Cod PORTOCALIU de caniculă pentru opt judeţe din sud şi sud-vest

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenţionarea meteo privind starea vremii pentru următoarele 48 de ore, emiţând, pentru opt judeţe, COD PORTOCALIU de caniculă. Astfel, conform ultimelor informaţii furnizate, luni 29 iulie canicula se va intensifica în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj şi Olt, unde temperaturile maxime vor atinge 39…40 de grade.

În aceeaşi zi, vremea se va menţine caniculară în sudul, vestul şi local în centrul ţării. În aceste regiuni temperaturile maxime vor înregistra valori de 36….38 de grade.

 

Pentru ziua de marţi, ANM prognozează că în judeţele Olt, Teleorman şi Giurgiu canicula îşi va păstra aceeaşi intensitate specifică situaţiei de COD PORTOCALIU. Valul de căldură va persista marţi în sudul şi sud-estul ţării. Temperaturile maxime vor înregistra valori de 36….38 de grade.

 Totodată, ANM avertizează că din seara zilei de marţi instabilitatea atmosferică se va accentua treptat. Îndeosebi seara şi noaptea vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar izolat cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi se va semnala grindină.

În tot acest timp, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi.

Anterior , în cursul dimineţii, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de caniculă pentru partea de vest şi cea de sud a ţării, incluzând 26 de judeţe printre care și județul Alba şi municipiul Bucureşti, ANM anuță ca județele respective vor fi sub cod galben de caniculă, de duminică până marţi.

În intervalul menţionat vremea va deveni caniculară în vestul, sudul şi local în centrul ţării. În aceste regiuni, temperaturile maxime vor depăşi 36…37 de grade, iar în sud-vest, izolat se vor situa în jurul valorii de 39 de grade.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.