Comisia Europeană doreşte mai mulţi votanţi la alegerile europene
Comisia Europeană doreşte să-i încurajeze pe cetăţenii europeni să voteze în număr mai mare la alegerile din 2014 pentru Parlamentul European.
Participarea la vot este în scădere – în 2009 a votat doar 43% din populaţia cu drept de vot. Pentru democraţia europeană este importantă inversarea acestei tendinţe, deoarece membrii Parlamentului European, aleşi o dată la 5 ani, îi reprezintă direct pe cetăţenii UE.
Pentru a obţine o mai mare prezenţă la urne ar fi necesar ca votanţii să fie mai bine informaţi în legătură cu poziţiile şi afilierea politică a candidaţilor. Printre principalele motive ale participării slabe la vot se numără lipsa de informaţii. Potrivit sondajului Eurobarometru nr. 364 privind drepturile electorale Englishfrançais , realizat recent:
84% dintre europeni sunt de părere că rata de participare la vot ar creşte dacă cetăţenii ar avea la dispoziţie mai multe informaţii despre impactul acţiunilor UE asupra vieţii lor de zi cu zi şi despre programele partidelor
73% afirmă că ar fi mai tentaţi să voteze dacă ar avea mai multe informaţii despre afilierea politică a candidaţilor
62% consideră că numărul votanţilor ar creşte dacă preşedintele Comisiei ar fi ales dintre candidaţii afiliaţi politic şi dacă alegerile ar avea loc în aceeaşi zi în toate statele membre.
Informarea votanţilor
Răspunzând opiniilor exprimate de cetăţeni English , Comisia invită partidele politice naţionale să îi informeze pe alegători cărui partid politic european îi sunt afiliate. Astfel, aceştia vor putea face mai bine legătura dintre platformele politice naţionale şi cele europene.
Partidele politice naţionale şi europene ar trebui să-şi anunţe candidatul la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Comisiei.
Alegătorii trebuie să ştie că, în conformitate cu noile reglementări, Parlamentul răspunde de alegerea noilor preşedinţi ai Comisiei, care sunt propuşi de liderii guvernelor naţionale în cadrul Consiliului European. Propunerile trebuie să ţină cont de rezultatele alegerilor europene.
De asemenea, ţărilor UE li se recomandă să stabilească o zi comună pentru alegerile europarlamentare, urmând ca secţiile de votare să se închidă la aceeaşi oră. În prezent, în statele membre alegerile pot avea loc pe o perioadă de patru zile.
Etapele următoare
În acest moment, depinde de ţările UE dacă vor pune în aplicare recomandările până la alegerile din 2014.
Mai multe informaţii despre poziţiile şi afilierea politică a candidaţilor şi o zi fixă în care să aibă loc scrutinul ar putea aduce la urne un număr mai mare de alegători.