Puterea Cuvântului (The Power of Word) by Remus CERNAT (45)

EXCLUSIVITATE

În puține cuvinte zugrăvind simplist: Ai Carte, Ai Parte! …de ce este mai bun!

Dezvoltând, nu toți cei cu carte au parte de asemenea tratament luxuriant! Cei cu carte se împart în două mari categorii: Cei care lucrează Binele și cei care lucrează Răul! Cărturarii care nu lucrează Răul dar nici nu se omoară cu Binele, tot Răul îl lucrează, căci lenea e unul dintre cele 7 păcate capitale; vine la pachet cu surorile ei: indolența, comoditatea, lașitatea… iar intelectualii cu carte trebuie să știe că talanții pe care ni-i dă Dumnezeu se evaporă dacă nu-i înmulțim, dacă stăm așa ca boii-n ploaie și nu facem nimic cu ei …

Realitatea dureroasă însă ne învață că mai toți cărturarii care fac pactul cu ăl rău au prin preajmă cel puțin câte două-trei starlete de acest rang în exercițiu! Și atunci dacă nu-i nici o diferență, ba mai mult, balanța atârnă în favoarea lor de ce trebuie să ne mai străduim așa tare?! Păi este o Mare diferență!

În timp ce la un personaj Pozitiv Nimfa vine goală și-n plus cu o ladă de zestre plină cu bogății pe care vrea să le împartă cu el și cu felul lui minunat de a fi, la un personaj Negativ, o eminență cenușie, o parodie rușinoasă de intelectual, am putea spune fără rezerve progresistă, Diva vine complet îmbrăcată și cu un cufăr gol … pe care o să-l umple din cămările lui! Un cufăr care este mai degrabă o Cutie a Pandorei din care se revarsă tot ce-i mai rău din femeie…căci cine se aseamănă se adună!

Lăcomia atrage lăcomie, desfrânarea atrage desfrânare, un trădător atrage întotdeauna o trădătoare! Luxul asta pestilențial (care nu are viață lungă) are niște costuri usturătoare pe care o să le aflați dacă tot căutați scurtături!!!

La un plămăditor onest de metafore femeia (așa perfectă cum o vede fiecare) se deschide ca o floare și spune ca virgina lui Tudor Mușatescu: “În mine se poate citi ca într-o carte deschisă cu o singură condiție – Să fii cititor de carte!”

PS… Cine a pus muzica? Cine a venit cu patefonul? Ce mai contează când asemenea splendoare ți se dăruiește? Muzica e în aer, patefonul e o stare de spirit, privighetoarea îți cântă în coșul pieptului, tu – cititorule de carte – nu trebuie să faci decât un singur lucru: Lucrează Binele!

PS 2 … și nu uita să hrănești regulat pasărea! Că altfel nu mai cântă!…la tine!…

(Lista interpretărilor și metaforelor rămâne deschisă)

Remus Cernat – actor, regizor, scenarist și cum sunt ortodox practicant, naționalist (în sensul că-mi iubesc nația, limba, tradițiile, țara, fără să intru în nici un partid de profil) e limpede că nu fac parte din nici o gașcă!

Deci, nu o să mă vedeți la televizor în nici un serial sau emisiune spălătoare de creier, generatoare de confuzie și zavistie, rămânând totuși în zona artelor (profesor de tango argentinian, de fitness, coregraf, cochetez cu pictura, sculptura și arta vizuală pop art.

De asemenea, sunt și colecționar de artă și expert în imobiliare, iar când am un finanțator mai pun în scenă câte o piesă de teatru, un filmuleț de scurt metraj, o docu-drama, lucruri mărunte… aparent, până aflăm că toate au Morala Ortodoxă! Şi atunci nu mai sunt mărunte !

De fapt, cred că asta e singura mea calitate notabilă. Consider că arta (de orice gen) fără Morală Creştină e total inutilă! În cel mai fericit caz!… căci, în general, e nocivă, dar pentru că e atât de vicleană şi subtilă trece ca fiind “elitistă”! E aşa ca satana care vrea să ne convingă că nu există! Cum la fel de nocive au fost Renaşterea şi Iluminismul, aceste ferestre Overton pentru urgiile de azi! Să scoţi tu pe  Dumnezeu, Făcătorul Cerului şi al Pământului, din centrul existenţei umane şi să bagi omul, această râmă târâtoare şi neputincioasă (care suntem cu toţii) e o prostie infinită! Dezvoltăm altădată!

Ca pictor-sculptor-artist vizual Pop Art sunt amator. Iau câteva elemente (4, 5 până la 30), pe unele le construiesc de la zero, pe altele puțin începute, dar pe absolut toate le prelucrez, le asamblez și le pun într-o relație până obțin metafora dorită. Sper să schimb un pic din șirul clipelor la fel, mai ales că am presărat pe ici-pe colo și niște versuri şi câte o povestioară.

… apropo, cei care căutați artă progresistă, new age, dadaistă, abstractă etc. o să vă plictisiți de Moarte! Nu mă pricep şi nu înţeleg arta nefigurativă. Fascicole infime de erotism? Posibil, dar în cantitaţi neglijabile, căci vorba creștinului: „Frumoasă e lucrarea Ta, Doamne !” Am fost şi eu odată demult, în precambrian, dansator exotic. Glumesc, nu există precambrian şi nici o altă era geologică, lumea are 7500 şi ceva de ani de la Facere! Bulversaţi? Mă bucur, un motiv în plus să mă urmăriţi căci acum sunt omul LUI!  Amin!

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.