Premierul Ponta nu vede oportun un referendum de suspendare a preşedintelui

Prim-ministrul Victor Ponta a discutat astăzi într-o emisiune difuzată de România TV  despre  câteva dintre cele mai importante probleme care ţin în alertă societatea românească. Printre subiectele abordate de premier s-au numărat iminentele disponibilizări din sistemul bugetar, apariţia pe scena politică a Mişcării Populare, cazul Hayssam, spinosul cui al privatizării CFR Marfă şi nu în ultimul rând posibilitatea unui nou referendum de suspendare a şefului statului:

Vă prezentăm câteva dintre cele mai importante declaraţii ale domniei sale:

Despre referendumul de suspendare

„Nu va fi cazul în această vară. Avem nevoie de concentrare pe ceea ce înseamnă guvernare: probleme economice, sociale, proiectele pentru care am fost votaţi. Pagubele pe care le produce preşedintele cu noul partid, celelalte probleme, devin o piedică pentru o viaţă politică. Dar pagubele sunt mai mici decât dacă ne-am opri din ce avem de făcut. Anul viitor cu atât mai puţin, pentru că îşi termină mandatul.”
„Probabil că sunt destui alţii care gândesc ca Sorin Frunzăverde, dar o să spun şi o să le explic, ca prim-ministru şi preşedinte al PSD, că avem nevoie în această perioadă de concentrare pe ceea ce înseamnă guvernare (…) Sigur, trebuie ripostat câmnd este vorba de minciuni evidente. Eu o să mă extrag, pe cât pot, din logica de luptă politică”.
„Au fost o serie de actiuni din care a fost clar ca Traian Băsescu va face orice poate sa impiedice activitatea noastra pana in decembrie. 7,4 mil de romani e cea mai clara infrangere a președintelui. S-a incheiat atunci, din punctul meu de vedere, povestea omului politic Traian Băsescu.”
Despre cazul Hayssam
„Pot să spun public că, evident, aducerea în faţa Justiţiei s-a făcut printr-o acţiune a statului român şi toţi aceşti oameni, absolut toţi au acţionat pe baza unei operaţiuni autorizate de statul român. Nebunia cu operaţiunea neautorizată a creat impresia pentru cei care au participat că au făcut ceva ilegal. Am vrut să anunţ că nu, au avut aprobate de mine, personal, documentele pentru aducerea în faţa Justiţiei a lui Hayssam. Cred că preşedintele a vrut să zică: neautorizată de alt stat. Noi avem documentele legale”.„Sper să spună Hayssam şi cum au plecat. Nu am aflat cum a plecat. Problema este ministrul de Interne, care nu a răspuns. Noi nu ştim cum a plecat. Nu l-a scos PSD în 2006, eram un partid amărât. Deci, în 2006, cine l-a scos?”.

„Poate aflăm şi cum au fost răpiţi jurnaliştii în 2005. Atunci, dincolo de un mare câştig pentru preşedinte, nu am aflat nimic altceva. Poate aflăm acum. Sugerez că atunci domnul Băsescu ne-a minţit, că ar şti multe alte lucruri. Ne-a minţit în legătură cu toată afacerea. Cred că răpirea jurnaliştilor a deturnat un scop politic şi electoral. Penitenciarele ar fi trebuie să dea un comunicat. Preşedintele a discutat cu mine, dar nu în CSAT”.

Despre privatizarea CFR Marfă

În legătură cu asumarea eşecului sau succesului privatiţării CFR Marfă, premierul a adăugat că privatizarea CFR Marfă a fost discutată de trei ori în CSAT. Prima dată pe vremea guvernului Ungureanu, a doua oară în octombrie, la alegeri şi acum.

„Acum lucrurile stau altfel”.

El a atras atenţia că şi el a primit informaţii de serviciile secrete şi că nu s-au găsit probleme în cazul privatizării CFR Marfă.

„Băsescu să îşi ţină gura în cazul CFR”.

Despre USL şi candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale

„Nimic nu întăreşte mai mult USL, decât reapariţia duşmanului comun”, a explicat Ponta referindu-se la divergenţele apărute în alianţă. El a adăugat că „Băsescu nu respectă nimic” din acordul de coabitate pe care l-au semnat.

În privinţa susţinerii candidaturii lui Crin Antonescu, Victor Ponta a spus că „Eu personal îl voi vota”.

Despre Mişcarea Populară şi Elena Udrea
”În ultima perioadă, preşedintele face un alt partid, vrea să îi omoare pe PDL foarte bine. Îl felicit pentru asta, să îl omoare pe Blaga”.
”Cred că trebuie ripostat când e vorba de minciuni. Băsescu se poartă ca un om care vrea să îşi facă un partid, nu ca un preşedinte”.

„N-am văzut vreun om nou acolo. Am văzut foştii ţuţeri care se închină de nouă ani la icoana preşedintelui, nişte looseri de profesie care au fost şi pe la noi, şi pe la PNL. O oaste de strânsură”.

Liderul PSD a caracterizat Partidul Mişcarea Populară drept „partidul doamnei Udrea”. „Ea a anunţat formarea partidului. Eu n-aş anunţa formarea unui partid care nu-i al meu”, a comentat Ponta.

„Pagubele pe care le produce Traian Băsescu a legătură cu noul său partid”.

„Mi s-a părut comic să spui că eşti partid nou, dar slujeşti idealurile lui Băsescu. Păi Băsescu e în politică de atâţia ani. Toţi sunt însă mai tari ca Blaga. Dacă aveam norocul să îl avem doar pe Blaga adversar, era mai bine. Zicea Blaga că vrea sesiune extraordinară în vară pentru MCV. Şi Zgonea mi-a zis că nici măcar nu a făcut cerere. A zis şi el la televizor. Eu chiar speram”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.