Cod galben de caniculă, extins în Moldova și Muntenia, vineri, sâmbătă și duminică

Codul galben de caniculă va fi extins în cursul zilei de joi pentru județe din sudul Moldovei și Muntenia, urmând să fie valabil în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, a declarat joi, Elena Mateescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), într-o conferință de presă, organizată de Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu – Șișești”.

Pe de altă parte, în weekend-ul ce urmează, meteorologii prognozează o răcire accentuată a vremii în jumătatea de vest a țării, unde temperaturile vor scădea și cu 10 grade față de cele înregistrate în aceste zile, iar termometrele nu vor depăși, pe timpul zilei, 24 de grade Celsius.

‘Astăzi (joi, 10 august 2017 — n. r.) este în vigoare avertizarea meteorologică de Cod portocaliu pentru județe din partea de sud-vest și vest a României, respectiv șase județe și, nu în ultimul rând, Codul galben (…) Începând de ieri (miercuri, 9 august 2017 — n. r.), vorbim despre un nou val de caniculă pentru jumătatea de vest a României. Este posibil ca, astăzi, în urma materialelor analizate în această dimineață, să vorbim de o extindere din perspectiva Codului galben și pentru județe din partea de sud a României și sudul Moldovei pentru ziua de mâine și sâmbătă, când observăm pentru 10, 11 și 12 august temperaturi maxime în medie de peste 35 de grade Celsius, în aproape toată țara’, a precizat Mateescu.

Potrivit specialistului ANM, la polul opus se vor afla județe din partea de vest a țării, unde instabilitatea atmosferică va fi accentuată, începând din după-amiaza zilei de sâmbătă și până spre începutul săptămânii viitoare.
‘Pe de altă parte, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată după un val de căldură, o masă de aer foarte călduroasă este înlocuită de o masă de aer mai rece, violența fenomenelor meteorologice specifice instabilității atmosferice fiind una semnificativă, pentru că vorbim în special de sâmbătă după-amiază, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Observăm semnalul scăderii regimului de temperaturi și apariției unor cantități mai mari de precipitații în zilele de 12 și 13 august, mai ales pentru jumătatea de vest a țării, acolo unde cu siguranță vom avea parte de ploi cu caracter torențial, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. În următoarele zile, cu siguranță așa cum au fost pe tot parcursul acestui an și nu numai, meteorologii vor analiza și vor lua decizia emiterii unor noi mesaje meteorologice în funcție de modelele de prognoză. Ce este semnificativ: o ușoară răcorire pentru partea de vest, asociată și cu fenomene specifice instabilității. Dacă astăzi și mâine vorbim de temperaturi în această parte a țării de 37-39 de grade Celsius, sâmbătă și, mai ales, duminică și luni, vorbim de temperaturi maxime ce nu vor depăși 24 de grade Celsius. Atunci, cu siguranță se va simți diferența între ceea ce înseamnă aceste zile și ce urmează în acest sfârșit de săptămână, în partea de vest’, a explicat Elena Mateescu.

Aceasta a adăugat că, pentru zona de sud și de sud-est, ‘vorbim în continuare de valori ale temperaturi maxime apropiate de caniculă și chiar peste’ și ‘abia săptămâna viitoare, până în prima jumătate, vom vorbi de temperaturi apropiate de ceea ce ar fi normal pentru această dată din calendar’.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic valabilă pe parcursul zilei de joi în șase județe și o alta Cod galben pentru alte 13 județe.

Conform meteorologilor, joi, valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Astfel, în zonele joase de relief din vest și local din centru și sud, vremea va fi caniculară, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul de 80 de unități. Minimele nocturne nu vor coborî, în general, sub 20 de grade, iar în Dealurile de Vest vor fi de 24-25 de grade.

Sub Cod portocaliu se vor afla județele Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor, unde disconfortul termic va fi accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 37 și 39 de grade.

În Maramureș, nordul Crișanei, în cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul și estul Olteniei și în sud-vestul Munteniei, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35-37 de grade.

Se vor afla sub Cod galben județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Hunedoara, Alba, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Olt și Teleorman.

ANM menționează că valul de căldură va persista până spre sfârșitul săptămânii. În zonele de munte, îndeosebi din nord-vestul teritoriului, pe arii restrânse în timpul după-amiezelor vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.