Codul insolvenței a intrat în vigoare

Codul insolvenței, adoptat de Guvern în luna octombrie, intră în vigoare vineri. Codul ar avea rolul de a preveni situațiile în care societățile debitoare s-ar sustrage de la plata obligațiilor folosind o perioadă lungă de timp în care devin intangibile prin simpla intrare în procedura de insolvență.
Noul cod al insolvenței, care conţine un articol care prevede suspendarea licenţei televiziunilor sau radiourilor aflate în insolvenţă până la votarea planului de reorganizare – adică, închiderea televiziunilor pentru o perioada de cel puţin câteva luni, având în vedere durata obişnuita a întocmirii unui plan de reorganizare- a fost publicat, vineri după-amiază, în Monitorul Oficial.

Proiectului aprobat, miercuri, în şedinţă de guvern i-a fost adăugat un articol prin care oricărei televiziuni sau post de radio aflat în dificultate i se va ridica licenţa de emisie în mod automat.

„În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidența prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a deschiderii procedurii și până la data confirmării planului de reorganizare, se suspendă licența audiovizuală, în sensul Legii nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Național al Audiovizualului. În planul de reorganizare vor fi prevăzute condițiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anumit serviciu de programe, condiții ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Național al Audiovizualului”, se arată în articolul 81 al noului cod de insolvență.

Potrivit declaraţiei premierului Victor Ponta, prin Noul Cod al Insolvenţei vrea să transmita firmelor un semnal foarte clar.

“Cei care intră în insolvenţă doar ca să nu-şi plăteasca taxe la stat, aceia se duc direct în faliment, nu îi mai protejăm. Cei care au probleme, sigur că da, aşa cum se întamplă în toate ţările civilizate, îi ajutam să se restructureze. Vreau prin acest cod să combatem fenomenul evaziunii fiscale, prin aşa-zise programe de insolvenţă”, a precizat oficialul.

Întrebat dacă noul cod al insolvenţei se aplică retroactiv, Ponta a răspuns: „Sincer nu sunt un practician în insolvenţă. Dacă mă întrebaţi ca jurist, regulile de procedură se aplică imediat. Dispoziţiile de fond se aplică pentru situaţiile viitoare. Vă vorbesc despre regulile de la procedura penală, nu ştiu cum e la insolvenţă. Regulile de procedură sunt de aplicabilitate imediată”.

„Aş vrea să îmi plătiţi taxele, recunosc”, a mai spus Ponta, adresându-se reporterului Realitatea TV.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.