CINEMATOGRAFUL DE ACASĂ

EXCLUSIVITATE

“Stau într-un colț și mă uit la tablouri”, spune mr. Bean (Rowan Atkinson) când printr-o confuzie e luat drept critic de artă și nu paznic de galerie, cum era de fapt. Parafrazând, și eu stau în fața unui ecran și mă uit la film, preocupare cu care mi-aș umple tot timpul, dacă ar fi posibil. Stimulat de această “competență” cinefilă vă propun în rubrica de față un fel de “zapping” prin programele TV pentru a extrage titlurile filmelor ce merită văzute, după părerea mea (ca orice selecție, și aceasta este subiectivă), în săptămâna 8-14 februarie 2019. Criteriul pentru alegerile pe care le fac aici este, cel mai adesea, emoția pe care un film sau altul mi-a prilejuit-o, trăirile speciale pe care mi le-a oferit vizionarea lor, determinându-mă să mă desprind, măcar pentru scurt timp, din contingent, din monotonia fiecarei zile. Așadar, la treabă!

 

NAȘUL II (“The Godfather: part II”, Francis Ford Coppola, 1974) – vineri, 8 februarie 2019, Pro Cinema, ora 22:30.

Rareori o continuare a unui film, cum e cazul acestuia, este tot atât de bună ca și filmul inițial, ba, pe alocuri chiar mai bună decât primul.

Și atunci, nu miră pe nimeni ca și “Nașul II” (ca și primul) a fost încununat cu “Oscar pentru cel mai bun film” pe lângă alte câteva premii cu care, pe merit, filmul a fost recompensat.

Pelicula continuă să ne prezinte imaginea crimei organizate printr-o impresionantă “saga” de familie, în care unele personaje cunosc ascensiunea iar altele decad, oferindu-ne ocazia să îi revedem pe inconfundabilii Al Pacino și Robert De Niro în roluri memorabile (pentru a fi convingător în rolul lui Vito Corleone, Robert De Niro a dedicat mult timp învățării dialectului sicilian).

 

 

TESTAMENTUL DOCTORULUI MABUSE (“Das Testament des Dr.Mabuse”, Fritz Lang, 1933) – sâmbătă, 9 februarie 2019, TVR 3, ora 20:00.

Fritz Lang continuă aici povestea începută în filmul mut din 1922, “Doctorul Mabuse Jucătorul”. Pornind de la câteva elemente narative extrase din opera neterminată a lui Norbert Jacques, Thea von Harbou, soția regizorului și scenarista filmului a inventat o poveste captivantă și plină de mister: maleficul dr.Mabuse internat într-un spital de boli nervoase elaborează planul minuțios al unor crime ce îi pun în încurcături generatoare de obsesii atât pe inspectorul ce le anchetează cât și pe profesorul cu care acesta se consulta. Prin tensiunea pe care realizatorii o obțin din iluminarea contrastantă a unui decor simplu și esențial, filmul poate fi încadrat ușor în ceea ce s-a numit în cinema “expresionismul german”. Acesta este al doilea film sonor pe care l-a realizat Fritz Lang. Programându-l, TVR 3 propune un adevărat regal cinematografic care îi va bucura, sunt sigur, atât pe amatorii de filme rare cât și pe cinefilii “de profesie”.

 

OMUL SPECTACOL (“The Greatest Showman”, Michael Gracey, 2017) – duminică, 10 februarie 2019, HBO, ora 18:15.

Dacă e duminică, e spectacol și un film ca acesta își merită pe deplin locul pe listă. Este povestea fastuoasă a celebrului P.T.Barnum și a începuturilor circului faimos ce-i poartă numele, poveste realizată cinematografic cu serioase mijloace financiare, în care se cântă, se dansează, se trăiesc drame și bucurii, totul armonizat cu pricepere de meșterii de la Hollywood.

Este greu de imaginat cum un actor ar putea face saltul spectaculos de la un personaj fantastic cum e cel interpretat de Hugh Jackman în seria “X-Man”, la partitura mai “soft”, ușor dansată din filmul comentat.

Și totuși acestuia i-a reușit convingător relevându-ne o mare disponibilitate interioară, talentul și performanța unui mare actor.

 

PRĂDĂTOR DE NOAPTE (“Nightcrawler”, Dan Gilroy, 2014) – luni, 11 februarie 2019, Paramount, ora 20:30.

Acest thriller surprinzător pătrunde în lumea televiziunii unde nu o dată etica profesională și conduita morală a producătorilor de știri, tentați să facă show din orice de dragul audienței, au generat discuții, controverse (vezi “Network”, Sidney Lumet, 1974, film etalon pentru gen).

Louis Bloom, personaj central, interpretat convingător de Jake Gyllenhaal, este în acest film un freelancer avid de imagini șocante pe care și le recoltează cel mai adesea în toiul nopții din situații de viață terifiante: accidente dintre cele mai sângeroase, înfruntări violente între grupuri de traficanți.

Fără scrupule, el nu ratează nici o ocazie de a capta astfel de imagini (pe care, cu malefica detașare, uneori chiar le provoacă) filmând cu sânge rece până și moartea celui mai apropiat partener.

Este un produs tipic al lumii pe care o explorează generând, la rândul său, prozeliți. Film extrem de dur, făcut însă cu mare pricepere, în care spectatorul nu este deloc menajat fiind atras în felurite chipuri de acțiunea șocantă, susținută.

 

COCO (Lee Unkrich, Adrian Molina, 2017) – marți, 12 februarie 2019, HBO 2, ora 15:45.

În respect pentru cultura mexicană (este evocată aici celebra sărbătoare “Dia de los Muertos”), această fantezie animată 3D realizată de studiourile Pixar-Disney ne propune o poveste emoționantă în care Miguel, un băiețel de 12 ani ajunge accidental în lumea morților.

Doar stră-străbunicul său, pe care-l caută cu înfrigurare l-ar mai putea ajuta să se întoarcă. Originalitatea întâmplărilor povestite și felul captivant în care ni le-au propus-o autorii au fost răsplătite în 2017 cu “Oscar pentru cel mai bun film de animație”. Deși realizat integral prin tehnici digitale, filmul reușește să emoționeze deopotrivă atât pe cei mici cât și pe adulți, demonstrând că, ajunsă pe mâini bune, tehnologia poate fi pusă cu succes în slujba sentimentului.

 

INOCENTUL (“L’innocente”, Luchino Visconti, 1976) – miercuri, 13 februarie 2019, TVR 2, ora 20:10.

Infidelitatea și trădarea, teme recurente în creația lui Visconti revin și în acest ultim film al cineastului inspirat de romanul lui Gabriele d’Annunzio pe care l-am putea califica drept o “dramă de alcov”, dar o dramă de un rafinament aparte. Ca și în alte filme, și aici regizorul privește delicat, dar lucid relația de cuplu mai ales când aceasta dă semne de iminentă destrămare. Frivolul Tulio (Giancarlo Giannini) se lasă orbit de gelozie, declanșând o adevărată dramă când află de idila Giulianei (Laura Antonelli), soția lui, cu un tânăr romancier. Substanța filmului a cărui acțiune este plasată în timp către sfârșitul secolului al XIX-lea este dată tocmai de fragilizarea relației dintre soți pe care regizorul o pune în lumină cu multă înțelegere și rafinament expresiv. (Cele două roluri fuseseră oferite inițial lui Alain Delon și Romy Schneider, dar aceștia, din motive diferite, nu le-au putut onora.)

 

 

AVATAR (James Cameron, 2009) – joi, 14 februarie 2019, Pro CINEMA, ora 20:30.

Într-un viitor îndepărtat, veteranul de război Jake Sully (Sam Worthington) imobilizat într-un scaun cu rotile are șansa unei “reveniri” când, alături de alții, “instalat” în pielea unui “avatar”, participă la ocuparea pașnică a planetei Pandora foarte bogată în resurse energetice mult râvnite. Într-un final, Jake se alătură prințesei Na’vi de care se îndrăgostește, în lupta acesteia împotriva intenției de exterminare a poporului său de către colonelul Quaritch. Inventivitatea plastică, bogația scenografică, “explozia” cromatică prezentă aproape în fiecare secvență fac din filmul acesta o adevărată sărbătoare pentru ochi. De altfel, nu întâmplător, el a și primit trei premii Oscar, din nouă nominalizări, pentru imagine, scenografie și efecte vizuale.

Toate propunerile de mai sus trebuie luate cu titlu de sugestie. Ele sunt doar câteva dintre multe posibile. Cum am mai spus-o, filmele alese au în vedere, în primul rând, criteriul unei anumite emoții pe care ele o pot induce în mintea celor care le privesc. Dacă vizionarea este însoțită și de o ceașcă de ceai cald efectul este garantat. Seri ca-n filme!

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.