China intră în Anul Câinelui de Pământ (16 febr. 2018 – 4 febr. 2019)

Chinezii din întreaga lume sărbătoresc intrarea în Noul An, Anul Câinelui de Pământ, la 16 februarie. Noul an chinezesc 2018 se va încheia pe 4 februarie 2019, potrivit site-ului chineseastrology.com.

La chinezi, Anul Nou, marcat cu mare fast în conformitate cu calendarul lunar, se celebrează printr-o suită de sărbători care încep cu „Sărbătoarea Primăverii” – o zi de mulţumire şi recunoştinţă pentru lucrurile bune primite în anul care s-a încheiat.

Pentru a atrage norocul în noaptea Anului Nou trebuie să ai o casă curată şi să o decorezi cu flori roşii, galbene sau portocalii, să porţi ceva nou şi de culoare roşie, să ai în buzunar sau în portofel 6 sau 9 monede aurii. Potrivit tradiţiei, chinezi prepară cu acest prilej mai multe feluri de mâncare, considerate a fi aducătoare de noroc.

În anul care începe la 16 februarie 2018 oamenii, indiferent de cele 12 semne zodiacale chineze sub care s-au născut, trebuie să arate toleranţă şi empatie unii faţă de ceilalţi atunci când se întâlnesc pentru a-şi păstra echilibrul karmic, mai ales dacă doresc să evite conflictele inutile, potrivit www.karmaweather.com. Potrivit horoscopului chinezesc Anul Câinelui este un moment bun pentru schimbarea stilului de viaţă şi pentru a începe noi afaceri. În 2018, succesul, în dragoste ca şi în muncă, va depinde în primul rând de calitatea comunicării dintre oameni şi de a învăţa că a fi altruist şi generos poate aduce în schimb promisiunea unei recolte mai generoase. Semnificaţia şi importanţa familiei sunt esenţiale în 2018 pentru realizarea aspiraţiilor indiferent de cele 12 semne zodiacale chineze.

Calendarul chinezesc este cel mai vechi din Asia Centrală şi de Est, datând din 2637 î.Hr., când împăratul Huang Ti a introdus primul ciclu din zodiacul chinezesc. Din 1911 şi China foloseşte calendarul gregorian, portivit www.timeanddate.com, dar tradiţiile se ghidează numai pe datele calendarului chinezesc în toate comunităţile chinezeşti.

Ca şi calendarul occidental, calendarul chinezesc este un calendar anual, al cărui început se bazează pe ciclurile Lunii. Anul Nou Chinezesc se sărbătoreşte în fiecare an la date diferite, în funcţie de poziţia Lunii faţă de Soare şi începe la a doua lună nouă de după solstiţiul de iarnă, undeva între 21 ianuarie şi 20 februarie. După calendarul tradiţional chinezesc, însă, un an este considerat drept perioada în care luna face 12 rotaţii în jurul Pământului, fiecare rotaţie durând o lună.

Legenda spune ca Buddha le-a chemat la el pe toate animalele înainte să părăsească această lume. Numai 12 animale au venit să îşi ia rămas bun, iar el le-a răsplătit, dând numele lor câte unui an chinezesc, în ordinea sosirii lor: şobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, şarpele, calul, capra, maimuţa, cocoşul, câinele şi porcul. În tradiţia chineză, animalul care guvernează anul în care se naşte un om are o influenţă puternică asupra personalităţii omului respectiv.

Fiecărui an, pe rând, i se asociază şi unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa. Un tur complet al calendarului înseamnă cinci cicluri a câte 12 ani, adică 60 de ani.

Câinele în zodiacul chinezesc
Câinele este cea de a 11-a zodie a ciclului, numele său chinezesc fiind „Wŕng Cái”, intervalul orar dominant este 19 – 21, anotimpul şi luna asociate sunt toamna şi respectiv octombrie, elementul fix este metalul. Nativul Câine este asemenea celui care a dat numele simbolului, loial şi prietenos, sensibil şi sentimental cu cei din jurul său.

În China acest semn este simbolul prieteniei, al armoniei şi profunzimii trăirii printre şi cu oamenii, la el predominând energia Yang, principiul donator şi activ, principiul masculin, potrivit chinesenewyear2018.com. Este semnul care naşte cei mai îndrăgiţi nativi din tot ciclul chinezesc, întruchipând una din personalităţile cele mai cinstite, inteligente şi deschise cu putinţă în special datorită simţului de loialitate deosebit de dezvoltat.

Pentru cei născuţi în anii Câinelui numerele norocoase sunt: 3, 4, 9, culorile preferate sunt: verde, roşu, violet iar piatra norocoasă este smaraldul.

O persoană născută în anul Câinelui este devotată, iubeşte dreptatea şi fair play-ul. Timpul va face din nativul Câine un individ eficient şi diplomat. În general amabil şi puţin pretenţios, nativul va şti cum să ţină pasul cu ceilalţi. Este o persoană cu o minte deschisă către nou, care se gândeşte în primul rând la interesul celor mulţi. Datorită inteligenţei şi caracterului nobil este un lider apreciat de cei pe care îi conduce, aceştia având încredere în simţul datoriei şi discreţia lui. Cele mai multe persoane născute în anii Câinelui sunt puternice, putând suporta foarte mult stres fără a ceda nervos.

Banii nu au un rol major în viaţa acestora, dar, dacă au nevoie disperată de ei, ştiu foarte bine cum să îi obţină.

Compatibilitatea maximă se regăseşte în relaţiile cu persoane născute în anul Calului, anul Iepurelui sau anul Tigrului. Se va înţelege bine cu cei născuţii în anii: Şobolanului, Şarpelui, Maimuţei, Mistreţului, Câinelui. Va avea dificultăţi în a se înţelege cu nativii din anii: Cocoşului. Nu se agreează cu cei din anii Dragonului şi ai Oaiei.

Conform calendarului chinez, Anul Câinelui a mai fost în 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006. Un an de Pământ (1998, 1999 2008, 2009, 2018, 2019) este favorabil celor născuţi în ani de Pământ, Foc şi Metal, dar este defavorabil celor născuţi în ani de Apă şi Lemn. Un an al Câinelui de Pământ a mai fost în 1958.

Personalităţi de pe mapamond născute în anii Câinelui: Andre Agassi, Ava Gardner, Barry Humphries, Bill Clinton, Brigitte Bardot, Charles Bronson, Cher, Claudia Schiffer, Elvis Presley, Freddie Mercury, Gabriela Sabatini, George W. Bush, Gianni Versace, Golda Meir, Itsak Rabin, Jack Straw, Jenniffer Lopez, Jose Carreras, Leonard Cohen, Liza Minnelli, Madonna, Maica Tereza, Mariah Carey, Mia Farrow, Michael Jackson, Michelle Pfeiffer, Naomi Campbell, Paul Cezanne, Pierre Cardin, Prinţul William, Regele Albert al II-lea al Belgiei, Regele Karl Gustaf al XVI-lea al Suediei, Sir Winston Churchill, Sydney Pollack, Sylvester Stalone, Victor Hugo, Voltaire, Zsa Zsa Gabor, Whitney Cummings.

Personalităţi româneşti născute în anii Câinelui: George Fotino, Carmen Galin, Alexandru Deal, Sorin Dumitrescu, George Natsis, Florin Răducioiu, Laura Badea Cârlescu, Mihai Eminescu, Leonard Doroftei, Radu Mihăileanu, George Arion, Zamfir Dumitrescu, Dan Mironescu, Ion Vianu, Ştefan Augustin Doinaş, Vlad Muşatescu, Neculai Păduraru, Andi Andrieş, Matei Călinescu, Anda Călugăreanu, Dumitru I. Bagdasar, Ilie Năstase, Alexandru Tocilescu, Leonida Neamţu, Ilie Năstase, Carmen Firan, Loredana Groza, Bogdan Ghiu, Dan Ardelean, Mihaela Mihai, Eugen Uricaru, Magda Catone, Aura Urziceanu.

 

Sursa text: AGERPRES

Foto și video: China Xinhua News

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.