Coca-Cola trece la ambalaje realizate integral din materie vegetală

Trestia de zahăr, scoarţa copacilor, coaja fructelor sau paiele de grâu vor deveni în câţiva ani materia primă pentru următoarea generaţie de ambalaje. Specialiştii de la Coca-Cola, dar şi de la alte companii de băuturi cercetează posibilitatea utilizării deşeurilor vegetale în proporţie de 100% pentru realizarea recipientelor de îmbuteliere.

Peste 25 de miliarde de sticle fabricate prin tehnologia PlantBottle au fost comercializate de Coca-Cola începând din 2010. PlantBottle este o tehnologie de fabricaţie a sticlelor care arată la fel ca sticlele clasice din plastic fabricate încă din 1978, dar care înglobează în compoziţie 22,5% materie vegetală. Compania intenţionează ca în următorii ani să facă o mişcare de amploare, astfel încât, treptat, toate sticlele PET (din plastic) să fie înlocuite cu sticle realizate 100% din materie vegetală. Altfel spus, reprezentanţii companiei ţintesc un ambalaj 100% ecologic, reciclabil cu reducerea la maximum a amprentei de carbon de-a lungul procesului de fabricaţie a sticlelor tip PET.

Ambalajele PlantBottle sunt fabricate dintr-un material inovator care foloseşte etanol obţinut din trestia de zahăr produsă prin metode durabile în special în Brazilia.

Sticlele cu marca comercială PlantBottle păstrează în principiu calităţile PET-urilor clasice din plastic: asigură o bună conservare a produsului îmbuteliat, are transparenţă, rezistenţă la impact şi este 100% reciclabil, procesul putându-se relua la nesfârşit.
Trebuie menţionat că şi PepsiCo, compania rivală Coca-Cola, a anuţat schimbarea ambalajelor şi a anunţat încă din 2011 că are pusă la punct tehnologia performantă pentru un nou ambalaj realizat 100% din materie vegetală (scoarţă de pin, coji rezultate din prelucrarea porumbului dar şi alte resturi de plante care nu sunt folosite în sectorul alimentar al companiei). Costurile de cercetare şi dezvoltare ale noii sticle sunt de ordinul milioanelor de dolari.

Mai multe detalii pe agrointel.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.