Codul de Procedură Penală a fost modificat prin Ordonanță de Urgență

Controversatul cod de Procedură Penală a fost modificat prin Ordonanță de Urgență în ședința de guvern de miercuri.

La începutul ședinței, primul ministru Victor a anunțat că Executivul va promova prin ordonanţă de urgenţă, în contextul discuţiilor privind Codul penal şi Codul de procedură penală, doar problemele absolut urgente legate de „bucătăria internă”, a sistemului de justiţie, iar celelalte teme vor fi aprobate doar prin proiect de lege.

„Ceea ce este absolut urgent şi de «bucătărie internă» a sistemului de justiţie, sunt de acord şi vom adopta prin ordonanţă de urgenţă, pentru că e legat de bucătăria lor internă, cum îşi organizează anumite proceduri de funcţionare în cadrul sistemului de justiţiei. Celelalte subiecte care au făcut obiectul dezbaterii publice le facem proiect de lege şi Parlamentul, în baza unei dezbateri deschise şi prin ascultarea tuturor specialiştilor… – care, de altfel, de sâmbătă încoace, totuşi ne-au arătat că nu era chiar aşa de negru Dracul, cum ni-l prezentau nespecialiştii – de fapt, sunt coduri care pot să funcţioneze foarte bine”, a mai spus Ponta.

Unul dintre cele mai criticate puncte este articolul 305, MJ propune varianta:
Alineatele (1) – (3) ale articolului 305 va avea următorul cuprins:

„(1) Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la fapta săvârşită ori a cărei săvârşire se pregăteşte, chiar dacă autorul este indicat sau cunoscut.”

(2) Începerea urmării penale şi respectiv continuarea efectuării urmăririi penale se dispune prin ordonanţă care cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin.(2) lit.a) – c) şi g).

(3) Atunci când exista probe din care sa rezulte bănuiala rezonabilă că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală şi nu există vreunul dintre cazurile prevăzute de art. 16 alin.(1), organul de urmărire penală dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect. Măsura dispusă de organul de cercetare penală se supune, în termen de 3 zile, confirmării procurorului care supraveghează urmărirea penală, organul de cercetare penală fiind obligat să prezinte acestuia şi dosarul cauzei.”
Forma actuală a articolului 305

Începerea urmăririi penale
(1) Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.

(2) Începerea urmăririi penale se dispune prin ordonanţă care cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2) lit. a) – c) şi g).

(3) Când din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect.

(4) Faţă de persoanele pentru care urmărirea penală este condiţionată de obţinerea unei autorizaţii prealabile sau de îndeplinirea unei alte condiţii prealabile, efectuarea urmăririi penale se poate dispune numai după obţinerea autorizaţiei ori după îndeplinirea condiţiei.

Intrarea în vigoare a Codului de procedură penală de la 1 februarie a stârnit numeroase reacții negative din partea procurorilor și a opiniei publice.

Ministerul Justiției a emis un comunicat de presă prin care dă explicaţii

„La propunerea Ministerului Justiției, Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 5 februarie 2014, șase acte normative prin care se vor asigura, pe de o parte, resursele umane, respectiv, un plus de câteva sute de posturi de magistrați și grefieri prin mărirea schemelor de personal, degrevarea instanțelor de anumite activități și raționalizarea instanțelor cu volum mic de activitate, iar pe de alta, cele legislative:

· proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru luarea unor măsuri de implementare necesare aplicării Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală și pentru implementarea altor acte normative;
· proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală;
· proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă;
· proiectul de Lege privind desființarea unor instanțe judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea;
· proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției;
· Proiect de Hotărâre privind stabilirea numărului maxim de posturi pentru Înalta Curte de Casație și Justiție.”

„În materie penală și procesual-penală, modificările legislative propuse au în vedere necesitatea eliminării unor inadvertențe și clarificării unor proceduri și fac obiectul a 2 demersuri legislative separate:
· o Ordonanță de Urgență care operează acele modificări indispensabile implementării noilor Coduri, modificări făcute ca urmare a propunerilor înaintate de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Public și Consiliul Superior al Magistraturii;
· un proiect de Lege conținând propuneri formulate de instituțiile anterior menționate, pentru care Executivul a apreciat că este nevoie de o dezbatere parlamentară de natură a identifica acele soluții care să înlăture eventuale interpretări diferite”.

90 de posturi noi la instanțe pentru personalul auxiliar

Prin proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției, s-a aprobat suplimentarea cu 90 a numărului de posturi de personal auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești.
12 posturi și la Instanța Supremă

În același context al asigurării punerii în aplicare a noului Cod de procedură penală și al aplicării în condiții corespunzătoare a noului Cod de procedură civilă, numărul de posturi al Înaltei Curți de Casație și Justiție va fi suplimentat cu 10 de posturi de grefier și două posturi de magistrat-asistent. Precizare: Proiectul de Ordonanță de Urgență si proiectul de Lege vor fi publicate pe site-ul M.J”, se mai arată în comunicatul Ministerului Justiției.

Președintele Traian Băsescu i-a transmis, vineri, o solicitare premierului Victor Ponta de a emite o ordonanță de urgență pentru a modifica Codul de procedură penală.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.