonuri de masă de 100 de lei, și de-a dreptul inadmisibil cu câte trei mititei. Totuși, creșterea necontrolată a mortalității în rândul celor bolnavi de COVID i-a speriat și s-au îmbulzit să-și facă un vaccin de la Johnson, sau un vaccin și rapelul de la Moderna sau Pfizer, ba unii l-au făcut chiar și pe al 3-lea. Adevărul este că s-au scurs în mass-media în această perioadă, tot felul de teorii, mai mult sau mai puțin conspirative, care nu au făcut decât să sperie populația și să o înfricoșeze. Când tu guvern, afirmi,  că populația nevaccinată e posibil să nu mai poată merge cam pe nicăieri, nici măcar la serviciu dacă nu e vaccinată și nu are un certificat verde, ce poate însemna asta?
 8. De asemenea, am constatat că s-au luat măsuri, pe picior, fără nici cea mai mică expertiză.
 9. Învățământul e prăbușit, cu decizii de multe ori contradictorii și în continuă schimbare, în timp ce copiii nu mai fac școală, ci doar se fac că fac în sistem online.
 10. Industria Horeca este din nou în colaps, după o scurtă pauză din perioada estivală.
 11. Economi, e în declin, leul se devalorizează, băncile au crescut dobânzile.
 12. Sportul românesc, fără spectatori. Politicienii se ceartă pe putere, uitând că țara e într-o mare criză. Se joacă de-a facerea și desfacerea guvernelor.
 13. S-au scumpit utilitățile, prin liberalizarea prețurilor la energie și gaze, ceea ce inevitabil a dus la creșterea cheltuielilor cu coșul zilnic de aprovizionare a unei familii. Inflația e din ce în ce mai mare, în timp ce salariile și alocațiile la copii au fost înghețate.

Deși nu le place unor politicieni, țara a trecut și trece printr-o mare criză sanitară, financiară, economică și socială. În loc de mult așteptata prosperitate pe care ne-au promis-o politicienii noștri și pe care o așteptam cu toții, românul trăiește premizele unei sărăcii tot mai evidente și profunde.

H.R. HRH Lord Sir Florentin Scalețchi

  Profesor Universitar Doctor

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.