Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Proiect: Mămicile nu vor mai părăsi maternitatea fără instructaj

Publicat: marți, 18 septembrie 2018

Un nou proiect de lege adresat proaspetelor mămici a fost prezentat în Senat și prevede obligativitatea instruirii tuturor celor care aduc pe lume un copil, chiar înainte de a părăsi maternitatea.

Astfel, instructajul post-natal este, de fapt, un curs în care se prezintă reguli de îngrijire a copilului nou-născut, riscurile implicate de anumite manevre aplicate copilului, măsuri ce trebuie luate pentru evitarea sufocării bebelușului și informații despre transportarea corectă a acestuia în mașină. Potrivit legestart.ro, măsura este prezentă într-un proiect de act normativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere.

Deputatul care a inițiat acest proiect susține că e nevoie ca fiecare părinte să fie instruit corect pentru a ști să acționeze și să ia cele mai bune decizii în situații care îl implică pe cel mici. Mai mult, acesta dorește ca prin acest „curs” să se ofere o mai mare atenție schemei de vaccinare, despre care spune că este necesar ca fiecare proaspătă mămică să o cunoască.

Externarea se va efectua după ce părinții sau tutorii, dar și medicii responsabili, vor semna o fișă care atestă realizarea instructajului.

Potrivit proiectului, făcut public și pe site-ul oficial al Senatului, instructajul pentru părinți va conține, în mod obligatoriu:

 • O explicare a riscurilor grave pe care le implică sindromul copilului scuturat SBS;
 • O prezentare a manevrei Heimlich anti-sufocare la sugari și a măsurilor elementare pentru evitarea sufocării;
 • O explicație a riscurilor privind transportul auto inadecvat al sugarilor și a soluțiilor de prevenire prin utilizarea scaunului special;
 • Explicații privind situațiile în care nou-născutul poate prezenta febră și reacțiile corecte în funcție de caz;
 • Prezentarea schemei de vaccinare pentru primul an de viață.

Instructajul pentru părinți va fi realizat de un medic sau un asistent medical desemnat de conducerea unității, individual sau în grupuri de maxim 20 de părinți, în funcție de programul de externări.

De asemenea, proiectul prevede posibitatea realizării, suplimentar, a unui material video, care poate rula în maternități, dar și care poate fi pus la dispoziția părinților în format electronic.

Proiectul legislativ este pus în dezbatere publică la Senat, prima cameră sesizată, iar dacă va fi adoptat și de Camera Deputaților și promulgat de președinte, poate intra în vigoare în cursul anului viitor.

Sursa: Amos NEWS

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=103844

Publicat de la data sept. 18 2018. Categorii ACTUALITATE, ALEGEREA NOASTRA.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

20 ianuarie 2019, 16:24
 

N
Ceaţă
1°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 0°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:46
Apus: 17:08
Prognoza 21 ianuarie 2019
Zi
 

S
Noros
2°C
Vânt: 7 km/h S
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

E
Zăpadă
-3°C
Vânt: 7 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 20-01-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 12:40 si 16:00 In zona : Județul Caraş-Severin: zona de munte; Se vor semnala : ninsoare moderată și viscolită; intensificări ale vântului cu viteze, în general de 60-70 km/h
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 20-01-2019 Ora : 11 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 11:30 si 14:00 In zona : Județul Ialomiţa: Urziceni, Fierbinți-Târg, Coșereni, Gârbovi, Manasia, Dridu, Jilavele, Bărbulești, Adâncata, Armășești, Movilița, Alexeni, Sinești, Valea Măcrișului, Roșiori, Maia, Rădulești, Moldoveni, Drăgoești, Ciocârlia, Borănești;Județul Prahova: Mizil, Brazi, Bărcănești, Puchenii Mari, Târgșoru Vechi, Ciorani, […]

Loto

Horoscop

 • 169.975 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team