Comisia Europeană cere reducerea comisioanelor interchange plătite de magazine

Comisia Europeană (CE) a propus limitarea comisioanelor interchange, adică cele plătite băncilor de către magazine pentru acceptarea plăţilor cu cardul, la 0,2% din valoarea tranzacţiilor cu cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit.

In prezent, in Romania, MasterCard aplica mai multe niveluri de comisioane interchange, in functie de tipul cardului si de comerciant, majoritatea fiind de peste 1%, la fel ca si Visa, unde comisioanele variaza intre 1% si 1,5%. (Vezi lista completa a comisioanelor interchange MasterCard si Visa in Romania in FISIERE).

Limitarea la 0,2% a comisioanelor pentru platile cu cardul de debit ar insemna, asadar, reducerea substantiala, de peste 5 ori, a veniturilor bancilor si procesatorilor de carduri Visa si MasterCard din comisioanele interchange.

Acesta este motivul pentru care MasterCard a anuntat ca nu este de acord cu propunea CE de limitare a comisioanelor. „Limitarea comisioanelor de interchange va dauna si va constitui un inconvenient pentru utilizatorii de carduri si pentru comerciantii mici si va restrictiona concurenta si inovatia pe piata europeana de plati”, spune Javier Perez, Presedinte MasterCard Europe.

Prin masura de reducere a costurilor suportate de comercianti pentru plăţile cu cardul, oficialii europeni spera ca economiile rezultate sa fie transferate către consumatori, prin reducerea preţurilor aferente produselor si serviciilor vandute.

„Piata plăţilor cu cardul din UE este fragmentată şi are costuri ridicate, de peste 1% din PIB-­ul UE, respectiv 130 de miliarde de euro pe an. Este un cost pe care economia noastră nu şi-l poate permite. Propunerea noastră va stimula piaţa unică digitală prin garantarea de plăţi pe internet mai ieftine şi mai sigure, atât pentru comercianţii cu amănuntul, cât şi pentru consumatori. Modificările propuse pentru comisioanele interbancare vor elimina o barieră importantă între pieţele naţionale ale plăţilor şi vor pune capăt, în cele din urmă, nivelului nejustificat de ridicat al acestor comisioane”, a declarat comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Vicepreşedintele CE, Joaquin Almunia, a spus ca noile norme propuse de Comisie vor completa aplicarea normelor antitrust, împiedicând apariţia comisioanelor excesive.

„Comisioanele interbancare plătite de comercianţii cu amănuntul se răsfrâng asupra facturilor consumatorilor. Consumatorii nu numai că nu sunt conştienţi de acest lucru, ci sunt chiar încurajaţi, prin sisteme de retribuţie, să utilizeze cardurile care le furnizează băncilor cele mai mari venituri. Completând aplicarea normelor antitrust, regulamentul care prevede plafonarea comisioanelor interbancare va împiedica creşterea excesivă a nivelului acestor comisioane pe toate planurile. Pentru prestatorii de servicii de plată vor fi create condiţii de concurenţă echitabile, noi actori vor putea să intre pe piaţă şi să ofere servicii inovatoare, comercianţii cu amănuntul vor realiza economii semnificative datorită reducerii comisioanelor plătite băncilor, iar consumatorii vor beneficia de această situaţie, datorită reducerii preţurilor de vânzare cu amănuntul”, a afirmat Almunia.

Pe de alta parte, proiectul de directivă vizează facilitatea şi creşterea securităţii plăţilor pe internet, inclusiv prin introducerea unui protocol mai strict de autentificare a clientului în vederea efectuării de plăţi.

De asemenea, consumatorii vor fi mai bine protejaţi împotriva fraudei, iar costurile suportate de aceştia în cazul plăţilor neautorizate şi situaţiilor de fraudă vor fi reduse la maximum 50 de euro, de la 150 de euro în prezent.

Totodată, directiva revizuită sporeşte drepturile consumatorilor la transferurile şi remiterile de bani în afara Europei sau la plăţi în monede ale ţărilor terţe.

Regulamentul va interzice si suprataxele impuse de unii comercianţi şi întâlnite în special în cazul achiziţiei biletelor de avion.

Se propune o perioadă de tranziţie de 22 de luni, în cursul căreia comisioanele vor fi plafonate numai în cazul tranzacţiilor transfrontaliere achitate cu carduri de debit şi de credit. Sunt vizate atât cazurile în care un consumator utilizează cardul într-o altă ţară decât cea în care i-a fost emis, cât şi situaţiile în care un comerciant cu amănuntul utilizează o bancă dintr-o altă ţară.

După această perioadă, plafoanele se vor aplica şi în cazul tranzacţiilor efectuate la nivel naţional.

Propunerea se referă la carduri de tip MasterCard, Visa şi Cartes Bancaires. În cazul cardurilor care nu fac obiectul plafoanelor (în principal cardurile comerciale emise de întreprinderi şi cele utilizate în sisteme cu trei părţi, precum American Express sau Diners), retailerii vor putea percepe o suprataxă sau refuza să le accepte. Astfel, costurile suplimentare vor fi suportate direct de către consumatorii care le utilizează, şi nu de către toţi clienţii, notează CE.

Pe lângă limitarea comisioanelor, CE vrea să impună operatorilor să izoleze departamentele care administrează reţelele de carduri bancare de cele care prestează servicii opţionale de procesare a plăţilor pentru bănci.

MasterCard: limitarea comisioanelor va afecta platile electronice

MasterCard se ofera sa lucreze alaturi de Comisia Europeana pentru a contribui la conturarea viitorului platilor in Uniunea Europeana, anunta compania intr-un comunicat:

MasterCard sustine in totalitate obiectivul Comisiei de a incuraja platile electronice sa devina mai sigure, mai competitive si sa aiba un grad mai mare de inovatie. Acest lucru va permite utilizatorilor de carduri, retailerilor si celorlalti jucatori implicati sa beneficieze la maximum de avantajele unei piete unice UE, iar MasterCard se angajeaza sa colaboreze cu Comisia pentru a indeplini acest obiectiv.

Javier Perez, Presedinte MasterCard Europe, a declarat:
„Sustinem obiectivele Comisiei, dar, in acelasi timp, suntem preocupati de faptul ca unele dintre propunerile legislative prezentate astazi, cum ar fi limitarea comisioanelor de interchange si restrictiile aplicate regulii privind acceptarea tuturor cardurilor emise sub aceeasi marca (Honour-All-Cards), nu vin in sprijinul acestor obiective. Dimpotriva, credem ca ele vor dauna si vor constitui un inconvenient pentru utilizatorii de carduri si pentru comerciantii mici si vor restrictiona concurenta si inovatia pe piata europeana de plati. Ne dorim sa lucram alaturi de Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul de Ministri al UE, pe tot parcursul procesului legislativ, pentru a contribui la crearea unui cadru de reglementare ce vine in sprijinul cresterii platilor electronice, pastrand, in acelasi timp, valoarea acestora pentru utilizatorii de carduri si pentru comercianti.”

Sursă: Bancherul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.