Autoritățile finlandeze controlează indemnizația de mic dejun a premierului

Primul ministru al Finlandei Sanna Marin și alocația pentru micul dejun a familiei sale au stat în ultimele zile în miezul dezbaterii politica și publice. În statul nordic a fost declanșată o anchetă a Poliției și autorităților fiscale, care au luat la „bani mărunți” ceea ce este supranumit „breakfastgate”.

Mai precis, prim-ministrul și familia sa au primit produse în valoare de 300 de euro pentru micul dejun, bani de la buget.

Doar că un tabloid a dezvăluit că în realitate indemnizația lunară pentru micul dejun al primului ministru s-a ridicat, de fapt, la 850 de euro, întrucât include nu numai micul dejun, ci și alte mese și gustări, iar biroul premierului a confirmat că alocațiile pentru alimente s-au ridicat la un total de 14.363 de euro, din moment ce premierul și familia sa se aflau în reședință.

Prins cu micul dejun de lux, primul ministru s-a justificat dând vina pe predecesori, afirmând că doar a preluat ceva ce exista înainte să preia funcția. Doar că soția fostului premier, Paavo Lipponen, Päivi, a declarat că, în timp ce locuia în reședința primului ministru, ea nu primea bani pentru produsele alimentare, iar familia făcea curățenie, gătea, spăla și chiar plătea chiria.

Administrația fiscală finlandeză a deschis o investigație pentru a stabili dacă aceste indemnizații sunt scutite de impozite, în timp ce poliția a lansat propria anchetă, pentru a identifica dacă au avut loc abateri legate de cheltuieli.

Premierul a anunțat că va înceta să utilizeze indemnizația, chiar dacă se constată că este legală.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.