Colegiul Medicilor: 14.000 de doctori au plecat din țară

Din 2007, peste 14.000 de medici, în care statul a investit peste 3,5 miliarde de euro, au plecat din ţară, se arată într-o scrisoare trimisă premierului Victor Ponta de către Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România.

„Ne bucurăm şi vă felicităm că aţi găsit la bugetul Sănătăţii un miliard de euro pentru a plăti arieratele către firmele de medicamente, însă nu înţelegem de ce nu pot fi găsite doar 40 milioane de euro pentru a fi crescute veniturile rezidenţilor. Am solicitat prin Rezoluţia Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România creşterea în cursul acestui an a salariilor rezidenţilor, care, efectiv, nu pot supravieţui dintr-un salariu de mai puţin de 200 de euro. Ne-aţi răspuns că nu se poate acum. Totuşi, am descoperit cu uimire că la alte categorii pot creşte veniturile. Înţelegem îngrijorarea dumneavoastră că demisia a şase persoane dintr-o instituţie, pe care în ultimul timp vedem ca nu doar o respectaţi, dar o şi iubiţi, constituie un fenomen foarte grav. Atât de grav încât aţi propus ca un debutant din acea instituţie să fie renumerat mai mult decât un medic primar chirurg, doctor în ştiinţe medicale cu 40 de ani vechime, care a salvat probabil mii de vieţi, consumându-şi viaţa proprie”, se arată în scrisoarea către Ponta, postată pe site-ul cmr.ro.

Câţi medici ar trebui, domnule Prim-ministru, să îşi dea demisia, astfel încât să fiţi impresionat?, este întrebarea pe care o adresează CMR.

„După cum stiţi, noi nu am vrut să tensionam climatul social din perioada alegerilor şi nu am dus la îndeplinire măsura demisiilor în bloc din sistemul de sănătate. Dar să nu credeţi că acest lucru înseamnă că medicii vor oferi la infinit dovezi de bună creştere determinate numai şi numai de respectul faţă de pacienţii lor”, se mai arată în scrisoarea semnată de preşedintele organizaţiei, prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Totodată, preşedintele CMR îl invită pe premier la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor care va avea loc în 28 martie şi la care vor participa 300 de reprezentanţi ai breslei medicale.

„Stimate domnule prim-ministru, este un ultim moment în care vă comunicăm că nu mai putem accepta ca valoarea socială să fie inversată, nu mai putem accepta ca organele de forţă să fie mai apreciate în ochii guvernaţilor decât cei care salvează vieţi în condiţii extrem de vitrege, fiind supuşi tot timpul riscului de a fi blamaţi şi lapidaţi în piaţa publică. Aşteptăm în cel mai scurt timp, de la Guvernul, pe care îl reprezentaţi, o strategie coerentă a sistemului de sănătate, o strategie care să arate preocupare pentru cei care îl ţin în viaţa în condiţii dificile”, se menţionează în scrisoare.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.