Chiţoiu: S-ar putea ca în unele ministere să fie şi concedieri

Diminuarea cu 15% a cheltuielilor de personal din administraţia publică presupune o reducere, în medie, a numărului de personal la nivelul aparatului central, a declarat ministrul Finanţelor.

„Se vor lua măsuri pentru reducerea la nivelul aparatului central al instituţiilor publice cu 15% a numărului de personal, pe medie, şi a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile. (…) Fiecare ordonator de credit a avut obligaţia să facă o analiză a activităţii aparatului central. S-ar putea să fie structuri unde e nevoie de o reducere mai mare, alte structuri să aibă nevoie să angajeze personal. De aceea, 15% reprezintă o medie de reducere a personalului la nivelul aparatului central. Este o reducere din punct de vedere al numărului de personal, a posturilor bugetate, pentru că sumele disponibile care rămân la nivelul ordonatorilor de credite pot să le utilizeze pentru acordarea de suplimente pentru ceilalţi salariaţi. S-ar putea ca în unele ministere să fie şi concedieri, deci reduceri ale numărului de personal, dar nu semnificative, pentru că sunt foarte multe posturi la nivelul administraţiei centrale care sunt vacante, bugetate, dar neocupate”, a declarat Chiţoiu la RTV.

Guvernul va reduce TVA la pâine de la 24% la 9% de la 1 iulie, a dat asigurări duminică, ministrul Chiţoiu.

„Decizia politică de a reduce TVA la pâine începând cu data de 1 iulie a acestui an este asumată la nivelul Uniunii Social Liberale. Orice altă discuţie este inutilă acum. Analize au fost făcute la jumătatea anului 2012 şi la începutul acestui an, care arată că va fi un impact la nivelul bugetului, dar pe care îl vom acoperi prin reducerea evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor”, a declarat Daniel Chiţoiu, la RTV.

Chiţoiu a specificat că indiferent de calculele cu privire la impactul bugetar al reduceri TVA la pâine, decizia a fost deja luată şi va fi aplicată de la 1 iulie.

Impactul bugetar brut calculat prin reducerea TVA la pâine, de la 24 la 9%, este de 250 de milioane de lei, dar în realitate autorităţile vor avea mult mai mult fiscalizat, a declarat, pe 23 martie, premierul Victor Ponta.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.