Ridicarea vizelor bulgarilor pentru SUA, o chestiune de eliminare a sistemului „pașapoarte contra cost”

Departamentul de Stat al Statelor Unite a avertizat Bulgaria că, dacă dorește ridicarea vizelor pentru cetățenii săi, trebuie să elimine sistemul „pașapoarte contra cost”. Americanii insistă ca pașapoartele bulgare să fie eliberate numai persoanelor de bună credință, care nu ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității interne a Statelor Unite.

Potrivit unei anchete jurnalistice realizată de Euractiv încă din 2018, o schemă imensă de corupție a permis oricărei persoane dispuse să plătească o mită de 5.000 de euro obținerea un pașaport bulgar autentic, care deschide poarta către întreaga UE și către o mare parte a lumii.

Agenția de stat pentru bulgarii din străinătate, în special, a fost implicată în schemă, prin eliberarea către clienții plătitori, unii dintre aceștia fiind oligarhi controversați sau chiar infractori periculoși, a unor certificate false de origine bulgară, documente în baza cărora se atestă cetățenia acestei țări și sunt eliberate documentele de identitate. Deși șeful acestei agenții a fost demis și a petrecut câteva luni în arest, nu a avut loc o adevărată reformă a agenției sub fostul guvern.

În prezent, alături de Bulgaria, Cipru, Croația și România sunt singurele țări ai căror cetățeni au încă nevoie de viză pentru a intra în SUA.

Pe de o parte, Croația și România au primit asigurări că Washingtonul va ridica această opreliște la un moment dat, dar în condițiile în care Comisia Europeană nu a insistat foarte mult pe reciprocitatea vizelor cu SUA, faptul că țările amintite sunt membre ale blocului comunitar nu cântărește mare lucru. Așadar, le rămâne chiar lor, acestor țări, datoria de a face tot ce este necesar pentru ridicarea vizelor de intrare în SUA.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.