Combaterea spălării banilor, la latitudinea statelor membre ale UE

Uniunea Europeană nu are o legislație adaptată eficient împotriva spălării banilor și această activitate este lăsată în principal în seama eforturilor fiecărei țări, arată un raport al Curții de Conturi Europene.

Chiar dacă, pe de o parte, se estimează că sute de miliarde de euro ar fi spălate în Europa, abordarea generală împotriva acestui fenomen și a finanțării terorismului este fragmentată. Motivul este legat de atribuțiile slabe ale instituțiilor europene.

Curtea adaugă că a identificat deficiențe în punerea în aplicare a obligației Comisiei Europene de a dezvolta o abordare comună și de a monitoriza implementarea acesteia de către țările UE.

„Legislația împotriva spălării banilor este complexă și se implementează prea încet și inconsecvent în Uniune”, se arată în raport. Mai precis, Uniunea nu și-a adoptat propria listă de țări străine care reprezintă o amenințare pentru piața internă din cauza spălării banilor, iar Comisia nu a elaborat statisticile necesare cu privire la această problemă.

Autoritatea Bancară Europeană poate investiga posibile încălcări ale legislației UE în acest domeniu, dar în ultimii 10 ani a constatat doar o încălcare și nici măcar pe aceasta nu a investigat-o.

În timpul elaborării raportului, s-au găsit date despre încercările de a influența membrii conducerii Autorității. Mai departe, Comisia nu are linii directoare interne pentru depunerea cererilor de investigație către Autoritate și a depus cel mai adesea cereri în urma unor anchete de presă, se mai arată în raport.

În timp ce statele luptă cu fenomenul cu succesul cunoscut, iar „inima democrației europene”, Bruxelles-ul, are alte priorități, Europol estimează valoarea tranzacțiilor dubioase din Europa la aproximativ 1,3% din PIB-ul Uniunii Europene.

Cele mai recente date arată că peste 75% din tranzacțiile suspecte raportate provin de la instituții de credit din mai mult de jumătate din statele membre.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.