Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

CineBucureşti. 100 de ani de modernitate:  Conferință: „Sala de cinema în oraş”

Publicat: marți, 26 septembrie 2017

În data de 27 septembrie, de la orele 18:30, la Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Suţu, va avea loc Conferinţa cu titlul „Sala de cinema în oraș”. Acțiunea se desfășoară în cadrul expoziției „CineBucureşti. 100 de ani de modernitate – lectura modernităţii bucureştene prin prezentarea apariţiei şi devenirii sălilor de cinema”, găzduită la Palatul Suțu în perioada 1 septembrie – 1 octombrie 2017.

Conferința se înscrie în cadrul evenimentelor proiectului cultural „CineBucurești. 100 de ani de modernitate”, iniţiat de Asociaţia Pro Cultura pentru o istorie a civilizației universale, proiect co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Naţional, și va completa sumarul materialelor expoziţiei ce constituie un demers argumentativ pentru susţinerea conservării sălilor de cinema atât pentru calităţile lor arhitecturale şi urbanistice, cât şi ca mijloc unic de conservare a filmului ca operă de artă. Prelegerile susţinute de specialişti din domeniul arhitecturii şi filmului vor aduce în prim-planul dezbaterii arhitectura insuficient explorată a sălilor de cinema, implicând totodată înţelegerea filmului ca instrument de educaţie cultural-artistică.

La aproape un secol de la apariţia primelor spaţii de proiecţie cinematografică, prezentarea locului sălii de cinema în cadrul spaţiului urban bucureştean, din perspectiva diferiţilor specialişti, reprezintă o contribuţie necesară pentru lansarea dezbaterilor privind găsirea modalităţilor de regândire şi reactivare a acestor spaţii, sub diferitele lor aspecte economice, arhitecturale, sociale etc.

Evenimentele proiectului cultural vor continua şi în luna octombrie, sub genericul „La film în oraş”, cu proiecţii de film urmate de dezbateri, pe 24, 25 și 26 octombrie, de la orele 19:00, la sălile Eforie (Jean Georgescu) şi Union (Paul Călinescu) ale Cinematecii Române, precum şi la Cinema Europa (RADEF „România Film”). Prelungind incursiunea în istoria cinematografelor bucureștene iniţiată în cadrul expoziţiei „CineBucureşti. 100 de ani de modernitate” și a dezbaterilor susținute în cadrul conferinței, proiecţiile de film vor revela experienţa receptării artistice concrete, într-un spaţiu conectat direct la viaţa urbană.

„CineBucureşti. 100 de ani de modernitate” materializează efortul conjugat al unei echipe interdisciplinare şi urmăreşte să asigure o vizibilitate corespunzătoare artei filmului şi spaţiului său de imersiune: sala de cinema.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Parteneri: Muzeul Municipiului București, Uniunea Arhitecților din România, Uniunea Cineaștilor din România, Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română, Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor „România Film“.

Pentru detalii, vizitaţi https://www.pro-cultura.org.ro/cinebucuresti100

Sursa: Cinemateca Romana

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=85772

Publicat de la data sept. 26 2017. Categorii Cultură, CULTURĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

11 decembrie 2019, 11:51
 

NE
Noros
5°C
14 km/h
Perceput de temperatură: 1°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:42
Apus: 16:36
Prognoza 12 decembrie 2019
Zi
 

NE
Precipitaţii
7°C
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

ENE
Ploaie
4°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 247.944 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team