China va adera la Tratatul privind Comerţul cu Arme

China, al doilea fabricant de arme din lume, va adera la Tratatul privind Comerţul cu Arme (TCA), o decizie care „va consolida pacea” în lume, a dat asigurări Beijingul, potrivit AFP.

Tratatul, adoptat în 2013 de către ONU şi intrat în vigoare anul următor, prevede că fiecare ţară semnatară evaluează înainte orice tranzacţie dacă armele vândute riscă să fie utilizate în încălcarea vreunui embargou internaţional, să fie deturnate în favoarea unor criminali sau încalcă drepturile omului. Tipurile de arme acoperite de tratat variază de la pistoale şi rachete la avioane şi nave de război.

Aderarea Chinei la acest tratat, aprobată de principalul organ legislativ al ţării, este o măsură importantă „pentru susţinerea multilateralismului”, a afirmat în faţa presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.

Statele Unite, principalul furnizor de arme din lume, au semnat acest tratat sub preşedinţia lui Barack Obama, dar Congresul nu l-a ratificat niciodată. Anul trecut, preşedintele american Donald Trump l-a respins.

Conform unui studiu realizat de Institutul Internaţional de Cercetări asupra Păcii (SIPRI) cu sediul la Stockholm, China este al doilea fabricant de arme din lume, după SUA.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.