Coaliţia PSD-ALDE privează românii de educaţie

Deschiderea anului şcolar a adus, pe lângă inerentele festivităţi, o discuţie destul de amară despre provocările pe care sistemul preuniversitar le are de înfruntat de acum înainte. Acest început de septembrie nu doar că ne-a familiarizat şi mai bine cu realităţile abandonului şcolar, absenteismul, analfabetismul funcţional sau riscul educaţional, dar ne-a făcut contemporani cu unul dintre cei mai slabi miniștri ai educaţiei din ultimii 27 de ani.

La sfârşitul săptămânii trecute, un nou studiu, realizat de Fundaţiile World Vision şi Vodafone, semnalează că peste două treimi dintre școlile din mediul rural se confruntă cu factori de risc socio-educaționali. Dar, în mod paradoxal, nu doar cele mai sărace comunităţi prezintă cele mai grave probleme. Regiunea Bucureşti-Ilfov înregistrează cele mai slabe rezultate privind prezenţa elevilor la ore. Cel mai mare procent de repetenţie îl regăsim în Centrul ţării, în judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.

Ca reprezentant al ieşenilor în Parlamentul României, mă confrunt adesea cu stereotipii nedrepte, cu vorbe aspre adresate moldovenilor. În mintea unora, partea asta de țară este folosită ca un soi de etalon pentru tot ceea ce merge prost în România. Din păcate, dacă sărăcia economică nu este uniform răspândită pe teritoriul României, sărăcia spiritului pare să fi fost omogenizată de un stat care nu a ştiut să investească atât cât se cuvine în educația generaţiilor viitoare. România lucrului făcut de azi pe mâine va priva prea multe generaţii de instrumentul fundamental prin care se poate dobândi prosperitatea: educația! Cea care trebuie să fie în acord cu nevoile societăţii de azi, nu cu imaginaţia săracă a unor funcţionari din Ministerul Educaţiei, în frunte cu șeful lor.

Din păcate, răspunsul coaliţiei PSD-ALDE la toate problemele de mai sus este unul singur: Liviu Pop. Un răspuns tradus prin dispreţ faţă de nevoia de a avea mâine generaţii bine educate.“

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.