Coffee Break (I)

Exclusivitate

„Oamenii cafelei” sunt proletarii cafelei – în clip, muncitori pe plantațiile de cafea din America de Sud. Așa cum „oamenii muncii” culegeau roșiile de pe câmpurile noastre, odinioară, culeg și ei boabele de cafea de pe plantațiile din munții Sierra Nevada, spre exemplu.

Privită ca material brut, aromata cafea sud-americană, boabele verzi sunt cotate la un preț infim față de produsul final…

Plăcere și improvizație 100%

Fiecare cană de cafea înseamnă improvizație 100%, ca literatura ficțională. Cel mai plăcut moment al zilei, se spune, este dimineața când bei, somnoros, un espresso condimentat, iar aburii aromați se ridică în aer.

Urmează un brainstorming cu proiecte plăcute, într-o grădină de trandafiri ademenitoare, în lunile trandafirului (din primăvară până-n toamnă), cu trandafiri de Damasc, dulce vanilați (Honey Vanilla) sau hibrizi Osiria, cu parfum puternic.

A venit toamna, iar eu beau aceeași cafea rece, vanilată, Vienna Ice Coffee, de la „Maresi”, austriacă, concepută pentru vreme caniculară. Trebuie să-ți schimbi cafeaua așa cum îți cauți hainele pentru zile friguroase, după anotimp. Înclin spre cafeaua cu gano, asiatică, în sortimente dulci, variate. Conține „Ganoderma Lucidum” și îți dă idei.

Putem povesti despre parfumata industrie a cafelei, branduri, cafenele, tranzit (cu un traseu mai interesant decât al smaraldelor columbiene) sau „meșteri” pasionați de combinații și ambalaje asortate, producătorii, sau despre trendul bucureștean cărturesc, “o cafea și o carte”, alegi cafeaua, cumperi și cartea…

Se vorbește despre „misiune”, „viziune” și „degustări”, dar să nu uităm de mobilierul și „bucătăria” cafelei, cursurile de calificare în domeniul preparării, în școlile de barista (între ale căror materii enumăr: “Barista Basic”, „Espresso (teorie și practică)”, „Cappucino (teorie, practică)” etc.

Plus echipele de traineri (aceia cu ibricul). Festivaluri există în „Coffee Industry Calendar”, de la Milano până-n Istanbul. Uitasem de investitori, de publicitate, de reviste care „ne masează umerii”, de prin standuri colorate, contribuind la aspectul cosmopolit al locului de repaus.

Mari cafegii, cum se știe, italienii își sorb ceșcuța de espresso pe o terasă luminată filtrat de soarele Mediteranei, toamna, între arbori de iasomie, apoi se amestecă în mulțime.

Imaginea ideală asociată „produsului”

Lido cu italieni simpatici, bronzați, îți vând pe Corso trandafiri japonezi de culori infinite (nuanțele lor nu se pot descrie obișnuit), briza caldă, plaja pustie, marea transparentă azur și senzația de orizont a apei, relaxantă!

I.D. Sârbu

În Traversarea cortinei, Corespondență cu Ion Negoițescu, Virgil Nemoianu, Mariana Șora, se consemnează și o scrisoare adresată de Ion D. Sârbu, în stilul său tragic-bonom, prietenului Gary, în care scriitorul din Craiova, în 1986, 16 iunie, îi cere cu insistență acestuia să-i trimită cafea din America, fără de care nu poate scrie:

Dragă Gary,

Aș adresa către doamna casei tale o lăcrămație mai directă și mai practică. Sursele mele de aprovizionare à tout prix cu boabe de cafea s-au terminat brusc. Bani am, dar nu mai am de unde cumpăra.

La „Uniune” (Uniunea Sriitorilor) se vinde, uneori, cafea măcinată, dar eu nu am cum să pândesc din Craiova acest magic noroc. Am șase prieteni, în lumea capitalistă, am de gând să rog soțiile voastre ca fiecare să îmi trimită două pachete pe an. De câte un Kg numai, adică 950 grame cafea boabe, plus 50 de grame ambalaj, doar așa sosește.

Dacă fiecare amic al meu îmi va trimite pe an două asemenea pachete, voi avea în fiecare lună acel kilogram  de cafea cu ajutorul căruia scriu diminețile…

Dacă îmi trimite soția ta în septembrie un asemenea pachet, eu îți trimit cărți de critică. Miercuri, zi de vamă, îți trimit niște cărți ce așteaptă de 3 luni.” (I.D. Sârbu)

No comment! În „epoca de aur”, prețul și valoarea (socială a) cafelei erau cele ale aurului…

Iau o gură de cafea “ultimul răcnet” de la Mega Image J, „Vienna Ice Coffee”, și mă ridic de la masa de scris…

Grațiela Popescu,

lector dr. Litere și Limbi Străine, Hyperion

 Important!

Admitere la Universitatea Hyperion, sesiunea septembrie 2021

Universitatea Hyperion acreditată prin legea 275/2002, continuă înscrierile pentru admiterea în anul universitar 2021-2022 (sesiunea septembrie 2021).

La programele de master înscrierile au loc până în data de 15 septembrie 2021, urmând ca susținerea examenului cu comisia să se desfășoare în zilele de 20 si 29 septembrie 2021, conform programului afișat la urmatoarea adresă:

http://www.hyperion.ro/index.php?option=com_attachments&task=download&id=304

Programele de licență (cursuri de zi cu frecvență IF, sau la distanță ID) şi master, la care vă puteţi înscrie sunt următoarele:

Fizica (cursuri IF), program de licență/

Master Fizica materialelor şi aplicaţii;

Automatică şi informatică aplicată, (cursuri IF) licență/

Master Managementul proiectelor tehnice şi tehnologice

Contabilitate şi informatică de gestiune (cursuri IF, ID), licență/

Master Audit financiar-contabil şi consiliere

Finanțe și Bănci (cursuri IF, ID),

Afaceri internaționale (cursuri IF, ID),licență/

Master

1.Guvernanţă economică europeană

2.Leadership şi consultanţă în afacerile comerciale internaţionale,

Economia Comertului, Turismuluisi Serviciilor (cursuri IF, ID), licență/

Management (cursuri IF), licență/

Master,  Leadership şi managementul resurselor umane, Managementulinvestiţiilor

Istorie (cursuri IF)licență/

Master Geopolitică, istorie şi relaţii internaţionale

Geografie (cursuri IF)licență/

Master Managementul mediului şi dezvoltarea durabilă

ȘtiintePolitice, (cursuri IF)licență/

Master Diplomaţie culturală

-Litere și Limbi străine Engleză sau Japoneză (cursuri IF),licență/ master Comunicare interculturală şi traducere profesională

Drept(cursuriIF), licență/

Master Dreptul penal al afacerilor

Jurnalism (cursuri IF),licență și master Comunicare mediatică şi publicitate

Artele spectacolului  (Actorie)(cursuri IF), licență/

Master Arta actorului. Metode de înnoire a mijloacelor de expresie

Cinematografie, fotografie, media (Regie de film si TV, Imagine de film si TV)cursuri IF, licență/

Master Dramaturgie cinematografică. Scenaristică film şi TV

1.Înscrierea pentru admiterea 2021 se va putea face atât la secretariatul general al Universității Hyperion din Calea Călărași nr. 169, parter, corp A, sector 3între orele 9:00 – 17:00, de luni până vineri, sâmbăta și duminica (9:00 – 14:00), cât și online accesând Formularul de Înscriere online pentru admitere la Facultate  pentru programele de licență/master  . 

2.Candidații vor fi admiși la programele de licență pe baza mediei obținute la examenul de bacalaureat, iar rezultatele la admitere vor fi afişate săptamânal (în fiecare sâmbătă) pe pagina https://www.hyperion.ro/admitere/licenta si biroul de presa. Semnarea contractului şi inmatricularea se fac până pe data de 30 septembrie 2021 inclusiv.

3.Candidații admiși își pot rezerva locul, dacă trimit la adresa de E-mail  secretariat @ hyperion.ro  dovada achitării  primei rate din taxa de școlarizare, eliberată online prin bancă, sau de casieria Universității Hyperion si semnează contractul de scolarizare, în ordinea cronologică a efectuării plății și în limita locurilor disponibile, la specializare la care s-au înscris.

4.Candidații  admiși se pot  înmatricula în limita locurilor disponibile la programele de licență sau master, dacă depun  la secretariatul general al Universității Hyperion, dosarul (format plic) ce conține următoarele acte:

Diploma de bacalaureat (în original sau copie legalizată/conform cu originalul) sau adeverinţă eliberată de liceu (în original, pentru candidaţii care au promovat examenul de bacalaureat în sesiunile din 2021 în care se menţionează media generală, mediile obţinute.

 • în anii de studii, termenul de valabilitate şi faptul că nu a fost eliberată diploma de bacalaureat);
 • Certificat de naştere, în original sau copie legalizata/conform cu originalul;
 • Certificat de căsătorie, în original sau copie legalizata/conform cu originalul (pentru candidatele căsătorite);
 • CI/BI în original sau copie legalizata/conform cu originalul;
 • Adeverinţă medicală eliberată în ultimele 12 luni, în original;
 • 3 fotografii color tip buletin;
 • Chitanţa de achitare a taxei de înscriere de 150 lei și chitanța achitării a cel puțin  o rată din taxa anuală de școlarizare  2021-2022, la Facultatea la care s-a făcut înscrierea, eliberată  fie de casierie, parter, corp B, fie online/ prin bancă, pentru  Beneficiar: UNIVERSITATEA HYPERION BUCUREȘTI
  CUI: 2836240
  CONT IBAN: RO48 RNCB 0074 0292 1590 0001
  Banca: BCR – SECTOR 3
  La detalii de plată se completeazăobligatoriu cu:
  Numele și prenumele, eventual CNP-ul, Facultatea, Specializarea, taxa de înscriere de 150lei, taxă de școlarizare (rata I sau taxa integral pentru 2021-2022)    ;

Pentru absolvenţii care doresc să urmeze cursurile de masterat se mai depun si următoarele:

 • Diploma de licenţă în original + copie xerox sau adeverinţă de absolvire, în original,;
 • Fișă înscriere la interviul de admitere pentru cursuri de masterat. Dupa admitere se va semna Contractul de școlarizare.

Taxe de scolarizare în anul universitar 2021-2022

 • Universitatea Hyperion dispune și de spatiu de cazare în căminul M3, situate în Bd. Energeticienilor, nr. 9-11, Sectorul 3, București.Rezervări camere la nr. de telefon : 0753.795.721
 • Înscrie-te și tu la Universitatea Hyperion. Suntem aici pentru tine!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.