Traian Băsescu: Ponta nu va fi un lider de forţă. Udrea e singura puternică

Președinetele Traian Băsescu afirmă într-un interviu pentru România Liberă că premierul Victor Ponta nu va fi „un lider de mare forță” și susține că primul ministru are „destul schelete în dulap” în privința lui Omar Hayssam. „Sunt convins că în tot spectrul românesc se pune problema formării unor echipe. Nu văd un nou Iliescu în tabăra socialiştilor şi nici – scuzaţi-mi lipsa de modestie – un nou Băsescu pe dreapta”, a spus Băsescu.

„Nu vi se pare că Victor Ponta are stofă de lider?”, a întrebat realizatoarea interviului, Sabina Fati. „Nu. Nu va fi un lider de mare forţă”, a pus Băsescu „diagnosticul”. Președintele nu s-a dat în lături de la a-l critica dur pe Ponta pentru felul în care guvernează. „Am trecut de etapa în care să mai pot tolera felul în care guvernează: ineficient, cu foarte multe minciuni, dezinformare şi fără să ia în seamă unul dintre interesele naţionale: absorbţia fondurilor europene. Să ştăsescu:iţi că ceea ce au absorbit anul acesta după deblocare sunt facturi din timpul guvernării Boc. Apoi, să fim serioşi, blocarea generalizată a fondurilor a avut loc o dată cu lovitura de stat de anul trecut”, a spus Băsescu, adăugând că a reînceput să-l critice pe Ponta din cauza „superficialității” acestuia legate de privatizarea CFR Marfă.

„Nu ştiu ce cadou a vrut să-i facă lui Relu Fenechiu, dar eu în locul lui aş fi fost mult mai prudent, până când vedeam că investitorul declarat câştigător are şi banii de cumpărare, şi cei de investiţii. Aici însă poate fi un aranjament murdar, de care Victor Ponta nu pare a fi străin şi în care şi-ar dori cu orice preţ să atragă şi CSAT. Mai mult sau mai puţin tehnica lui Adrian Năstase, care a reuşit să-şi ascundă marile ticăloşii în spatele unor legi de tipul celei privind privatizarea Petrom cu tot cu resursele subsolului şi cele submarine sau cea legată de Bechtel. În interviul din România Liberă, Băsescu a vorbit și despre posibilitatea de a fi din nou suspendat, variantă pe care a legat-o de aducerea în țară a lui Omar Hayssam. „Sigur că nu mi-aş dori o nouă suspendare, fiindcă ar arunca din nou ţara în aer, dar venirea lui Omar Hayssam se pare că e un catalizator pe această direcţie. Sunt prea mulţi cei îngrijoraţi”, a apreciat Băsescu. El l-a inclus indirect și pe Ponta între cei „îngrijorați”. „În fond, şi el are nişte schelete în dulap, fiindcă pe vremea în care prospera Omar Hayssam, el era şeful Corpului de Control al premierului Năstase. Avea în atribuţii inclusiv verificarea privatizărilor”, a spus Băsescu.

În altă ordine de idei, președintele a făcut și o declarație șocantă despre Pactul de coabitare pe care l-a semnat cu Ponta, afirmând că respectivul document este „expresia neîncrederii”. „Acest Pact este tocmai semnul neîncrederii. Altfel rămâneam la atribuţiile constituţionale. Nu este doar expresia neîncrederii mele în Victor Ponta (…) Acordul de coabitare prezentat la Bruxelles i-a făcut pe liderii europeni să răsufle uşuraţi şi să spere că se va respecta regula jocului”, a mai afirmat Băsescu.

Traian Băsescu a făcut şi o clasificare a oamenilor politici din zona fostei guvernări (PDL, PMP, Forța Civică), ținând să sublinieze că „dacă cineva este foarte puternic, aceea este Elena Udrea”, dar arătând că îi place și Adrian Papahagi, proaspăt intrat în Mișcarea Populară.

„Am încercat cu mulţi, de la Sulfina Barbu, Roberta Anastase, Anca Boagiu, Monica Macovei până la Elena Udrea, dar şi o foarte lungă listă de bărbaţi tineri, bine pregătiţi, pe care i-am susţinut, fie că este vorba de Emil Boc, Daniel Funeriu, Eugen Tomac sau de grupul intelectualilor – Cristi Preda, Paleologu, Sever Voinescu – şi mulţi alţii. Nu ştiu dacă vreunul dintre ei va adopta felul meu de a face politică, dar nu acest lucru este important. Important este să creadă în ce fac (…) Cinstit vorbind, inteligenţi sunt toţi, pregătiţi în profesiile lor sunt toţi, buni politicieni sunt toţi, dar dacă printre ei este cineva foarte puternic, aceea e Elena Udrea, oricât nu v-ar plăcea. Privesc cu mare atenţie şi la Adrian Papahagi, care şi el pare a fi un om puternic, rezistent la presiunea politică şi mediatică”, a spus Băsescu.

El a afirmat însă că Elena Udrea e „prea tânără” pentru a candida la alegerile prezidențiale, o variantă fiind mai degrabă Monica Macovei. „Cred că nici nu se gândeşte la aşa ceva. E prea tânără. Ea trebuie să se mai rodeze în Executiv, în Parlament sau ca opozant convingător. Mai degrabă, în acest moment, Monica Macovei, dacă discutăm despre femei-candidat. Cred că e profilată pentru funcţia de preşedinte şi prin vârstă şi prin abordările extrem de pragmatice când vine vorba despre stat, despre funcţionarea justiţiei”, a apreciat Băsescu.

El a vorbit și despre alți posibili candidați la prezidențiale, precum Mihai Răzvan Ungureanu și Emil Boc. „Ar exista şi destui bărbaţi care s-ar califica pentru cursa prezidenţială şi mă refer în primul rând la Emil Boc sau la MRU. Poate că în timp se mai ridică şi alţii”, a arătat președintele. Acesta a ținut însă să-l excludă dintre acei „alții” pe fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu, proaspăt prim-vicepreședinte al PDL, pe care l-a atacat în interviul din România Liberă.

„Cătălin Predoiu a încercat să-şi facă propriul partid, Forţa Nouă, n-a reuşit să strângă semnăturile, a avut şi nişte discuţii cu mine, despre Mişcarea Populară – spun aceste lucruri pentru că el le-a făcut publice. Cred că el vizează alegerile prezidenţiale din 2014”, a spus Băsescu, punând apoi ștampila: Predoiu nu are „potențial electoral”. „Trebuie să ne amintim totuşi că, din punct de vedere al capacităţilor sale electorale, Cătălin Predoiu a pierdut în 2008 alegerile parlamentare în faţa unui om care a ajuns la puşcărie, Marian Ghiveci (inexact, Marian Ghiveciu este și acum deputat, n.r.). Una este să ai o anumită prezenţă şi inteligenţă şi alta e să ai capacitatea de a aduce voturi: nu sunt sinonime. Şi mai este un lucru: capacitate de asumare a acţiunilor, iar aici este interesant de urmărit câte din actele normative emise de Guvernul Boc au şi semnătura dlui Predoiu. Veţi constata că cele mai multe sunt semnate de secretarii de stat”, l-a atacat Băsescu pe fostul ministru.

Președintele s-a arătat convins că din „nevoie” partidele tuturor vechilor săi susținători se vor reuni după europarlamentare. „Vă asigur că după europarlamentarele de anul viitor veţi vedea cum se vor strânge ca ghioceii într-un buchet, fiindcă ghiocel cu ghiocel s-ar putea să nu meargă”, a declarat Băsescu.

El a adăugat, în altă ordine de idei că este posibilă și o „aspiraţie” a filialelor PDL de către Mişcarea Populară, deși ea n-ar trebui încurajată. „E posibilă, dar nu trebuie încurajată această mişcare. Pe de altă parte, afirmarea partidului Mişcarea Populară, ca formaţiune care continuă ideile lansate în timpul mandatului meu, s-ar putea să-l facă atractiv pentru unele filiale PDL, pentru unii parlamentari PDL şi în egală măsură să facă din Mişcarea Populară un adversar al PDL. Chiar votul din ultima Convenţie a PDL a fost semnalul respingerii de către aproape 50% din PDL a modului în care au fost tratate criza economică, dar şi independenţa justiţiei. Mi-aş dori ca PMP să fie un partid foarte modern şi să funcţioneze intern altfel decât actualul PDL, care tinde să se clasicizeze în peisajul politic în loc să-şi păstreze prospeţimea şi dinamismul care l-au consacrat”, a mai spus Băsescu, precizând că, în ceea ce-l privește nu știe dacă va intra PMP, dar cu siguranță va fi membru al Fundației Mișcarea Populară după ce-și va încheia mandatul.

Președintele Traian Băsescu a vorbit şi despre posibilitatea unei noi suspendări din funcția pe care o deține. Potrivit lui Băsescu, de aceastaă dată aducerea în țară a lui Omar Hayssam ar putea reprezenta „un catalizator” pentru suspendare. „Sunt prea mulţi cei îngrijoraţi”, a apreciat Băsescu. Acesta l-a inclus între „îngrijorați” și pe premierul Victor Ponta, care „şi el are nişte schelete în dulap”. Interviul acordat României Libere de Traian Băsescu urmează să fie publicat integral duminică seară, el marcând împlinirea unui an de la referendumului din 29 iulie 2012, în cadrul căruia 7,4 milioane de cetățeni s-au pronunțat pentru demiterea lui Băsescu din funcția de președinte al României. Cifra s-a dovedit insuficientă, Curtea Constituțională nevalidând demiterea.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.