CINE NE MAI APĂRĂ DREPTURILE???

 

De ceva vreme, România trăieşte numai din inerţie, fără să observe dezastrul ce o paşte. Dar o face, cu mari sincope, în ceea ce priveşte acordarea drepturilor oamenilor, atâta timp cât de la o zi la alta creşte numărul celor care, în calitate de cetăţeni ai acestei ţări, se adresează Curţii Europene a Drepturilor Omului, în speranţa că vor obţine dreptate la Onorata Curte Intenaţională după ce Justiţia statului Român, prin decizii netemeinice şi nelegale, le-a încălcat unul din drepturile fundamentale prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Statul român, în a treia decadă a fiecărei luni, primeşte o condamnare din partea CEDO, cu acuze care privesc încălcarea unuia sau a mai multor drepturi fundamentale ale omului.Dar cel mai grav mi se pare faptul că ţara asta se află, de ani buni, într-o continuă criză politică, ceea ce duce inevitabil la o disoluţie a instituţiilor statului, unde nimeni nu îşi mai asumă răspunderi şi obligaţii faţă de cei care le-au dat mandatul ca să-i reprezinte şi să le apere drepturile.

Cui să te adresezi atâta timp cât instituţiile puterii nu au conducători, sau chiar dacă au, aceştia sunt înlocuitori, nicidecum titulari

Iresponsabilitatea e la ea acasă!! Nimeni nu mai vrea să-şi asume răspunderea de ceva, nici măcar de ceea ce li se cere prin fişa postului! Şi lucrurile se degradează şi pe verticală şi pe orizontală, de la şef la subordonaţi şi executanţi, de la Instituţia Prezidenţială la Parlament, la Guvern şi, desigur, la toate instituţiile statului. Nimeni nu are o atitudine! Cine pe cine mai conduce? Totul este absurd, grotesc şi de neconceput pentru o naţiune normală. Oare ne va mai apăra cineva drepturile vreodată?

Unde vom ajunge, până când vom suporta batjocura asta, oameni buni?!? Aproape că  nu există drepturi fundamentale care să nu fie încălcate, din diferite motive: neglijenţă, de multe ori în mod intenţionat prin implicare politică sau din cauza corupţiei, lipsă de legi clare şi neinterpretabile, fie pentru că nu-i interesează pe cei care ar trebui să le apere sau pur şi simplu nu cunosc care sunt drepturile fundamentale, le ignoră şi nu le pasă. Şi mai este o categorie, a celor care cunosc, dar nu vor să se implice, pe principiul „merge şi aşa”!

Pericolele pentru români sunt de cele mai multe ori imprevizibile şi de nerezolvat de o administraţie mult prea gripată. Nu se mai poate vorbi de o ţară sigură atâta timp cât am văzut cum sunt tolerate tot felul de clanuri sinistre, dispuse la gesturi extreme în cazul în care sunt deconspirate uneori sau dacă cineva îndrăzneşte să le scormonească cuiburile. Oamenii şi-au pierdut încrederea în instituţii despre care mereu şi mereu se vorbeşte de corupţie, indiferent de zona din care apare informaţia.

O mare parte dintre conaţionalii noştri preferă să-şi facă dreptate pe cont propriu, ignorând că legea nu le permite acest lucru, că doar nu suntem în junglă! Dar mulţi o fac după ce au constatat că drepturile lor au fost încălcate flagrant tocmai de cei care trebui să le respecte şi să le apere. Şi fac acest lucru din disperare, indignare şi din lipsa de încredere în actualele autorităţi.

Zilnic auzim pe toate canalele media şi rămânem consternaţi despre cazuri în care sunt încălcate rând pe rând toate drepturile fundamentale ale omului, ceea ce înseamnă că sunt încălcate atât drepturile individuale, cât şi cele colective, fără discernământ, mergând de la dreptul la viaţă, cel mai suprem drept, până la dreptul la proprietate, la sănătate, la educaţie şi învăţămâmnt, dar şi de la dreptul la siguranţa propriei persoane, până la dreptul la un proces echitabil.

Şi exemplele ar putea continua până la epuizarea celor 28 de drepturi fundamentale prevăzute în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, semnată la New York la 10 decembrie 1948, dar şi în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi, desigur, într-o formă elaborată şi articulată, în Constituţia României, considerată de altfel o constituţie modernă! Dar oare îi mai pasă cuiva de acest lucru?

Trăim în ţara în care politica a distrus inclusiv relaţiile între oameni şi a denaturat realitatea de atâtea şi atâtea ori, lăsând pe mâna unor yes-meni importante decizii de stat, indivizi care din lipsă de experienţă, dar mai ales puşi pe căpătuială peste noapte, au încălcat şi continuă şi azi să încalce la greu drepturile fundamentale ale omului, ceea ce a dus la condamnări pe bandă rulantă la CEDO, România fiind a doua şi uneori a treia ţară, după Rusia şi Turcia, la numărul de procese pe rol şi de condamnări. În aceste condiţii, oare când şi de către cine ne vor fi apărate drepturile? Săracă ţărişoara mea!!!

 

                                                                      Prof.univ.Florentin SCALEŢCHI

 

 

 

 

 

 

 

 

21.10.2019

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.