Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

CJ Olt organizează referendum pentru schimbarea denumirii județului în Olt-Romanați

Publicat: marți, 18 septembrie 2018

Consiliul Judetean (CJ) Olt va organiza pe 7 octombrie referendum pentru atribuirea numelui Olt-Romanati judetului, in aceeasi zi in care va fi organizat si referendumul privind redefinirea familiei in Constitutie, conform unei hotarari adoptata luni, intr-o sedinta extraordinara.

La referendumul local din 7 octombrie, cetatenii judetului Olt sunt chemati sa se pronunte prin „Da” sau „Nu” la intrebarea: „Sunteti de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanati judetului Olt?”.

Pentru organizarea referendumului pentru schimbarea denumirii judetului, CJ Olt a alocat 900.000 de lei, insa potrivit presedintelui institutiei, Marius Oprescu, este posibil sa nu fie cheltuita intreaga suma pentru ca vor fi aceleasi sectii de vot si acelasi personal din sectiile de votare ca la referendumul national pentru redefinirea familiei, doar ca vor fi alte buletine vot, stampile, urne separate.

Campania de informare a cetatenilor va fi, de asemenea, asigurata tot din fonduri locale.

Presedintele Consiliului Judetean Olt, Marius Oprescu, a aratat ca demersul de atribuire a numelui Olt-Romanati se constituie intr-o reparatie morala fata de locuitorii fostului judet Romanati si ca populatia nu va fi nevoita sa schimbe documentele in situatia validarii referendumului, deoarece legea prin care va fi validat va prevede ca documentele sa fie schimbate numai la expirarea termenului de valabilitate stabilit la emitere.

Oprescu a calificat drept false informatiile potrivit carora va fi nevoie de schimbarea documentelor, daca judetul se va numi Olt-Romanati.

Intrebat daca cetatenii vor fi nevoiti sa schimbe placutele de inmatriculare de la masini, Oprescu a sustinut ca nu va fi cazul, deoarece ele vot ramane asa cum sunt in prezent.

„Completarea denumirii actualului judet Olt cu sintagma Romanati reprezinta o reparatie morala si istorica pentru locuitorii vechiului judet Romanati, care prin contributia spirituala, culturala si artistica adusa au imbogatit patrimoniul cultural al judetului nostru”, se arata in hotararea de CJ adoptata luni.

Daca referendumul va fi validat si majoritatea voturilor vor fi pentru denumirea de Olt-Romanati, va fi necesara validarea consultarii si a rezultatelor printr-o lege adoptata de Parlament.

In 2017, la inceperea demersurilor pentru schimbarea denumirii judetului, presedintele CJ Olt a sustinut ca legea in cauza ar urma sa stipuleze si faptul ca documentele cetatenilor din Olt nu se vor schimba automat cu adoptarea noii denumiri a judetului, ci la termenul normal de expirare.

Sursa: Amos NEWS

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=103841

Publicat de la data sept. 18 2018. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

25 aprilie 2019, 1:54
 

NE
Senin
9°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 6°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 76%
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:16
Apus: 20:12
Prognoza 26 aprilie 2019
Zi
 

E
Înnourat
24°C
Vânt: 7 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

E
Predominant senin
9°C
Vânt: 7 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 205.525 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team