China se deschide (puțin…) pentru investițiile străine

China va elimina toate restricţiile asupra investiţiilor străine care nu sunt incluse în aşa numita „Listă negativă”, a anunţat Wang Shouwen, adjunct al ministrului Comerţului, transmite Reuters.

Conform oficialului chinez, investitorii străini nu vor fi forţaţi „nici explicit şi nici implicit” să transfere tehnologii în China. Astfel de transferuri de tehnologie au fost o sursă majoră de tensiune între China şi SUA, care în ultimele luni sunt implicate într-un război comercial, ce afectează economia mondială.

Conform informaţiilor publicate de Radio China, Guvernul de la Beijing a adoptat oficial, în 30 iulie, „Lista negativă” privind accesul investiţiilor străine la nivel naţional şi în zonele de comerţ liber, dar şi Catalogul sectoarelor în care sunt încurajate investiţiile străine.

„Lista negativă” specifică industriile în care investitorii, interni sau externi, sunt restricţionaţi sau interzişi, precizează Reuters.

Ne vom mişca mai rapid pentru a deschide industria financiară, eliminând toate restricţiile referitoare la aria de acoperire a afacerilor pentru băncile străine, societăţi de valori mobiliare şi manageri de fonduri. Noile reglementări vor asigura companiilor auto interne şi externe acces egal la piaţă pentru a produce vehicule electrice”, a declarat Wang.

Decizia, care vine la aproape 18 ani de când China a devenit membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), ar putea avea însă un impact limitat asupra industriei financiare extrem de competitive, dominată de firmele chineze de stat, susţin analiştii, care consideră că statul chinez încă mai are multe de făcut pentru deschiderea sectorului său financiar.

Giganţii americani Mastercard şi Visa încă aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare pentru a efectua decontări în yuani în China.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.