Proiect: Mămicile nu vor mai părăsi maternitatea fără instructaj
Un nou proiect de lege adresat proaspetelor mămici a fost prezentat în Senat și prevede obligativitatea instruirii tuturor celor care aduc pe lume un copil, chiar înainte de a părăsi maternitatea.
Astfel, instructajul post-natal este, de fapt, un curs în care se prezintă reguli de îngrijire a copilului nou-născut, riscurile implicate de anumite manevre aplicate copilului, măsuri ce trebuie luate pentru evitarea sufocării bebelușului și informații despre transportarea corectă a acestuia în mașină. Potrivit legestart.ro, măsura este prezentă într-un proiect de act normativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere.
Deputatul care a inițiat acest proiect susține că e nevoie ca fiecare părinte să fie instruit corect pentru a ști să acționeze și să ia cele mai bune decizii în situații care îl implică pe cel mici. Mai mult, acesta dorește ca prin acest „curs” să se ofere o mai mare atenție schemei de vaccinare, despre care spune că este necesar ca fiecare proaspătă mămică să o cunoască.
Externarea se va efectua după ce părinții sau tutorii, dar și medicii responsabili, vor semna o fișă care atestă realizarea instructajului.
Potrivit proiectului, făcut public și pe site-ul oficial al Senatului, instructajul pentru părinți va conține, în mod obligatoriu:
- O explicare a riscurilor grave pe care le implică sindromul copilului scuturat SBS;
- O prezentare a manevrei Heimlich anti-sufocare la sugari și a măsurilor elementare pentru evitarea sufocării;
- O explicație a riscurilor privind transportul auto inadecvat al sugarilor și a soluțiilor de prevenire prin utilizarea scaunului special;
- Explicații privind situațiile în care nou-născutul poate prezenta febră și reacțiile corecte în funcție de caz;
- Prezentarea schemei de vaccinare pentru primul an de viață.
Instructajul pentru părinți va fi realizat de un medic sau un asistent medical desemnat de conducerea unității, individual sau în grupuri de maxim 20 de părinți, în funcție de programul de externări.
De asemenea, proiectul prevede posibitatea realizării, suplimentar, a unui material video, care poate rula în maternități, dar și care poate fi pus la dispoziția părinților în format electronic.
Proiectul legislativ este pus în dezbatere publică la Senat, prima cameră sesizată, iar dacă va fi adoptat și de Camera Deputaților și promulgat de președinte, poate intra în vigoare în cursul anului viitor.
Sursa: Amos NEWS