China instalează un mare sistem de supraveghere în Serbia

Parlamentul European analizează îndeaproape un sistem de înaltă tehnologie al Chinei implementat în Serbia, sistem de supraveghere în masă care implică instalarea a mii de camere inteligente echipate cu funcții de recunoaștere facială, atrage atenția europarlamentarul Gwendoline Delbos-Corfield.

Guvernul sârb lucrează la implementarea proiectului de supraveghere „Oraș sigur”, la Belgrad, încă din 2019.

Autoritățile consideră confidențial proiectul de supraveghere, implementat de gigantul tehnologic chinez Huawei, și a evitat o dezbatere publică asupra beneficiilor și riscurilor sale potențiale.

Delbos-Corfield a dat detalii, pentru Euractiv, din acordul rămas departe de ochii celor vizați și afirmă într-un interviu că înțelegerea prevede ca „o cameră de supraveghere la fiecare colț al fiecărei străzi din Belgrad, cu obiectiv de a deține controlul total asupra populației și a bloca vocile disidente.

Autoritățile sârbe au obținut camerele gratuit, au primit întreținere, experți chinezi lucrând în administrația sârbă pentru implementarea cu success a proiectului care face parte din ambiția Chinei de a avea o ușă deschisă în partea de est a Uniunii Europene”.

Mai mulți europarlamentari au trimis o scrisoare în acest sens ministrului sârb de Interne, Aleksandar Vulin, dar încă așteaptă un răspuns.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.